Μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος Προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης κ. Νίκου Σαρρή, η αμέσως επόμενη εξέλιξη ήταν προφανές ότι θα ήταν η εκλογή νέου Προέδρου. Είχε προηγηθεί βέβαια η κατάθεση και ψήφιση της γνωστής πλέον τροπολογίας στη Βουλή, που δίνει τη δυνατότητα στις μειοψηφίες των οργάνων ενός Επιμελητηρίου να ανατρέψουν την βούληση και την εντολή ουσιαστικά της πλειοψηφίας των μελών.

Για σήμερα, είχε οριστεί η εκλογή του νέου Προέδρου του ΕΒΕ Κοζάνης αποδεδειγμένα όμως, προσωπικές υποχρεώσεις και ζητήματα πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθιστούσαν αδύνατη την συμμετοχή τους, γεγονός που μας υποχρέωσε να καταθέσουμε πρόταση αναβολής κατά μία και μόνο ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.

Αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τους άλλους δύο συνδυασμούς που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο, δείγμα της «αγωνίας» του να προλάβουν την κατάληψη θέσεων κάτι που από την αρχή της θητείας αποτελούσε και τον μοναδικό τους στόχο.

Η επιβεβαίωση όμως ήρθε πολύ νωρίτερα, όταν η πρόταση μας, για αναλογική κατανομή που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των συνδυασμών στο Δ.Σ. αλλά και την εκφρασμένη θέληση των μελών του επιμελητηρίου κατά την προ τριετίας και πλέον εκλογική διαδικασία, δεν έγινε επίσης αποδεκτή καθώς τα πάντα για ορισμένους κινούνται στον «αστερισμό» της εξουσίας και της αυτοπροβολής, Η δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος με την ψήφο όλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ένας δηλαδή πρόεδρος των «21» και όχι μιας μειοψηφίας που συγκυριακά και κατά περίπτωση έφτασε να διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό «11» θυσιάζεται στο βωμό φιλοδοξιών και αμφίβολων προσωπικών οραμάτων.

Είναι προφανής επίσης η βιασύνη εκμετάλλευσης μιας λαθεμένης όσο και παράλογης απόφασης που αφορά την τροπολογία, καθώς το ενδεχόμενο επαναφοράς του προηγούμενου κανόνα στις εσωτερικές διαδικασίες στα Επιμελητήρια προκαλεί ανησυχία και σίγουρα επιλογές που δεν συνάδουν με το πνεύμα συνεργασίας και αποτελεσμάτων. Η εκμετάλλευση αυτής της τροπολογίας αποτελεί πολιτική ασέβεια στο αποτέλεσμα των εκλογών του 2017 με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ως μέλη του συνδυασμού «Σύγχρονο Επιμελητήριο» αποφασίσαμε να μην προσέλθουμε στην εκλογική διαδικασία καθώς θεωρείται τυπική και προσυμφωνημένη διαδικασία της οποίας δεν προηγήθηκε ειλικρινής διάλογος λόγω της αντίστοιχης άρνησης των δύο άλλων συνδυασμών που από την πλευρά τους αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εκλογή συγκεκριμένου προσώπου για τη θέση του προέδρου.

Η στάση ζωής μας και ο αγώνας για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας στον νομό Κοζάνης είναι στοιχεία που καθόρισαν την πορεία μας και παραμένουν σταθερά και αμετάβλητα χωρίς να επιζητούμε θέσεις και προνόμια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και να τους εκπροσωπούμε στα αρμόδια όργανα του Επιμελητηρίου.

Ο αγώνας για κάποιους άλλους βέβαια δίνεται εδώ και τρεισήμισι χρόνια σε αίθουσες δικαστηρίων, προσφυγές και ανακοινώσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΤΕΤΟΣ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΙΔΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΛΙΤΑΣ