Το ΔΙΕΚ της Κοζάνης στην προοπτική της ανάπτυξης – Θεματικό ΙΕΚ στην ενέργεια – οι ειδικότητες που θα μπουν στο μηχανογραφικό – Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει. Οι τοπικοί κυβερνώντες το έχουν αντιληφθεί; (Γράφει η Ρουσιάδου Στέλλα)

12 Ιουνίου 2021
12:00

Στο πλαίσιο της υλοποίησης της αναμόρφωσης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, καθώς και της μεταρρυθμιστικής προσαρμογής των ΙΕΚ σε απαιτήσεις κοινωνικοοικονομικών αλλαγών, ο Γενικός Γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Βούτσινος, την Τετάρτη και Πέμπτη 9 και 10 Ιουνίου 2021 πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε αντίστοιχες σχολικές μονάδες και Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που προωθείται από το ΥΠΑΙΘ για τα ΙΕΚ είναι η δημιουργία θεματικού ΙΕΚ επικεντρωμένο στην ενέργεια.

Είναι γνωστό ότι η περιφέρειά μας διανύει το μεταβατικό στάδιο της απολιγνιτοποίησης, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία της Δ. Μακεδονίας, ενώ ταυτόχρονα είναι πληττόμενη και από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση των τελευταίων ετών.

Ίσως όμως αυτό να είναι και η μεταστροφή σε μια οικονομία θετικού πρόσημου, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με προσέλκυση νέων επενδύσεων, με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, με αγροτική παραγωγή, με έρευνα για την τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ίσως να είναι πρόκληση για μία νέα πορεία που εναρμονίζεται με τις σύγχρονες εξελίξεις της αγοράς και προσφέρει νέες ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς δραστηριοτήτων. Ίσως να είναι η ευκαιρία ο στρατηγικός σχεδιασμός να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της τοπικής κοινωνίας μας, αλλά και ένα πρόγραμμα δράσεων ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα ως αντιστάθμισμα ηθικό και υλικό προς την τοπική μας κοινωνία που δεκαετίες δούλευε και διαβίωνε στο επιβαρυμένο και υποβαθμισμένο περιβάλλον των ενεργειακών ρύπων.

Λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών και του τόπου, πλήρως προετοιμασμένο το ΙΕΚ Κοζάνης από πέρυσι λειτουργεί την ειδικότητα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Η ειδικότητα θα είναι επιλογή από τους αποφοιτούντες μαθητές και στο μηχανογραφικό του ακαδημαϊκού έτους 2020-21. Τα εργαστηριακά μαθήματα και οι θεωρίες που αντιστοιχούν σ’ αυτά, γίνονται σε εργαστηριακούς χώρους που μας παραχωρεί το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας μετά από μνημόνιο συνεργασίας που έχει ήδη υπογραφεί με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με τους νομίμως εκπροσωπούμενους , τον Πρόεδρο του αντίστοιχου τμήματος καθηγητή κ. Γεώργιο Χριστοφορίδη και τη Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Κοζάνης Ρουσιάδου Στέλλα. Επιπροσθέτως της προγραμματικής συνεργασίας, σύμφωνης με τη νομοθεσία και την αποστολή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, έχουν συμφωνηθεί προτάσεις για νέες ειδικότητες που άπτονται το κενό της αγοράς εργασίας στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή μας καθώς και την σύνταξη προγραμμάτων σπουδών από το συγκεκριμένο τμήμα με προσωπική εργασία των καθηγητών του.

Το ΔΙΕΚ Κοζάνης έχοντας το βλέμμα στην ουσιαστική προσφορά του προς τους μαθητευόμενους αρχικά αλλά ουσιαστικά προς την τοπική κοινωνία αφουγκράζεται τις αναπτυξιακές ανάγκες και στοχεύει δημιουργικά. Έτσι δημιούργησε παράρτημα στην Εράτυρα Βοϊου όπου ανθεί η κτηνοτροφία , στοχεύοντας σε έναν ελπιδοφόρο αναπτυξιακό τομέα της οικονομίας. Αρωγοί στο έργο αυτό στάθηκε αφ’ ενός ο Δήμαρχος Βοίου κ. Χρήστος Ζευκλής και αφετέρου ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Εράτυρας μαθηματικός κ. Γεώργιος Βάρκας, που βοήθησαν να δημιουργηθεί αυτό το παράρτημα του ΙΕΚ μας στην Εράτυρα με τις ειδικότητες «Τεχνικός Αρτοποιός Ζαχαροπλαστικής» και «Τεχνικός Γαλακτοκομίας –Τυροκόμος».

Σημειωτέον ότι και η ειδικότητα «Τεχνικός Γαλακτοκομίας- Τυροκόμος», μαζί με την ειδικότητα «Τεχνικός Αισθητικής Ποδολογίας Καλλωπισμού Νυχιών και Ονυχοπλαστικής» θα είναι και αυτές επιλογή στο μηχανογραφικό από τους αποφοιτούντες μαθητές του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Και σ’ αυτή την περίπτωση, της ίδρυσης τμήματος Τεχνικού Γαλακτοκομίας Τυροκόμου, το Πανεπιστήμιο ενθάρρυνε, στήριξε και προώθησε την ίδρυση αυτού, παραχωρώντας εκτός από το εκπαιδευτικό του προσωπικό και τα εργαστήρια της Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημικών Μηχανικών όπου φιλοξενούνται αντίστοιχες ειδικότητες.

