21 Ιουνίου  Παγκόσμια ημέρα μουσικής    (της  Αναστασίας  I.  Καρανίκα)

21 Ιουνίου 2021
13:45
Κανένα σχόλιο

Όλοι μας έχουμε νιώσει τη δύναμη της μουσικής. Εκείνη την ανεπανάληπτη αίσθηση ευχαρίστησης και χαλάρωσης, αλλά και του εκνευρισμού ανάλογα με το άκουσμα. Η μουσική μπορεί να μας ταξιδέψει μακριά, στον χώρο και τον χρόνο και να μας προκαλέσει τ πιο σαγηνευτικά, όμορφα, μαγευτικά  αλλά και πιο ακραία συναισθήματα.

                Σήμερα, η χαλαρωτική δύναμη της μουσικής μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά. Η χρήση, εν γένει, της των ήχων της μουσικής επηρεάζει θετικά τη ψυχολογία μας, μας εμπνέει, μας εκτονώνει και μας χαλαρώνει. Έτσι, κάπως, και τα κορωνοπάρτι της νεολαίας στις ημέρες της πανδημίας και του κορωνοιου.

Η ιστορία της μουσικοθεραπείας όμως ξεκινά πολλά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα από την αρχαία Ελλάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που μελέτησαν την επίδραση των ήχων στον άνθρωπο, θέτοντας τις βάσεις της μουσικοθεραπείας. Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είχαν κάνει αναφορές στο έργο τους για την επίδραση που είχε η μουσική στην ίαση των ασθενειών, αλλά και για τη βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

                Η μουσικοθεραπεία έκανε δυναμικά την εμφάνισή της κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Διάφοροι μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, επισκέπτονταν τα νοσοκομεία και με τη μουσική τους ανακούφιζαν τους ψυχικά και σωματικά τραυματισμένους ασθενείς. Η αξιοσημείωτη αλλαγή συμπεριφοράς αλλά και μερικής ίασης της ασθένειας έκανε τους γιατρούς να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στη μουσικοθεραπεία. Σύντομα δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια ειδική εκπαίδευση και έτσι το πρώτο πρόγραμμα μαθημάτων μουσικοθεραπείας εγκαινιάστηκε το 1944 στο Πανεπιστήμιο του Michigan.  H Αμερικανική Ένωση Μουσικοθεραπείας ιδρύθηκε το 1998.  Μουσικοθεραπεία είναι η χρήση των ήχων και της μουσικής για σκοπούς θρησκευτικούς και παιδαγωγικούς.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της μουσικοθεραπείας :

  • Μπορεί να βελτιώσει το ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση.
  • Αποσπά την προσοχή σε ασθενείς με χρόνιους πόνους και τους ανακουφίζει.
  • Συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση του ασθενή και του δίνει καλύτερο αίσθημα ελέγχου του εαυτού του.
  • Βοηθά τα άρρωστα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερη επικοινωνία με τους γονείς και το περιβάλλον τους.
  • Μειώνει το επίπεδο φόβου, αγωνίας και άγχους.

Μουσική:  Το νέο φάρμακο για τη ψυχική μας υγεία.

Όταν οι μελωδίες δεν  ‘ χαϊδεύουν’ μόνο τα αφτιά, αλλά και την καρδιά.

( Επιλογή από τα τεύχη  Medilife)

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι