K. Bέττα: «Δύο χρόνια κυβέρνησης της Ν.Δ.. Δυο χρόνια παραπλάνησης και οικονομικής οπισθοδρόμησης»

6 Ιουλίου 2021
16:57

 

Οι επέτειοι προσφέρονται πάντοτε για αποτύπωση και καταγραφή των πολιτικών πεπραγμένων, καθώς η περιοδολόγηση βοηθά στον συλλογικό και ατομικό αναστοχασμό. Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, σε πολύ αδρές γραμμές, τα «επιτεύγματα» της Νέας Δημοκρατίας.

 • Στην οικονομία, ήδη από το τέλος του 2019 είμαστε σε ύφεση, ενώ το 2020 σημειώσαμε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., με τις προοπτικές να είναι δυσμενείς και για την επόμενη περίοδο. Εν ολίγοις, το ΑΕΠ προβλέπεται να προσεγγίσει τις επιδόσεις του 2019, μόλις το 2023. Τέσσερα χαμένα χρόνια…

 • Στην υγεία, δεν έχουμε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού ενώ υπήρξαν 1.680 λιγότεροι υγειονομικοί, το σύστημα Υγείας μετατράπηκε σε μονοθεματικό κι επικίνδυνο για τους πολίτες, η πρωτοβάθμια υγεία και τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούσαν, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ακυρώνονταν, η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια, στο δεύτερο και τρίτο κύμα, να σημειωθούν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ. Η πάγια θέση, δε, της ΝΔ για αποψίλωση του Ε.Σ.Υ., συνεχίζεται. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία», τα οποία προφανώς πρέπει να κλείσουν.

 • Στην εργασία, οι σχέσεις γίνονται ελαστικότερες και απορρυθμίζονται, το οκτάωρο καταργήθηκε, οι απολύσεις έγιναν πιο εύκολες και αναιτιολόγητες, η επιθεώρηση εργασίας υποστελεχώνεται και υπολειτουργεί ενώ, επιπλέον, θεσμοθετήθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες. Παράλληλα, έχουμε, εξαιρέσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση 13ης σύνταξης, μείωση συνολικού ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος για συνταξιούχους, αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν στην πανδημία κατά 20%.

 • Στην εκπαίδευση, έχουμε πλήρη πρόσδεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παραδόθηκε βορά στην αγορά, δόθηκαν –κρυφίως- επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολλεγίων, έκλεισαν 37 πανεπιστημιακά τμήματα, περιορίζεται δραματικά η πρόσβαση στα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καταργούνται-συγχωνεύονται δημοτικά και νηπιαγωγεία, επανήλθε η αναγραφή της διαγωγής, ενώ η προετοιμασία για την έναρξη και λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο του 2020, προκάλεσε θυμηδία και κωμικοτραγικά αποτελέσματα (μάσκες-αλεξίπτωτα, αδιαχώρητο σε αίθουσες κλπ).

 • Στους τομείς της δημοκρατίας και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, πρώτη προτεραιότητα ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή ενώ στην συνταγματική αναθεώρηση χάθηκε η ευκαιρία να μπουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία αγαθών όπως η εργασία, η ισότητα των δύο φύλων, το νερό και η ενέργεια (όπου, σύντομα, έπειτα από τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουμε και νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια). Επίσης, η κυβέρνηση υιοθέτησε λογικές περιορισμού και νομοθετικής καταστολής διαδηλώσεων πριμοδοτώντας, άμεσα ή έμμεσα, περιπτώσεις γενικευμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας.

 • Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έχουμε συστηματική απαξίωση και προσβολή πολιτιστικών μνημείων, με αποκορύφωμα τη μετακίνηση των αρχαίων στο μετρό της Θεσσαλονίκης και τη τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης, ενώ η στήριξη των εργαζομένων και των καλλιτεχνών είναι ελλιπέστατη. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αθλητισμό (απλή αναλογική, ίση εκπροσώπηση φύλων), ενώ στο επαγγελματικό πεδίο οι παλινωδίες της έχουν δημιουργήσει πλείστα προβλήματα.

 • Στο Περιβάλλον έχουμε κατάργηση φορέων NATURA, αφαίρεση των προστατευτικών άρθρων για τις αναγκαίες περιβαλλοντικές μελέτες, ανεξέλεγκτη και άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε..

 • Στα εθνικά θέματα έπειτα από τη μεγαλειώδη κυβίστηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχουμε μια αναποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας, ενώ η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει συμμαχίες στην διεθνή σκηνή για όλα τα ανοικτά ζητήματα.

