Ποιες μονάδες κρατά «ζωντανές» η ελληνική πλευρά

29 Ιουνίου 2021
07:00
Κανένα σχόλιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την Κομισιόν για την διαμόρφωση του μηχανισμού της Στρατηγικής Εφεδρείας, δηλαδή του σχήματος στήριξης των μονάδων που θα τεθούν σε εφεδρεία και θα λειτουργούν μόνο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον ΑΔΜΗΕ.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι της Στρατηγικής Εφεδρείας εξετάζονται από την Κομισιόν σε συνδυασμό και με την επίλυση του antitrust case, δηλαδή την υποχρέωση της ΔΕΗ να «ανοίξει» στον ανταγωνισμό την πρόσβαση σε λιγνιτική παραγωγή διαθέτοντας πακέτα λιγνιτικού ρεύματος μέσω της προθεσμιακής αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η επικοινωνία μεταξύ των δυο πλευρών είναι πολύ πυκνή τις τελευταίες ημέρες καθώς στόχος είναι το σχήμα της Στρατηγικής Εφεδρείας να οριστικοποιηθεί και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του Ιουλίου, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο μετά την τετράμηνη διαβούλευση, το σχήμα να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες και να τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του 2022 και έως το τέλος του 2023.

Συνεχής επικοινωνία Αθήνας-Βρυξελλών

Έτσι η ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών είναι συνεχής, με την Κομισιόν να θέτει ζητήματα όπως το ποιες συγκεκριμένες μονάδες θα ενταχθούν στην Στρατηγική Εφεδρεία, και εν συνεχεία ποιες μονάδες θα απομείνουν ώστε να διατεθεί η παραγωγή τους στον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της επίλυσης του antitrust case.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ταχείας απολιγνιτοποίησης επιδιώκει έως το 2023 να κρατήσει «ζωντανές» τη Μελίτη, τον Άγιο Δημήτριο 5 και τη Μεγαλόπολη 4, μέρος της παραγωγής των οποίων και θα πρέπει διατεθεί στον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Κομισιόν για την θεραπεία του antitrust case.

Αυτό σημαίνει ότι έως το 2023 η ΔΕΗ θα διαθέτει πακέτα λιγνιτικής παραγωγής με τη μορφή προθεσμιακών προϊόντων μέσω του Χρηματιστηρίου.

Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί η Προθεσμιακή Αγορά η λειτουργία της οποίας σήμερα είναι υποτονική, ενώ η τιμή πώλησης των πακέτων λιγνιτικής παραγωγής θα διαμορφώνεται ελεύθερα με βάση τις προσφορές και βεβαίως αυτές θα έχουν μεγάλη σχέση με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος του CO2 που συνεχίζει την ανοδική του πορεία έχοντας ξεπεράσει τα 55 ευρώ/τόνο.

Οι ποσότητες ενέργειας, οι οποίες θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια πακέτα, θα ανέλθουν για το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος. Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Aνοδικά η λιγνιτική παραγωγή την περίοδο Μαρτίου – Μαϊου

Σε ότι αφορά τον Μηχανισμό της Στρατηγικής Εφεδρείας, η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί από τον ΑΔΜΗΕ για τις λιγνιτικές μονάδες που θα τεθούν στη διάθεση του και θα χρησιμοποιούνται για την διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος, εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Κάτι το οποίο έχουμε δει να συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στη πράξη αφού ο ΑΔΜΗΕ για λόγους επάρκειας αλλά και ισορροπίας του συστήματος εντάσσει υποχρεωτικά λιγνιτικές μονάδες σε αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ τον Μάρτιο τον Απρίλιο και τον Μάϊο η λιγνιτική παραγωγή ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2020.

Συγκεκριμένα από 457.069 MWh τον Μάρτιο του 2020 η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε σε  644.070 MWh τον Μάρτιο του 2021 και από  338.206 MWh τον Απρίλιο του 2020 διαμορφώθηκε σε 411.780 MWh τον Απρίλιο του 2021.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι αυτά του Μαΐου που δείχνουν ότι η λιγνιτική παραγωγή από 210.612 MWh τον Μάιο του 2020 έφθασε στις 363.609 MWh τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι