Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Τι συμβαίνει με την Τηλεθέρμανση Κοζάνης;

28 Ιουλίου 2021
10:18

Η Δημοτική Κίνηση με την από 16/07/2021 αίτησή της ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της τηλεθέρμανσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ως κατεπείγον αφού οι εξελίξεις φαντάζουν ιδιαίτερα δυσοίωνες και θα πρέπει όλοι να είμαστε τόσο ενήμεροι όσο και έτοιμοι για να αντιδράσουμε σε κάθε επίπεδο εάν χρειαστεί.

Το γεγονός που στάθηκε αφορμή για την ενέργεια μας είναι η νέα μελέτη Επάρκειας Ηλεκτρικής ισχύος περιόδου 2022-2031 η οποία τέθηκε σε διαβούλευση από τον ΑΔΜΗΕ στις 1-7-21 και για δέκα ημέρες. Εκεί ως επικρατέστερο σενάριο αναφέρεται ότι το σύνολο των μονάδων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα τεθούν σε εφεδρεία στις 31-8-2021, σε ένα μήνα δηλαδή!

Ακολούθησαν καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από άλλους παράγοντες για τις οποίες δεν έχουμε κανένα λόγο να διαφωνήσουμε και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνολογούμε, δεν εφησυχάζουμε όμως κιόλας αφού τα ερωτήματα παραμένουν.

  • Για ποιο λόγο ένας επίσημος φορέας χρησιμοποιεί έστω και ως σενάριο εγγράφως προς την ΕΕ την συγκεκριμένη εξέλιξη;

  • Ήταν ενήμεροι τόσο η ΔΕΗ ΑΕ όσο και η επιτροπή ΣΔΑΜ και αν ναι συμφώνησαν σε αυτό το σενάριο;

  • Παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν με οποιοδήποτε τρόπο οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας για τον Δήμο Κοζάνης;

  • Ποιες ενέργειες έγιναν στη συνέχεια από τον Δήμο; Υπήρξαν απαντήσεις;

Η συζήτηση για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη πρέπει να διεξαχθεί με την δέουσα σοβαρότητα και να κινηθεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι πως θα γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης τώρα και στο μέλλον. Ο δεύτερος είναι η βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΚ αλλά και η μηδενική περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των 70.000 χρηστών τηλεθέρμανσης από αυξήσεις. Στην παρούσα φάση και τα δύο ζητούμενα τίθενται εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίσημο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον (ΕΣΕΚ) στις 31-12-2022 σταματά η λειτουργία των μονάδων III και IV του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου ενώ στις 31-12-2023 θα σταματήσει η λειτουργία και της μονάδας V. Επομένως σε 17 μήνες από σήμερα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εναλλακτική τροφοδοσία της ΔΕΥΑΚ με θερμική ενέργεια αφού όπως είναι γνωστό πως η απρόσκοπτη λειτουργία δεν εξασφαλίζεται επ’ ουδενί με τη λειτουργία μίας μόνο μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Δεν πρέπει να είναι κανείς μηχανικός ούτε να έχει γνώσεις από δημόσια έργα για να αντιληφθεί ότι είναι τελείως ανεδαφικό να έχουν εκτελεστεί τα απαραίτητα έργα στο σύνολο τους σε 17 μήνες, ενώ η λύση ανάγκης που εφαρμόστηκε για την τηλεθέρμανση Πτολεμαιδας με την χρήση ηλεκτρικών λεβήτων είναι ανεδαφική για την Κοζάνη, τόσο για οικονομικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους.

Κανείς δεν αρνείται την άρρηκτη κοινωνική, οικονομική και συναισθηματική σχέση που αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια της μεταξύ ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας. Όμως οι καλές σχέσεις πρέπει να βασίζονται σε ξεκάθαρες κουβέντες και διάθεση συνεργασίας. Η προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων εκ μέρους του φαινομενικά ισχυρού προς τον φαινομενικά ανίσχυρο δεν βοηθάει. Η ΔΕΗ γνώριζε πολύ καλά το σενάριο του ΑΔΜΗΕ και μάλιστα συνέδραμε σε αυτό, γνώριζε καλά πως για να αποφύγει την δέσμευση της υπάρχουσας σύμβασης που έχει με την ΔΕΥΑΚ για την παροχή θερμικής ενέργειας θα πρέπει οι μονάδες να θεωρούνται σε εφεδρεία και αυτό προώθησε σκεπτόμενη καθαρά επιχειρηματικά.

