Στα χέρια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται από χθες το ερωτηματολόγιο που συνέταξε η Κομισιόν, στο πλαίσιο του δεύτερου Market Test (Δοκιμή Αγοράς) που διενεργεί πλάον για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων σε λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ.
Το δεύτερο market test έρχεται μετά την ουσιαστική αποτυχία του πρώτου, καθώς οι απαντήσεις που είχαν δώσει οι συμμετέχοντες στη διαβούλευση, έδειξαν ότι η αγορά είχε θέσει χαμηλά τον πήχη ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου για τον ανταγωνισμό στον κλάδο της προμήθειας.
Υπενθυμίζεται ότι η οριστική διευθέτηση του antitrust είχε προκύψει από τη συνάντηση που είχαν στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για μία Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, Μαργκρέιτε Βεστάγκερ. Από τη συνάντηση, είχε διαφανεί το «πράσινο φως» της Κομισιόν στη λύση με την οποία η χώρα μας θα συμμορφωθεί στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του 2017, σχετικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.
Στόχος της Κομισιόν με το δεύτερο Market Test είναι να αποτυπωθούν εκ νέου οι απόψεις της αγοράς για τον μηχανισμό, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη διενέργεια της πρώτης Δοκιμής Αγοράς. Όπως είναι γνωστό, μία βασική αλλαγή που έχει επέλθει είναι πως τα «πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής θα διατίθενται τελικά μέσω της Προθεσμιακής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, και όχι με τη σύναψη διμερών συμβολαίων με τους ιδιώτες προμηθευτές, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ερωτηματολόγιο προκύπτει πως ο μηχανισμός θα λειτουργήσει έως τον Δεκέμβριο του 2024. Εναλλακτικά, θα εκπνεύσει την ημερομηνία απόσυρσης και της τελευταίας λιγνιτικής μονάδας, στην περίπτωση που αυτή συμβεί νωρίτερα.
Παράλληλα, προβλέπεται να διατεθεί σε τρίτους προμηθευτές μέρος της ηλεκτροπαραγωγής και από την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ, εκτός από τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχονται από τους λιγνιτικούς σταθμούς οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.
Όπως έχει γράψει το energypress, με βάση το χρονοδιάγραμμα στο βασικό σενάριο της Μελέτης Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η «Πτολεμαΐδα 5» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2023. Επομένως, θα συμμετέχει στον μηχανισμό στην πρώτη φάση λειτουργίας της, δηλαδή έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες μετατροπής της σε μονάδα φυσικού αερίου.
Οι προμηθευτές έχουν διορία για να αποστείλουν τις απαντήσεις τους έως τις 14 Ιουλίου. Όπως και στο πρώτο Market Test, υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, όπως για παράδειγμα αν οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι θα συμβάλει στη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ.
energypress.gr