Υπολογισμός της μέγιστης τιμής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις ιατρικές σχολές (Γράφει ο Αριστείδης Αφεντουλίδης)

22 Ιουλίου 2021
23:14

Μέθοδο για τον υπολογισμό της μέγιστης τιμής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ανέπτυξε  ο Αριστείδης Αφεντουλίδης Ναυπ. Μηχανολόγος Μηχανικός.

Αναλυτικά η μέθοδος

Η μεθοδολογία αφορά μόνο στον υπολογισμό της μέγιστης τιμής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις ιατρικές σχολές. Η μέθοδος είναι απλή και ακριβής και δεν εξετάζει το σύστημα εξετάσεων παρά μόνο τον αριθμό εισακτέων στο σύνολόν τους και τα στατιστικά μορίων του υπουργείου. Το σφάλμα της μεθόδου είναι πάντα προς τα πάνω, ήτοι η μέθοδος βγάζει την ανώτερη τιμή της βάσης ιατρικής, και αυτό εξαρτάται μόνο από των αριθμό των αριστευσάντων που όμως δεν θα δηλώσουν ιατρική ως πρώτη επιλογή.

Αυτό σημαίνει απλά πως όποιος έχει μόρια πάνω από την εκτίμηση της μεθόδου είναι σίγουρα επιτυχών.

Κατά την μέθοδο προσδιορίζουμε τον συνολικό αριθμό εισαγομένων στις ιατρικές και στην συνέχεια ξεκινώντας από την υψηλότερη κλίμακα μορίων αρχίζουμε και αφαιρούμε τον αντίστοιχο αριθμό των επιτυχόντων. Έτσι πολύ απλά, φτάνουμε στο τελευταίο χαμηλότερο εύρος μορίων, όπου συνήθως οι επιτυχόντες είναι περισσότεροι από τους εναπομείναντες για να συμπληρωθεί ο αριθμός των εισαγομένων.

Οπότε σε αυτό το εύρος εκτελούμε μία πράξη αναλογικότητας μεταξύ ατόμων και μορίων και προσδιορίζουμε άμεσα το όριο μορίων, όπου από εκεί και πάνω είναι όλοι εισαγόμενοι. Επειδή όμως κάποιοι εκ των δυνητικά εισαγομένων, δεν θα δηλώσουν ιατρική, η πραγματική ελάχιστη βάση αναμένεται να είναι λίγο χαμηλότερη και ποτέ όμως υψηλότερη.

Η μέθοδος δοκιμάστηκε για τα έτη 2016, 17, 18, 19, 20 με επιτυχία, όπως φαίνεται και στο συνημμένο αρχείο excel. Οι μεγάλες αποκλίσεις το 2020 και πάντα προς τα πάνω, οφείλονται στο ότι στο τελευταίο χαμηλότερο εύρος μορίων υπήρχαν πολλοί διαγωνιζόμενοι που δεν δήλωσαν ιατρική ως πρώτη προτίμηση και αυτό διότι έπεσε χαμηλά το εύρος μορίων της ιατρικής και αναμείχθηκε με υποψηφίους άλλων σχολών.

Αναλυτικά ο υπολογισμός

ipaidia.gr

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.