Η Δημοτική Κίνηση ως διοίκηση στον Δήμο βίωσε πολύ έντονα την στάση αυτή της ΔΕΗ. Πέρα από την άρνηση συζήτησης για την μετεγκατάσταση της Ακρινής, την υστέρηση στην καταβολή του Τοπικού Πόρου, την κωλυσιεργία στο θέμα μετατόπισης των πυλώνων υψηλής τάσης στη νέα Ποντοκώμη αντιμετώπισε την απίστευτη ενέργεια της δέσμευσης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ και την απαίτηση καταβολής παλιών χρεών γεγονός που δεν έχει συμβεί σε καμία άλλη ΔΕΥΑ.

Η σημερινή δημοτική αρχή σύρθηκε σε επιλογές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γινόταν ποτέ. Άγεται και φέρεται, απούσα από κάθε κρίσιμη απόφαση απλά παρακολουθώντας τις εξελίξεις και μεταθέτοντας ευθύνες. Υπέγραψε ένα μνημόνιο τον Σεπτέμβριο του 2020 που μόνο ρεαλιστικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, δίνοντας την δυνατότητα σε κάποιους να ισχυρίζονται πως τα πάντα είναι συμφωνημένα παρουσιάζοντας την ΔΕΥΑΚ ως συνδιαμορφωτή μίας πραγματικότητας στην οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε οικονομικά ούτε χρονικά. Ένα μνημόνιο που απειλεί να μετατραπεί σε μέγγενη και να οδηγήσει την ΔΕΥΑΚ σε επικίνδυνες και επισφαλείς επιλογές.

Ξεκάθαρος στόχος και απαίτηση του Δήμου Κοζάνης θα πρέπει να είναι η λειτουργία των μονάδων III, IV και V του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου να συνεχιστεί έως ότου καταστεί εφικτή η παροχή θερμικής ενέργειας για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης από το νέο σύστημα. Επίσης η ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να προστατευθεί από μονομερείς ενέργειες εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΕ, να στηριχθεί οικονομικά έτσι ώστε να καλύψει την ίδια συμμετοχή στα έργα που της αναλογούν και να απαλλαγεί από ανεφάρμοστες προθεσμίες για να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου.

Η συνδρομή όλων μας για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι δεδομένη.

Κοζάνη 28/07/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

12 σχόλια

  • Μπα, ζητάει ο τόπος να ζεις να λειτουργήσει ο παλιο ΑΗΣ με καρβουνο. Κωλοτούμπα και αισχρός λαικισμός. Εργα και ημέρες ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ και Λευτέρη Ιωαννίδη. ΝΤΡΟΠΗ.

    • Ξαναδιάβασε όλα τα κείμενα του Ιωαννίδη για τη μετάβαση εδώ και δέκα χρόνια και μετά ας συζητήσουμε για τη ντροπή

    • Μάλλον δεν κατάλαβες τι έλεγε ο δήμαρχος Λευτέρης που παρεμπιπτόντως έχει πέσει σε όλα μέσα. Για την ιστορία έλεγε εδώ και δεκαπέντε χρόνια πως η μετάβαση έρχεται και πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό αλλά βλέπεις τόσα χρόνια ήταν μόνος.

  • ΝΑ ΜΠΟΥΝ Κ ΣΤΗ ΔΕΥΑΣΚ ΣΤΟ ΕΝΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ Κ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ 80% ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΝΕΡΟΥ Κ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ

  • Προβλέφθηκαν ρήτρες στην σύμβαση του 2016 και ποιος την διαπραγματευθηκε;
    Αν όχι γιατί;
    Αν ναι η συγκεκριμένη παράταξη μπορεί να τις δώσει στην δημοσιότητα για να ξέρουμε πότε ξύπνησαν αμφότεροι από τον ύπνο;

  • Προβλέφθηκαν ρήτρες στην σύμβαση του 2016 και ποιος την διαπραγματευθηκε;
    Αν όχι γιατί;
    Αν ναι η συγκεκριμένη παράταξη μπορεί να δώσει την σύμβαση στηβδημοσιότητα για να ξέρουμε πότε ξύπνησαν αμφότεροι από τον ύπνο;

    • Ας μας εξηγήσει πρώτα η παράταξη που είχε την εξουσία του δήμου το 2012, που έληξε η προηγούμενη σύμβαση τι έκανε τότε και και πως θα είμασταν χωρίς σύμβαση σήμερα. Για να συζητήσουμε για το ποιός ξύπνησε

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.