Το Ε.Κ.Ν.Κ συμμετέχει στην 24 Πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκφράζοντας την έντονη διαφωνία του με επίμαχες διατάξεις του Εργασιακού Νομοσχεδίου που προμηνύουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στους εργαζόμενους, την αγορά εργασίας, την κοινωνία.

Με την συμμετοχή μας στην απεργία βάζουμε φρένο και κλείνουμε παράθυρα σε οποιαδήποτε ρύθμιση απειλεί τις εργασιακές σχέσεις, αποδυναμώνει τους εργαζόμενους και υποθάλπει κεκτημένα και δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αίμα και ιδρώτα.

Εκτός από τις θετικές διατάξεις (Ηλεκτρονική κάρτα θεσμοθέτηση της τηλεργασίας, γονικές άδειες, εξομοίωση αποζημίωσης) είναι προφανές πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με:

1.Την προσθήκη διάταξης για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

2.Την μετατροπή της υπερωριακής αμοιβής σε ρεπό ή αναπαύσεις , την αύξηση των υπερωριών και την ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία.

3.Την αύξηση των υπερωριών καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί κίνδυνο για μείωση των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης.

4.Την διάταξη που δρομολογεί την επιρροή – διαμόρφωση θέσεων των συνδικάτων από εργαζόμενους που δεν είναι μέλη αυτών.

5.Διατάξεις που ευνοούν την κατάργηση αποφάσεων της πλειοψηφίας

6.Την διάταξη περί υποχρεωτικής παρουσίας των εργαζομένων, σε ποσοστό 33% σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

7.Την κατάργηση της επιτροπής του άρθρου 15 (αντιπροσωπευτικότητα σωματείων κοκ)

8.Την αλλαγή του τρόπο λειτουργίας του Σ.Ε.Π.Ε

Πάγια θέση του Ε.Κ.Ν.Κ. είναι ότι η ανάπτυξη, η ασφαλής εργασία και ο σεβασμός στον εργαζόμενο, η οποία δεν επιτυγχάνεται με την αποδόμηση εργασιακών σχέσεων και την αφαίμαξη των εργαζόμενων.

Η ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η καταστρατήγηση του 8ώρου δεν έχουν θέση σε καμία σύγχρονη κοινωνία πόσο μάλλον σε μία κοινωνία που μαστίζεται από την πανδημία, την ανεργία και τα κατάλοιπα των μνημονίων.

Το Ε.Κ.Ν.Κ. θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα προκειμένου να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο και καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, την κοινωνία ολάκερη.

Γραφείο Τύπου