Δ. Μακεδονία: Ποια αγριογούρουνα; Αγέλες μινκ ρημάζουν στάβλους και κοτέτσια!

5 Ιουλίου 2021
19:05

Επιτίθενται σε μικρά αρνιά, σκοτώνουν οικόσιτες γάτες. Πριν δέκα χρόνια, μέλη του «Μετώπου Απελευθέρωσης Ζώων»  απελευθέρωσαν 50.000 μινκ από εκτροφείο της Καστοριάς. Η ανεξέλεγκτη αύξησή τους   έχει δημιουργήσει μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα στη Δυτική Μακεδονία.

Το οικοσύστημα της Δυτικής Μακεδονίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, δέκα χρόνια μετά την παράνομη απελευθέρωση 50.000 μινκ μέσα από εκτροφείο της Καστοριάς, από μέλη του μετώπου απελευθέρωσης ζώων, οι οποίοι είχαν αναλάβει τότε την ευθύνη.

Τα προβλήματα είναι αμέτρητα με τα περισσότερα να φαντάζουν πλέον άλυτα, αφού αγέλες του εισβλητικού ζώου έχουν εντοπιστεί σε πολλά μέρη από την Καστοριά μέχρι τη Σιάτιστα και από την Κόνιτσα και τον Γράμμο μέχρι τα Αλβανικά σύνορα.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο αντιπρόεδρος εταιρίας Περιβάλλοντος και σταθμού περίθαλψη Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αριθμός τους είναι πλέον ανυπολόγιστος, καθώς από το 2010 μέχρι σήμερα είναι άγνωστο το πόσες φορές έχουν αναπαραχθεί. Τα μινκ αναπαράγονται μια φορά τον χρόνο, ενώ κάθε φορά γεννιούνται πάνω από τέσσερα και πέντε γουνοφόρα ζώα.

Τεράστια ζημιά στο περιβάλλον

«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα εδώ και μια δεκαετία έχει γιγαντωθεί. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως οποιοδήποτε ζώο ή ακόμα και φυτό όταν εισβάλλει σε μια ξένη πανίδα ή χλωρίδα το πρώτο που θέλει να κάνει είναι να επεκταθεί. Ειδικά τα μινκ είναι επεκτατικά και δουλεύουν σαν αγέλες. Το πρόβλημα στο περιβαλλοντικό κομμάτι και το αποτύπωμα που έχει αφήσει είναι τεράστιο» αναφέρει ο ειδικός.

«Ειδικά στην λίμνη της Καστοριάς που κάνουμε συνεχώς μελέτες και κρατάμε μια βάση δεδομένων, έχουμε δει μεγάλες μετακινήσεις ορνιθοπανίδας, μεγάλη μείωση σε είδη πουλιών που είναι και είδη προτεραιότητας και μεγάλη μείωση στις βίδρες που έχουν σχεδόν και τις ίδιες τροφικές συνήθειες με τα μινκ. Η βίδρα είναι ένα μοναχικό ζώο, ενώ τα μινκ ανάλογα με την οικογένεια μπορείς να δεις πέντε και επτά μαζί», πρόσθεσε.

«Υπολογίζεται ότι από το 2010 τα αδέσποτα μινκ πρέπει να έχουν αναπαραχθεί πάνω από πέντε φορές, κανονικά αναπαράγονται μια φορά το χρόνο. Καταλαβαίνουμε πως όλα αυτά έχουν αφομοιωθεί πλέον στο περιβάλλον της περιοχής με αποτέλεσμα να έχουμε έναν ακόμα θηρευτή που δεν ξέρουμε την συμπεριφορά του. Είναι βέβαια σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα αλλά είναι ακόμα στην αρχή του. Δυστυχώς αργήσαμε και κυρίως η πολιτεία να δει το πρόβλημα. Εμείς από την πρώτη στιγμή χτυπούσαμε τις «καμπάνες» για τα θέματα που θα προέκυπταν», υποστηρίζει ο επιστήμονας.

