Επιτυχία: μια οπτασία αστραφτερή , που προκαλεί να την κυνηγήσει άγρια όποιον μαγνητίσει το ψυχρό βλέμμα της. Του φοράει ατσάλινα φτερά, για να πετάει πάντα ψηλά. Να μη λυγίζει στο συναίσθημα και τον πόνο. Τον τεστάρει συστηματικά και μεθοδικά με ατελείωτες εξετάσεις και όλο απομακρύνεται, όταν φτάνει κοντά της. Την κατάλληλη στιγμή εναποθέτει στα χέρια του ένα χρυσό σιδερένιο κλουβί, για να κλείσει μέσα το θήραμα, που (αλλοίμονό του) θα το διαλέξει, για να ολοκληρώσει την εικόνα, το πρότυπο του επιτυχημένου.

 Στα μάτια του ενσταλάζει τη δική της σκληράδα. Να τα βλέπει όλα από ψηλά και να ηδονίζεται από το θαυμασμό του από κάτω πλήθους: Έφτασε ψηλά? Μόνο που το ψηλά δεν πατάει σταθερά. Η λαμπερή εικόνα, που η εποχή μας αποθεώνει, θα σπάσει από την αντίδραση του φυλακισμένου και θα μουντζουρωθεί από τον πόνο και τα δάκρυα που ξεχειλίζουν.

Το σιδερένιο χέρι της επιτυχίας κλείδωσε την ψυχή και την καρδιά του  με όλα τα αισθήματα, αλλά  η  σκοτεινή πλευρά του μέσα μας,( αυτή  που δεν μπορεί να δει το φανταχτερό είδωλο), είναι εκεί και θεριεύει.  Γίνεται θηρίο, που θα κατασπαράξει το θήραμα στο κλουβί, όταν εκείνο τολμήσει να βγει έξω, για να ανασάνει τον καθαρό αέρα της ελευθερίας, τη λαχτάρα της επιθυμίας, τη ζεστασιά της συντροφικότητας, το ξαλάφρωμα της εξομολόγησης, την αγάπη.

Και το πλήθος που θαύμαζε το πόσο ψηλά έφτασε,  μένει εμβρόντητο. Μα πότε; Πώς έγινε και στραπατσαρίστηκε η εικόνα;

Τον αέρα μαζί και τη συνείδηση του πλήθους ξεσκίζει το κλάμα του παιδιού που έμεινε μόνο του δίπλα στο κλουβί.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στο μαγνήτη της επιτυχίας;  Η σεμνή αυτογνωσία, που πατάει σταθερά στο έδαφος και περπατάει αργά. Στις άπειρες δυσκολίες της ζωής προστρέχουν να της παρασταθούν όλες οι αρετές: ειλικρίνεια, φιλία, συντροφικότητα, υπομονή, επιμονή, κατανόηση, αποδοχή.

Αυτή είναι η εσωτερική εικόνα του ωραίου ανθρώπου

Κοζάνη 23-6-2021

Γκουτζιαμάνη Γιάννα