Για όλα αυτά το ΔΙΕΚ Κοζάνης οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρύτανη κ Θεόδωρο Θεοδουλίδη γιατί με αυτόν τον τρόπο ανέδειξε την μεγάλη προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην περιοχή μας. Τίποτε όμως δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν υπήρχε και η υποστήριξη από τους καθηγητές υπεύθυνους εργαστηρίων που το υποστηρίζουν και τίποτε δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο εάν η πολιτική δεν συνεργαζόταν με το πνεύμα.

Όμως η κοινωνική προσφορά των φορέων δεν σταματάει στο Πανεπιστήμιο.

Οι ειδικότητες που λειτουργούν και αυτές που προτείνουμε δίνουν απαντήσεις που στηρίζονται στις προοπτικές και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας όπως αυτές διαμορφώνονται διαχρονικά κάτω από την πίεση της τεχνολογίας σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα.

Ένας άλλος φορέας ο οποίος στήριξε και στηρίζει το έργο του ΔΙΕΚ Κοζάνης και προς το οποίο οφείλουμε τις ίδιες ευχαριστίες είναι στον πρόεδρο κ. Γκανάτσιο Στέργιο του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, με τους προϊσταμένους τμημάτων και τους εκπαιδευτές υπεύθυνους των εργαστηρίων που μας φιλοξενούν για τις ειδικότητες, Τεχνικός Ιατρικών Οργάνων, Βοηθός Ραδιολογίας και Ακτινολογίας, Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων ,Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (CHEF). Επίσης ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης κ. Τζουμερκιώτη Γρηγόρη για την άριστη συνεργασία.

Όμως εάν οι δημόσιοι φορείς προσέφεραν τα μέγιστα, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες υπολείπονται σε προσφορά, καθώς έχουν παραχωρήσει, αμισθί, τα εργαστήρια τους για την εκπαίδευση των μαθητευομένων. Για τον λόγο αυτό όλοι εμείς στο ΔΙΕΚ Κοζάνης ευχαριστούμε τους ιδιώτες Κοντονικόλα Χρήστο, Τσιόπτσια Παναγιώτη και Τζημόκα Κωνσταντίνο που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους στην Εράτυρα. Επίσης ευχαριστούμε τους ιδιώτες της Κοζάνης που μας παραχωρούν τα εργαστήριά τους, Πατσώνα Αθανάσιο, Χάτσιου Μαρία, Κύρινα Απόστολο, Μαρκόπουλο Χαρίσιο, Λίτσιου Αλεξία, Παπαδημητρίου Ελισάβετ, Καρακοντή Ειρήνη, Καλογιαννίδη Σταύρο, Γιάννα Κωσταρέλα.

Η Συντονίστρια του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ) Δυτικής Μακεδονίας και Διευθύντρια του Δ.Ι.Ε.Κ Κοζάνης χρωστάει προσωπικά στον καθένα χωριστά και συλλήβδην ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υποδιευθυντές μας κα. Ευσταθιάδου Άννα, κ. Μαυρόπουλο Νίκο και διοικητικό προσωπικό,  ήρωες αφανείς, για την άριστη συνεργασία, υπευθυνότητα, ευελιξία, αποτελεσματικότητα, διορατικότητα που τους χαρακτηρίζει, στους εκπαιδευτές του ΔΙΕΚ Κοζάνης και σε όλους τους συνεργάτες του.

Χωρίς όλους αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε το στόχο μας . Τη σύνδεση με την αγορά εργασίας. Υπηρετώντας αυτό το σκοπό στο νέο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν στην περιοχή δράσης του ΙΕΚ και νέες ειδικότητες συνδεδεμένες με τις εργασιακές ανάγκες της περιοχής.

Κάτω από αυτή την ομάδα και το πνεύμα συνεργασίας το ΔΙΕΚ μας είναι πλέον μία αξιόπιστη και ελκυστική εκπαιδευτική επιλογή, αφενός διαδραματίζοντας έναν ορατό ρόλο στην παροχή και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών μας και εν δυνάμει εργατικού δυναμικού της τοπικής κοινωνίας και της χώρας. Αφετέρου μετουσιώνεται σε πόλο έλξης με την ένταξη των τμημάτων της στο μηχανογραφικό. Το σημαινόμενο ποικίλο σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, πληθυσμιακό επίπεδο.

Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα του ΔΙΕΚ και συνδράμει. Οι τοπικοί κυβερνώντες το έχουν αντιληφθεί;

Ρουσιάδου Στέλλα

Συντονίστρια Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (ΣΣΠΑΕ)

Διευθύντρια ΔΙΕΚ Κοζάνης

4 σχόλια

  • Όλα καλά και όλα ωραία. Αυτές τις αισθητικούς και τις ποδολόγους που έχει γεμίσει ο τόπος τι θα τις κάνετε πια; Με ποιον τρόπο συμβάλουν σε ένα “θεματικό ΙΕΚ για την ενέργεια” όπως το λέτε;

  • Από ότι φαίνεται οι προσπάθεια της κυβερνήσεις να καλύψει μέσω των ΙΕΚ την αποτυχία των μαθητών, λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής,βρισκει άξιους συμπαραστατες.
    Ερωτ. κυρ Ρουσιαδου πέρσι που δεν είχε μηχανογραφικο με φέτος που θα έχει, ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε.

  • Θελουμε νεες ιδεες απο νεους ανθρωπους με σπουδες κυρους.Οτι ειχατε να προσφερετε το προσφερατε.Τωρα θελουμε νεα ατομα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.