Απώλειες στρατηγικής σημασίας από την απολιγνιτοποίηση (Γράφει ο Αθ. Τολιόπουλος)

15 Ιουλίου 2021
18:51

 

Κοζάνη 15/07/2021

Πολλές φορές αναφέρθηκα αλλά και έγραψα, για τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης στην Κοζάνη και στην ευρύτερη περιοχή μας.

Εκτός της σημαντικής μείωσης του ΑΕΠ, της αύξησης της ανεργίας, της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, μεγάλη ενδεχομένως απώλεια εάν δεν κινητοποιηθούμε σήμερα, χθες, θα είναι και οι επιχειρήσεις της τηλεθέρμανσης με 350 άμεσες και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 1994 και μετά επενδύθηκαν από την ΔΕΥΑ Κοζάνης περίπου 170 με 180 εκατομμύρια ευρώ στην Κοζάνη με ότι συνεπάγεται αυτό για το ΑΕΠ του τόπου μας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αειφόρο ανάπτυξη, την μείωση των ρύπων και τέλος το τελικό όφελος, ποιότητα θέρμανσης και οικονομικό, στους καταναλωτές. Για πάνω από δέκα χρόνια η τιμή της τηλεθέρμανσης παραμένει σταθερή.

Σήμερα υπάρχει στασιμότητα ή μάλλον οι εξελίξεις είναι αρνητικές όσον αφορά την συνέχιση λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων και το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων.
Παρατηρούμε ότι οι ημερομηνίες που προβλέπονται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν ισχύουν πλέον, γιατί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ ΑΕ προς τον ΑΔΜΗΕ, οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης θα τεθούν σε εφεδρεία από 31/08/2021!!!

Τι θα γίνει λοιπόν με την Τηλεθέρμανση, πως θα λειτουργήσει από φέτος (απεύχομαι να ισχύσει το εν λόγω σενάριο) μέχρι το 2024 που προβλέπονται να ολοκληρωθούν τα έργα.

Ισχυρίζονται ότι θα διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης από την παραγωγή θερμικής ενέργειας από τους Ηλεκτρολέβητες που θα εγκατασταθούν στον ΑΗΣ Καρδιάς (βραχυχρόνια λύση), αγνοώντας ότι α) η παραγωγή θερμικής ενέργειας δεν επαρκεί β) είναι κοστοβόρα και καθιστά την τιμή της απαγορευτική και γ) εάν υποθέσουμε ότι δεν ισχύουν τα παραπάνω ο αγωγός διασύνδεσης από τον ΑΗΣ Καρδιάς με το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑ Κοζάνης θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο εάν όλα πάνε καλά του 2024!!!

Δοθέντος ότι η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει την λειτουργία της από τις 1/1/2023, εάν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και γίνουν και οι αγωγοί διασύνδεσης και για την μονάδα Συμπαραγωγής ηλεκτρισμού- θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις για τις μελέτες, αδειοδοτήσεις κλπ.

Πως λοιπόν εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, για την οποία έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση; Πως διασφαλίζεται η θέρμανση σε εβδομήντα χιλιάδες καταναλωτές;

Η Κυβέρνηση ακούει; Μάλλον δεν την ενδιαφέρει από την στιγμή που δεν ενδιαφέρεται και κανείς για τα έργα της και τις ημέρες της. Οι βουλευτές; Ο περιφερειάρχης ακούει που και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα παροχής θερμικής ενέργειας και λειτουργίας της τηλεθέρμανσης;

Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην βίαια απολιγνιτοποίηση, όχι επειδή την έπιασε ξαφνικά η ευαισθησία για το κλίμα, αλλά γιατί είχε μοναδικό της σχέδιο να σώσει την ΔΕΗ Α.Ε., αδιαφορώντας για τα προβλήματα βιωσιμότητας που δημιουργούνται σε πολλές επιχειρήσεις, στην εκτόξευση της ανεργίας και τον κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής μας.

Η Κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος οικονομικό και κοινωνικό, και να αποφασίσει άμεσα τον μοναδικό δρόμο για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης, που δεν είναι άλλος από το να επιβάλλει την παράταση λειτουργίας των σταθμών του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για όσο χρόνο χρειασθεί, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της βραχυχρόνιας λύσης που η ίδια δημιούργησε με τις αποφάσεις της. Γιατί η συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων βραχυχρόνια έστω, είναι κόστος και δεν είναι κόστος η εγκατάλειψη των τηλεθερμάνσεων και των κατοίκων της περιοχής;

Η τοπική Αυτοδιοίκηση ακούει; Οι φορείς της περιοχής μας;

Αύριο πάντως θα είναι πολύ αργά για δάκρυα…

Αθ. Τολιόπουλος

Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΕ ΔΕΥΑ

5 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.