Εξαμηνιαίο μνημόσυνο, την ημέρα της γιορτής του, για τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου, στο Παλαιογράτσανο, Ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

16 Ιουνίου 2021
21:39

Εξαμηνιαίο ιερό μνημόσυνο τελέσαμε (15-6-2021), με τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, την ημέρα της γιορτής του (μνήμη του αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος, 430 μ.Χ.) για τον αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Μύρου, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης και Ηγουμενεύοντα της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου, στον Ιερό Ναό της Παναγίας Παλαιογρατσάνου.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο, και συλλειτούργησαν οι πατέρες: αρχιμ. Νικάνωρ Μαλιούρας εφημέριος Λιβαδερού και ο πρωτοπ. Θεοφύλακτος Δαλαγεώργος εφημέριος Πολύρραχου. Στο Ιερό παρέστη ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας εφημέριος Αγίου Διονυσίου Βελβεντού και αρχιερατικός της Α.Π.Β.

Έψαλε, δυνατά εν χορώ, καλλίφωνα και ευχάριστα τους ύμνους, στον Όρθρο και στη Θεία Λειτουργία (στο δεξιό και αριστερό αναλόγιο) πολυμελής χορός ψαλτών (Βασίλειος Τσάμος, Ιωάννης Μαστρογιαννόπουλος, Πέτρος Νάτσης, Αθανάσιος Τζιούτζιος, Χρήστος Δαλαγιώργος) από τα αναλόγια των Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το κήρυγμα του π. Χριστοφόρου συνιστούσε (ήταν) μια ευχαριστιακή ενότητα και βεβαιότητά της εν Χριστώ, μεταξύ όλων των πιστών (ζώντων και κεκοιμημένων, ‘’είτε ζώμεν είτε αποθνήσκομεν του Κυρίου εσμέν’’, όπως χαρακτηριστικά είπε ) στο πρόσωπο του αναστημένου Ιησού Χριστού, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του π. Αυγουστίνου και στα χαρακτηριστικά της, με αδελφική αγάπη. Είπε: ‘’Κάθε χρόνο ερχόμασταν αυτήν την ημέρα στο Μοναστήρι και κάναμε ιερή Αγρυπνία τιμώντας τα ονομαστήρια του π. Αυγουστίνου Μύρου. Φέτος, έτσι το θέλησε ο αναστάς Κύριός μας Ιησούς Χριστός, στον οποίο πάντοτε έκανε υπακοή ο π. Αυγουστίνος, ήρθαμε να τελέσουμε με τη Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του αδελφού και συλλειτουργού μας πατρός’’, είπε ο π. Χριστοφόρος.

Η ιερή Ακολουθία έληξε με το Τρισάγιο, που τελέσαμε επί του τάφου στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού.

Από την Ιερά Μονή, ο διακονητής Κωνσταντίνος Ουζουνίδης, μας έδωσε ένα όμορφο επτασέλιδο βιβλιαράκι με τίτλο: ‘’Γιατί και πώς να αγαπήσουμε τον Θεό, κατά τον άγιο Χρυσόστομο’’ (Έκδοση: Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Παλαιογρατσάνου).

Ακολούθησε το κέρασμα και ο καθιερωμένος καφές του μοναστηριού.

Τα μοναστήρια (παλαιά στελεχωμένα ή εγκαταλειμμένα και όσα νεώτερα) με πρώτο αυτό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – ‘’το μέγα Μοναστήρι’’, στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η Παναγία, είναι οι ασάλευτοι πύργοι της Εκκλησίας.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

16-6-2021

7 σχόλια

  • Μπράβο! Την ευχή του να έχουμε!
    Ας επιτραπεί όμως η έκφραση αγάπης του λαού χωρίς πρωτόκολλα διακονητών…

  • Σημασία έχει αν θα γίνει το μνημόσυνο ή πόσα μνημόσυνα θα γίνουν? αν δεν γίνουν 100 και γίνει ένα της μητρόπολης δεν θα αναπαυθεί ο π. Αυγουστίνος?
    αλλο πάλι και τούτο. την κυριακή σε όποια εκκλησία και να πας τα πνευματικά του παιδιά (απο ότι λένε )….. θα του κάνουν μνημόσυνο.
    αφήστε τον άνθρωπο να υσηχάσει.

  • Τα μνημόσυνα για ανάπαυση γίνονται. Εσύ γιατί πειράζεσαι; πειραζόσουν όταν ζούσε, πείραζεσαι τώρα που κοιμήθηκε, ψάξτο καλύτερα …
    Εξάλλου δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Ήταν τεράστια πνευματική μορφή. Ότι κ να κάνουμε λίγο είναι.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.