Καλλιόπη Βέττα: «Να προστατευτεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον από τις σκόπιμες κατατμήσεις Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία – Κατάθεση Κοινοβουλευτικής Ερώτησης»

30 Ιουνίου 2021
16:20

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: ««Ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος από την παράνομη κατάτμηση έργων Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία»

 

Στην ερώτηση αναδεικνύεται, αρχικά, το πρόβλημα που υφίσταται στην Δυτική Μακεδονία με την άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε., εξαιτίας της έλλειψης ειδικού χωροταξικού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία καθώς ναρκοθετείται η πρωτογενής παραγωγή, το οικοσύστημα και η γεωμορφολογία, ο πολιτισμός και το σύνολο των ανθρωπογενών και φυσικών δραστηριοτήτων.

Επιπλέον, όπως τονίζεται, το φαινόμενο της νομιμοφανούς κατάτμησης των αιτήσεων Α.Π.Ε. σε έργα χαμηλότερης ισχύος -για την αποφυγή των αυξημένων περιβαλλοντικών απαιτήσεων και την επίσπευση της εξέτασης- δημιουργεί προβληματισμούς, τόσο για την αρτιότητα και την ασφάλεια των έργων, όσο και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι με αυτή την παράκαμψη, προκύπτει αθέμιτος ανταγωνισμός με τους επενδυτές που τηρούν τις κείμενες διατάξεις ενώ επιτείνεται το καθεστώς αμφιθυμίας στους πολίτες της περιοχής για μια αναγκαία και θεμιτή εξέλιξη, όπως είναι η ανάπτυξη έργων Α.Π.Ε..

Τέλος, γίνεται μνεία στην άρση της αδειοδότησης τεσσάρων σταθμών αιολικής ενέργειας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς διαπιστώθηκε ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις (ίδιος δικαιούχος, χρονική σύμπτωση στην έκδοση των πράξεων, χρονική σύμπτωση στην εκπόνηση και την υποβολή των μελετών), υπήρξε παράκαμψη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τίθενται τα ερωτήματα:

1.  Πως θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα παράτυπης κατάτμησης ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία; Προτίθεται να προχωρήσει στην άρση της αδειοδότησης «ομοειδών» φακέλων, δίνοντας οδηγίες προς τις αρμόδιες αρχές, όπως συνέβη στην Θεσσαλία;

2.  Θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να αποτραπεί η παράτυπη κατάτμηση των υποβαλλόμενων φακέλων ιδιαίτερα κατά το στάδιο της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων; Πώς σκοπεύει επίσης να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κατάτμηση σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας;

Επισυνάπτεται η ερώτηση.

11 σχόλια

  • Ε χμ και στην μεσσιανη κατάτμηση δεν έγινε; Και ποιος έδωσε το οκ; Ο συντονιστής της αποκεντρωμένης διοίκησης; Σε ποιο κόμμα είναι;

  • Αν ήταν η κυβέρνηση του κόμματος που εκπροσωπείται τα ίδια και χειρότερα θα έκανε. Εδώ ολόκληρο το βουνό στα Λεύκαρα μέχρι και στην κορυφή του έχει φωτοβολταϊκά .Αλίμονο στον κόσμο που ψηφίζει 300 Ελληνάρες πολιτικούς που ο ένας είναι χειρότερος από τον άλλο και είναι μόνο για ανακοινώσεις στα ΜΜΕ και για παχυλούς μισθούς.

  • Και σαν κυβερνηση αποτυχατε παταγωδως αλλα και σαν αντιπολιτευση δεν πατε πισω!Μια ειναι η αληθεια ,δεν θα σας ξεχασουμε ποτε!

    • κοίτα μην λησμονήσεις σε παρακαλώ τώρα που θα χτυπάς 10ωρο και πληρωμή σε ρεπό, τον αυτοκράτορα Μωϋσή……γιατί όπως λες μία είναι η αλήθεια.

      • To 100 τοις 100 προκαταβολη φορου ο Συριζα τον επεβαλε στον καταταλαιπωρημενο λαο.Το 24 τοις εκατο ΦΠΑ στα αγροτικα προιοντα ο Συριζα το εκανε.Να θυμηθουμε και κεινο το δημοψηφισμα που το οχι εγινε ναι??Η τις κλειστες τραπεζες??Απο εξω απο το χορο πολλα τραγουδια λεγανε!!

  • δεν νομιζω οτι ειστε σε θεση να κουνατε το δαχτυλο σε κανενα και να ασκειτε κριτικη.Καντε την αυτοκριτικη σας και αφηστε μας ησυχους!

  • Όσο καιρό θα ορκίζεστε πίστη στη θρησκεία της δήθεν “κλιματικής κρίσης” κανείς δεν πρόκειται να σας ξαναπάρει στα σοβαρά. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια σοβαρή Αριστερά, όχι από άλλη μια ασόβαρη και ξεπουλημένη σοσιαλδημοκρατία!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.