 • Ακόμα και σε ζητήματα ηθικής τάξης, όπως σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, η κυβέρνηση έδειξε καθυστερημένα αντανακλαστικά και λογική συγκάλυψης των εκλεκτών της. Ενώ, στο επίπεδο της «αριστείας», πολλαπλασιάστηκαν οι θέσεις μετακλητών, μειώθηκαν τα απαιτούμενα προσόντα και αυξήθηκαν οι αποδοχές τους (ακόμα και διευθυντές γραφείου Υπουργού χωρίς πτυχία), άλλαξαν εκ των υστέρων οι προϋποθέσεις για την κατοχή αξιωμάτων, επανήλθαν οι παλαιοκομματικές συνδιαλλαγές για δημόσιες θέσεις (π.χ νοσοκομείο Τρικάλων), ο Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού παρουσίασε ψεύτικο βιογραφικό, ενώ Γενικός Γραμματέας Υπουργείου βρέθηκε χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο.

Τέλος, στην διαχείριση των συνεπειών της Πανδημίας τα αποτελέσματα ήταν οικτρά:

 • Σωρεία απευθείας αναθέσεων σε επιχειρήσεις φίλων (πχ. δόθηκαν χρήματα σε εταιρία που είχε αλλάξει τους σκοπούς της στο καταστατικό πέντε μέρες πριν την ανάθεση)

 • Φιάσκο με το σκοίλ ελικικού

 • Λίστα Πέτσα: αδιαφάνεια, συνδιαλλαγή, έλλειψη αντικειμενικών κριτηρίων επιχορήγησης

 • Αισχροκέρδεια παντού: φαρμακευτικά υλικά, μέσα προστασίας, τρόφιμα κλπ

 • Παλινωδίες και καθυστερήσεις με το κλείσιμο των ναών

 • Καμία πρόνοια για μακροχρόνια άνεργους, αγρότες, καλλιτέχνες, ελ. επαγγελματίες κλπ

 • Το ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., ενώ η κυβέρνηση προβαίνει διαρκώς σε αντιφατικά μηνύματα εφησυχασμού για να δημιουργήσει ένα εικονικό success story. Η εικόνα πάνω από την ουσία.

 • Τέλος, με μια απροκάλυπτη αλαζονεία και μακιαβελισμό, απειλεί και διαχωρίζει τους πολίτες για να καλύψει την ανικανότητά της στο ζήτημα της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Δυτική Μακεδονία: Απαξίωση, αδιαφορία και καθρεφτάκια

Στην Δυτική Μακεδονία, και δη στην Κοζάνη, ο απολογισμός είναι ακόμη χειρότερος: η βίαιη απολιγνιτοποίηση κλονίζει συθέμελα την περιοχή με αύξηση της ανεργίας, ενώ η κατάργηση των έξι πανεπιστημιακών τμημάτων θολώνει ακόμα περισσότερο τις προοπτικές της Περιφέρειας, την ώρα που η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει σε άμεση συρρίκνωση και κλείσιμο σχολών.

Παράλληλα, οι υποδομές βαλτώνουν, η υγειονομική και οικονομική διαχείριση της πανδημίας είναι τραγική, η άναρχη ανάπτυξη Α.Π.Ε. δυναμιτίζει την αναγκαία και θεμιτή συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για τις πράσινες μορφές ενέργειας, διακυβεύεται το μέλλον της τηλεθέρμανσης, ενώ οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τα νοσοκομεία, χτυπούν καμπανάκι σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Η περιφέρεια αντιμετωπίζεται ως ένα Ελντοράντο για φωτοβολταικά και Α.Π.Ε., την ίδια ώρα, που τα αντίμετρα είναι ελάχιστα, δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης και αφορούν ένα μόνο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

Η εποχή των μειωμένων προσδοκιών πρέπει να τελειώσει άμεσα

Η έξοδος από τα μνημόνια το 2018, δημιουργούσε την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω της μια ταραχώδη δεκαετία. Με -εκτός των άλλων- ρυθμισμένο και βιώσιμο το δημόσιο χρέος, γεμάτα τα δημόσια ταμεία, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, μείωση της ανεργίας κατά δέκα μονάδες, στήριξη ΕΣΥ και δημόσιας Παιδείας, οι προοπτικές ήταν ευοίωνες.

Η Ν.Δ., σε αγαστή σύμπνοια με συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα –ποιος ξεχνάει άραγε ότι στο Μαξίμου ιθύνων νους είναι πρώην κεντρικό στέλεχος του Σ.Ε.Β., ο οποίος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε την αύξηση του μισθού έκανε προσφυγή στο Σ.τ.Ε.;- δημιούργησε ένα επίπλαστο σκηνικό αποδιοργάνωσης.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα φιλικά της Μ.Μ.Ε. -τα οποία εξαργυρώνουν την στήριξη με λίστες Πέτσα και αποφυγή υποχρέωσης πληρωμής δόσεων- υιοθέτησε έναν ψευδο – φιλελεύθερο και συνάμα λαϊκιστικό λόγο, για να υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα: «πολλές και καλές δουλείες για όλους», «ανάπτυξη άνω του 4%», «αύξηση μισθών», «θωράκιση της χώρας» και «ασφάλεια».

Σε όλα έχει αποτύχει. Σε ένα πράγμα ήταν μόνο συνεπής: στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων που την έφεραν στην κυβέρνηση. Εκεί οι επιδόσεις της είναι εντυπωσιακές.