Κάνουν επιθέσεις σε οικόσιτα ζώα

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό έχει και οικονομική διάσταση τονίζει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Πολλοί έχουν σταματήσει να κάνουν οικόσιτα ζώα διότι έχουμε πολλές επιθέσεις από τα μινκ σε κοτέτσια και στάβλους. Έχουν επιτεθεί ακόμα και σε μικρά αρνιά, σκοτώνουν οικόσιτες γάτες. Η χώρο κατάκτηση του είδους φτάνει μέχρι την Κόνιτσα, στον Γράμμο, στα Αλβανικά σύνορο από μέσα. Όσα δεν ζουν σε παραποτάμιες περιοχές ζουν και μέσα στην πόλη. Ανεβαίνουν πάνω στις στέγες και κυνηγάνε πουλιά. Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, έχουν δημιουργήσει μια ανακατωσούρα σε όλη την περιοχή. Φυσικά και έχουμε δει και αυτά που δεν τα βλέπουμε ξέρουν να κρύβονται. Έπρεπε να είχαμε μειώσει τους αριθμούς τότε. Την πρώτη διετία έπρεπε να είχαν κινηθεί πιο γρήγορα οι αρχές».

Η παράνομη απελευθέρωση γύρισε μπούμερανγκ

Η παράνομη απελευθέρωση των 50.000 μινκ είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Αυγούστου 2010.

«Τότε είχαν αφεθεί ελεύθερα τουλάχιστον 50.000 μινκ. Τις πρώτες δυο ημέρες είχαν συλληφθεί κάποια, ωστόσο κανένας δεν είναι σε θέση να πει τον ακριβή αριθμό τους. Ποτέ κανένας δεν μας το πιστοποίησε αυτό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει υπολογισμός του πόσα είναι ελεύθερα. Από την άλλη έχουμε και τα μινκ δραπέτες που το σκάνε από τις φάρμες. Υπολογίζω πως ένα 3% από αυτά που είναι ελεύθερα μπορεί να είναι οι δραπέτες. Για μένα αυτό που είχε συμβεί τότε ήταν ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια απέναντι στη φύση, τα αγνά ζωοφιλικά τους αισθήματα θα μπορούσαν να τα είχαν δείξουν με άλλο τρόπο τα μέλη του μετώπου απελευθέρωσης ζώων. Δεν μπορούμε να πάμε σ’ ένα ζωολογικό κήπο και ν ανοίξουμε τις πόρτες επειδή δεν μας αρέσει. Αυτή η ενέργεια γύρισε μπούμερανγκ χωρίς να ξέρουμε τις πραγματικές επιπτώσεις».

Πολυδιάστατο το αποτύπωμα της καταστροφής

«Μιλάμε με ερπετολόγους και βλέπουμε πως υπάρχει θέμα και στα φίδια. Μπορεί αυτό το είδος μινκ να έχει μειώσει δραματικά κάποιον αριθμό από ένα αμφίβιο ή να το έχει εξαλείψει. Δεν έχει γίνει μια σοβαρή μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε πόσο πολυδιάστατο είναι το αποτύπωμα ειδικά στην πανίδα της περιοχής. Εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ακόμα σε εξέλιξη χωρίς να ξέρουμε τους στόχους του. Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα είναι και η παγίδευση των μινκ αλλά τι να το κάνεις όταν έχουν γεμίσει όλες οι περιοχές».

Πηγή protothema.gr

6 σχόλια

  • Εφόσον είναι αγέλες κ είναι επικίνδυνα για τη φύση κ τους εκτροφείς να γίνει επικήρυξη και να τα κυνηγάν επί πληρωμή.

  • Εκείνοι οι ημιμαθείς σωτήρες οικολόγοι τι κάνουν; Έχουνε νέα τους; Είναι περήφανοι για το έργο τους; Έχουν κάνει απολογισμό;

  • Υπάρχουν οικολόγοι που έχουν γνώση τι εστί οικολογία και κάθε φορά ενεργούν με βάση αυτήν τη γνώση και υπάρχουν και οι ψευτοοικολογοι άσχετοι παντελώς με την οικολογία, τέτοιοι είναι και αυτοί που ελευθέρωσαν τα μίνκ μη γνωρίζοντας το τι ζημιά θα κάνανε στο περιβάλλον της περιοχής. Αυτοί λοιπόν οι ψευτοοικολογοι θα πρέπει τώρα να νιώθουν περήφανοι βλέποντας τα προβλήματα που δημιουργούνται……

  • Πριν 10 χρονια τα αφησανε και τωρα κανανε τις πρωτες ζημιες;

    Ηθελαν να βγαλουν το δημοτικο πρωτα;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι