«Ω χαίρε τιμημένη και δοξασμένη οικογενειοκρατία» (Γράφει η Πεχλιβανίδου Ελένη)

25 Ιουνίου 2021
19:22

 

 

Κληρονομική διαδοχή: Από τη βασιλεία στην οικογενειοκρατία. Η παλαιότερη ασθένεια της ελληνικής κοινωνίας που δεν μπόρεσε να βρεθεί ακόμα το ιατρικό της. Η κληρονομική διαδοχή συνεχίστηκε με τρεις μεγάλες δυναστείες να μονοπωλούν την εξουσία: Γεώργιος, Ανδρέας και Γιώργος Παπανδρέου. Κωνσταντίνος και Κώστας Καραμανλής, Κωνσταντίνος και Κυριάκος Μητσοτάκης. Μόνο καμιά δεκαριά άτομα ανάμεσα στα 8,000,000 που έχουν από Σύνταγμα το δικαίωμα του εκλέγεσθε μοιράστηκαν κατά το Κληρονομικό Δίκαια την πολιτική κληρονομία.

Η υπερβολική απασχόληση των πολιτικών οικογενειών με το δημόσιο βίο δεν αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά μάλλον αποτελεί μία πηγή πλουτισμού λένε οι (Gelps, Knight and Sabot 1991;Jaimovich and Rud 2014)

Τα επίπεδα της επιρροής των πολιτικών οικογενειών στο δημόσιο βίο είναι πολύ υψηλότερα σε κράτη με την μεγαλύτερη ανεργία, με τις λιγότερες διαθέσιμες ευκαιρίες ανέλιξης, και για αυτό ελέγχει και την γραφειοκρατική διαφθορά.

Καταπατά κάθε έννοια αξιοκρατίας (Fisman and Golen,2017), σπάει τη σχέση απασχόλησης και αξιοκρατίας, επιβάλλει μεγάλο κοινωνικό κόστος σε χώρες οι οποίες μαστίζονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. (Geys 2017;Szakonyi 2019).

Στην Ελλάδα κάθε άνθρωπος που αποκτά δύναμη θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να «φροντίσει» την οικογένειά του εκμεταλλευόμενος τη δύναμη αυτή. Να εξασφαλίσει γιούς, κόρες, συζύγους, αδελφές σε θέσεις όπου πιθανόν να υπήρχαν αξιότεροι. Και μάλιστα αυτό το θεωρούμε περίπου εθιμικό δίκαιο. Αν μάλιστα κάποιος δεν το κάνει τον θεωρούμε «κουτό». Αφήστε που η οικογένειά του τον βλέπει με μισό μάτι. Η οικογενειοκρατία και ο νεποτισμός είναι δηλαδή το business as usual σενάριο σε όλα τα επίπεδα.

Και το φαινόμενο αυτό το συναντάμε πολύ πιο έντονα σε πιο μικρές τοπικές κοινωνίες. Τα παιδιά, τα ανίψια, οι γκόμενες, οι ονομαστικοί ψήφοι ( οι πολλοί ), οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και οι οικογένειές τους, κατέχουν πρώτες θέσεις στις δήθεν τυχαίες και καθόλου φωνογραφημένες θέσεις!

Η χώρα που στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε πως πλέον έχουμε Δημοκρατική Δικτατορία. Ευτυχώς έχουμε για λίγο ακόμα την ελευθερία λόγω.

Και εσύ Ελένη και κάθε Ελένη της επαρχίας, της Αθήνας κοιμωμένη. Η ζωή σου, να το ξέρεις, είναι επικηρυγμένη. Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει ( στίχοι Μπάμπης Τσικληρόπουλος, εκτέλεση Χαρούλα Αλεξίου ) και Γιώργο, Γιάννη, Κατερίνα που ο πατέρας σας δούλεψε σκληρά να σας σπουδάσει και εσείς στην πορεία αγωνιστήκατε για μεταπτυχιακό και διδακτορικό, φύγατε στο εξωτερικό γιατί η ίδια η χώρα σας διώχνει. Και η Μαρία από την Άνω Ραχούλα με απολυτήριο Λυκείου και επειδή κάνει καλές πίτες και φυσικά ο μπαμπάς σε αντάλλαγμα μιας θέσης για την μονάκριβη, έδωσε στο κάθε εκάστοτε τοπικό άρχοντα 5.000 ψήφους, σου πήρε την θέση αξιοκρατικά.

Ελλάδα, η χώρα της αναξιοκρατίας. Ένα από τα καρκινώματα της Ελλάδας – από τις απαρχές του ελληνικού κράτους – είναι η αναξιοκρατία και τα παρακλάδια αυτής, ήτοι ο νεποτισμός (από την ιταλική λέξη nepos = ανιψιός), ο «φιλαρακισμός», ο ημετερισμός και τόσα άλλα. Στο σκοτεινό αυτό μονοπάτι που διαβαίνει η χώρα, ηγούνται άτομα ανάξια εμπιστοσύνης που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα, τα οποία φυσικά συνυφαίνονται με το κομματικό συμφέρον. Ουδείς λόγος για συμφέρον εθνικό.

Όσο ζω ελπίζω. Και όσο ελπίζω ευελπιστώ να βρεθεί ο ηγέτης που θα δώσει ώθηση σε αυτή την χώρα με γνώμονα την αξιοκρατία και την ισονομία. Να καθαρίσει την χώρα από την ασθένεια που την κυριεύει όλα αυτά τα χρόνια και βγούνε στην επιφάνεια νέα άτομα, καθαρά, ψημένα για ένα καλύτερο αύριο!!!!

Πόσο όμορφα είναι καμία φορά τα παραμύθια!!!!

19 σχόλια

  • Διακρίνω μια πικρία γιατί δεν έχεις βρεί μια θέση στο Δημόσιο.
    Υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας Ελένη γιατί δεν δοκιμάζεις?

    • Ποτέ δεν κυνήγησα δημόσιο και σε πληροφορω πως δουλεύω 15 χρόνια στον ιδιωτικό και είμαι καλά. Αλλά για να απαντάς έτσι αλλά κ ανώνυμα μάλλον σε πειράζει αυτά που γράφω κ μάλλον ανήκεις κ στον τομέα αυτό. Και μη μου πεις πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν αρχίσω να μιλάω ονομαστικά θα κάψω πολύ κόσμο!!!

    • Δεν είμαστε όλοι Μητσοτακεικο ανώνυμε να κράζουμε το δήθεν κακό δημόσιο αλλά και ταυτόχρονα να μασαμπουκωνουμε απ’ αυτό με δέκα μασελες. Τα καλύτερα και πιο εργατικά μυαλά έμειναν έξω από το δημόσιο διότι η οικογενειοκρατία των μπλε κηφήνων κρατάει χρόνια., Όπως παλιότερα και με τα πράσινα παιδάκια οι λεγόμενοι πράσινο φρουροί

  • Άσε βρε Ελένη είδαμε και τα αποτελέσματα οταν εκλέξαμε πρωθυπουργούς που δεν ήταν από πολιτικά τζάκια . Παράδειγμα ο Αλέξης Τσιπρας που κόντεψε να πετάξει την χώρα έξω από το ευρώ γιατί απλά είχε αυταπάτες και οταν κατάλαβε τη πήγαινε να συμβεί πέταξε το μπαλάκι στον λαό με το δημοψήφισμα ντροπή ,που δίχασε την Ελλάδα . Επίσης στο κομμάτι της αξιοκρατίας σαφώς υπάρχει ακόμα πρόβλημα στον Δημόσιο τομέα αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τις τελευταίες δεκαετίας π.χ νόμος Πεπονή , Διαύγεια .

    • Και ο Τσίπρας κρατάει από τζάκι!!! Κρίμα στην νέα γενιά!! Πίστεψε με πως και εκεί φωτογραφιμενες θέσεις βγάζουν!!!

    • Αν εσείς όλοι έχετε το σύνδρομο του ανικανοποίητου δεν σου φταίει κανείς Τσίπρας και καμιά Ελένη λεβέντη μου. Ο Τσίπρας σε δίχασε η εσύ έπεφτες θύμα της προπαγάνδας του κάθε δημοσιογράφου; Έλεος!
      Αν τηρούσε κατά γράμμα το ΟΧΙ σήμερα πολύ πιθανό να είχες δραχμή και πάλι θα τον έβριζες πως δήθεν είναι δραχμιστης και είχε κρυφό σχέδιο… γιατί αυτά λέγατε και τότε. Αποφασίστε τι θέλετε πρώτα και μετά αν μάθετε να έχετε σκεπτικό και μάτια ανοιχτά μας λέτε και εμάς για να το μάθουμε. Αλλά και πάλι να πάω με τα νερά σου..τιμωρησες τον Τσίπρα φέρνοντας ξανά τους ακόμα χειρότερους να σε αποτελειώσουν;

    • Ο Τσίπρας είναι ο μόνος που παρέδωσε λεφτά ζεστά μετά από 40 χρόνια.

      Κοίτα τώρα με το που βγήκαν τι ξανακάνουν,μη ψάχνεις μακριά πήγαινε μια βόλτα στη ΖΕΠ που άνοιξαν όλα τα γραφεία για συμβούλους,αντισυμβούλους,παρατρεχάμενους,αποσπασμένους που δεν κάνουν τίποτα.

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ κλπ. ΩΣΤΟΣΟ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΕΛΠΙΔΑ!!

    • Και των νοσοκομείων,όλα ιδιωτικά να μην σε περιθάλψουν αν δεν έχεις πληρώσει μια δόση ή αν πληρώνεις το χαμηλό πακέτο ασφάλισης να σε αφήνουν μετά απο χειρουργείο να χρωστάς μια ζωή ή να σε σώσουν απο τον κορωνοϊο οι ιδιωτικές κλινικές που δεν έσωσαν ούτε έναν,επίσης και τις κοινωνικές υπηρεσιες,οι φτωχοί να μην λαμβάνουν τίποτα,να μπαινουν στα σπίτια μας να μας κλέβουν.
      Και τελευταίο και καλύτερο τον στρατό,τι τον θέλουμε να μας τρώνε οι κηφήνες τόσα λεφτά,αν μας επιτεθούν θα τους κυνηγήσουμε με σφεντονες όπως οι παλαιστίνιοι.

      Θέλεις κι άλλα παραδείγματα ή βάζεις μυαλό;

  • Μπακογιάννη-Μητσοτάκη Ντόρα…. Διετέλεσε βουλευτής….υπουργός….. δήμαρχος…. και παρ’ολίγον αρχηγός κόμματος….. **Μπακογιάννης Κώστας γιός της Ντόρας, διετέλεσε δήμαρχος…. περιφερειάρχης Σ.Ε … και τώρα δήμαρχος Αθηναίων και ίσως μετά και βουλευτής και πρωθυπουργός….. Για ποια οικογενειοκρατία μιλάτε;;;;;;!!! Δεν υπάρχουν άλλοι άξιοι στην Ελλάδα της δημοκρατίας;;;;;;

    • Κάποιος λαός τους ελεγειδεν βγαίνουν από το δαχτυλίδι του μπαμπά!! Δαχτυλίδι έδωσε ο αλαβανος τον πρώην πθ τον αλ6 κ είδαμε τι λουλούδι είναι

  • Η απολογία Μπελογιάννη πάντα επίκαιρη
    Οι Συνεργάτες και τα τσιράκια των Γερμανών γίνανε υπηρέτες των Αγγλοαμερικάνων
    Σήμερα υπηρετούν ξανά τα ίδια συμφέροντα
    Το πολιτικό μας προσωπικό πιστοί υπάλληλοι τους
    Προφανώς εκλέγονται και έχουν πάντοτε εναλλακτικές για να μην καταρρρεύσει το σύστημα και το σύστημα καλά κρατεί γιατί το υπηρετούν πολλοί
    Η σύγχρονη Γερμανία Εδώ

  • Βέβαια το ίδιο φαινόμενο έχουμε και στους συνδικαλιστές της αριστεράς, με κληρονομική διαδοχή, με γιους, αδελφούς, συζύγους, γαμπρούς, εγγονούς και βάλε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.