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν διέψευσε τόσο σύντομα τις προσδοκίες τις απλών πολιτών. Σήμερα, ο ελληνικός λαός βιώνει μια παρατεταμένη περίοδο συλλογικού και προσωπικού άγχους, έναν βάσιμο φόβο ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.

Ωστόσο, οι πολίτες της χώρας αξίζουν μια καλύτερη τύχη, με προοπτικές, ασφάλεια, αξιοπρεπείς και καλοπληρωμένες δουλειές.

Η κλεψύδρα έχει πια γυρίσει ανάποδα. Σύντομα, με την επικείμενη αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, η κατάσταση θα αλλάξει προς όφελος όλων των πολιτών.

Η 7η Ιουλίου του 2019 θα μνημονεύεται στο μέλλον ως μια παρένθεση στην προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Η δικαιοσύνη και η ελπίδα θα επανέλθουν.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής Κοζάνης

10 σχόλια

 • Ολοσωστη όπως πάντα κυρία Βεττα
  Συνεχίστε τον αγώνα έτσι δυναμικά πάντα να απαλλαγούμε μια και καλή από τους σαλτιμπαγκους ψεύτες της κλεφτοδεξιας!

  • Δεν θελουμε τετοιον αγωνα.Δεν μπορουμε να ξεχασουμε τα οσα περασαμε μαζι τους.Αποτελουν πλεον ενα παρελθον και λυπαμαι πολυ που δεν το εχουν καταλαβει.

 • Πέντε χρόνια κυβέρνηση Σύριζα η απόλυτη αφαίμαξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Η μόνη κυβέρνηση που εξάντλησε την πενταετία και η κυβέρνηση που ρούφηξε το αίμα των πολιτών και κυρίως της μεσαίας τάξης.

 • Ετσι ακριβως ειναι,αφου ο λαος ειναι κατα χιλιαδες στους δρομους καθε μερα και ζητα επιτακτικα την επιστροφη του τσιπρα και του πολακη που ειχαν σκισει το μνημονιο,που ειχαν καταργησει τον ενφια,που αυξησαν τους μισθους που μειωσαν τους φορους και το κυριοτερο που πεταξαν τους δανειστες στην θαλασσα και βαρουσαν τα νταουλια!!! Αιντε αιντε μετα τις επομενες εκλογες στον τσιριζα θα ειστε ο τελευταιος να κλεισει την πορτα,ηδη ο παπαδημουλης την εκανε σιγα σιγα,παει να φροντισει τα σπιτια του!!!

 • Πράγματι κυρία Καλλιόπη , ο κάθε ένας τα βλέπει μέσω του δικού του κάτοπτρου . Το ευτύχημα είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες κρίνουν από μόνοι τους τα πεπραγμένα αποστειρωμένοι απο κομματικές αγκυλώσεις ξεπερνώντας τον δογματικό φονταμενταλισμό που τα κόμματα επιβάλουν σε αυτούς για να είναι γεμάτη η προβάτα τους .

  Υ.Σ. Παρεμπιπτόντως είναι και η επέτειος του δημοψηφίσματος ναι – οχι , δεν αναφέρεται κάτι και γιά αυτό τόσο λαλίστατη που είστε . !!!

  • Είστε απόλυτα σωστός .Σε κανένα φίλα προσκείμενο μέσο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε χθες αναφορά για το διχαστικό δημοψήφισμα του Τσίπρα , αλλά να είστε σίγουρος ότι σε μερικά χρόνια θα το παρουσιάζουν έτσι ώστε η ήττα και η περίφημη κωλοτουμπα του αρχηγού τους εκείνη την περίοδο θα την κάνουν να φαίνεται ότι ήταν μια ηρωική νίκη απέναντι στην καπιταλιστική Ευρώπη .Κάτι αντίστοιχο που έκαναν και με τον εμφύλιο αφού μετά από μερικές δεκαετίες από την λήξη του την ήττα τους την παρουσιάζουν σαν νίκη και κάνουν και εορταστικές εκδηλώσεις στον Γράμμο. Αυτή ειναι αριστερά στην Ελλάδα κάνει το άσπρο μαύρο και το μαύρο άσπρο.

 • Κυρια Βεττα μας ευτηχως ειναι αυτοι και οχι εσεις αυτο εχουμε να σας πουμε οχι οτι ειναι οτι καλυτερο για την χωρα μας η νδ αλλα απο εσας ειναι μακραν καλυτεροι.Εσεις θα ειχατε δωσει μεχρι σημερα το αιγαιο στην τουρκια την πραγματικη μακεδονια στα σκοπια και η μιση ελλαδα θα ηταν μεταναστες με επιδοματα.Οτιδηποτε αλλο λοιπον κυριια Βεττα εκτος συριζανελ.

 • Ευτυχώς γλυτώσαμε από την καταστροφή που μας οδηγούσαμε. Θα μείνει στην ιστορία το σκίσιμο των μνημονειων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.