Στάσσης: Λιγνιτικές μονάδες θα αξιοποιηθούν ως στρατηγικές εφεδρείες

7 Ιούλιος 2021
07:34

Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του κ. Στάσση και για τις λιγνιτικές μονάδες που η ΔΕΗ θα θέσει εκτός λειτουργίας στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Όπως είπε ορισμένες λιγνιτικές μονάδες θα τεθούν εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος, μιας και υπάρχει ανάγκη να αξιοποιηθούν ως στρατηγικές εφεδρείες και με μια ορισμένη και προκαθορισμένη αποζημίωση θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη.

Η τοποθέτηση του κ. Στάσση έγινε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο ενημέρωσης της Βουλής για την προμήθεια υγρών καυσίμων που καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΕΗ, κύρια σε ηλεκτροπαραγωγή αλλά και σε άλλες δραστηριότητες για το έτος 2021.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στις σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης, με τις οποίες επικυρώνονται οι συμβάσεις για την προμήθεια υγρών καυσίμων.

Ανέφερε πως η προμήθεια ντίζελ για την ΔΕΗ ανέρχεται για ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής σε 820 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων, οι 240 χιλιάδες τόνοι πηγαίνουν απευθείας από τον προμηθευτή στον ΑΗΣ Αθερινόλακου, ενώ, οι υπόλοιποι 580 χιλιάδες πηγαίνουν στον ΑΗΣ Λαυρίου και από εκεί με ναυλωμένα πλοία από την ΔΕΗ, φτάνουν στα υπόλοιπα νησιά που λειτουργούν ντιζελοκίνητες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

worldenergynews.gr

 

5 σχόλια

  • Παραπληροφόρηση… οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι αναπτήρες να τις βάζεις σε λειτουργία όποτε θέλεις… σε όλο τον κόσμο οι λιγνιτικές μονάδες είναι μονάδες βάσης και μπαίνουν πρώτες στη σύστημα…

  • Ανάθεμα και αν έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι θα κάνετε. Ηξεις αφίξεις, σκόρπιες εξαγγελίες δεξιά και αριστερά κανένα πρόγραμμα και από την άλλη χιλιάδες οικογένειες σε ομηρία και αβεβαιότητα για το μέλλον τους…

  • Όπα Νάτος ο Λαγός από το καπέλο, Νάτος και ο βασιλιάς που είναι γυμνός.
    Τελικά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης είναι να τεθούν εκτός αγοράς οι Λιγνιτικες Μονάδες προς όφελος του Φυσικού Αεριο, και επειδή γνωρίζουν το πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό που κάνουν να σου και η πισινή «στρατηγικές εφεδρείες»
    Πρακτικά «ψυχρή εφεδρεία» που συνεπάγεται αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, μονάδες σβηστές, αλλά σε πλήρη ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, που σημαίνει κόστος που κάποιος πρέπει να το πληρώσει.
    Και αν με τους σταθμούς τα πράγματα είναι απλά κόστος, με το ορυχεία περιπλέκονται, διότι ένα υπαίθριο ορυχείο δεν μπορεί να είναι εφεδρεία, ή παράγει η κλείνει.
    Και το ερώτημα που μπαίνει, μιας και μιλάμε ότι ο λιγνίτης είναι «ακριβός», λόγο του co2, μήπως αν ξαναβάλουμε τους λογαριασμούς κάτω, και πάρουμε υπόψη τα κόστη από την μη εκμετάλλευση των μονάδων που θα μείνουν σε εφεδρεία, τα κόστη των αργούντων ορυχείων, σε συνδυασμό με τα κόστη διατήρησης «στρατηγικής εφεδρείας», και βεβαίως το κοινωνικό κόστος, μήπως τα νούμερα τελικά δεν είναι τόσο τραγικά σε βάρος του λιγνίτη; Μήπως τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι