X. Zευκλής για το υπό-παράρτημα της Σχολής Πυροσβεστών στο Τσοτύλι: “H Πυροσβεστική Ακαδημία, είναι προσανατολισμένη στην αύξηση αφενός του αριθμού των σπουδαστών και αφετέρου στην επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, παράγοντες που οδηγούν στη διαχρονική χρήση των εγκαταστάσεων” – Συνέντευξη του Δημάρχου Βοΐου στο περιοδικό Τοgether

30 Ιουλίου 2021
06:53

Μέσα από την οικονομική εξυγίανση και τον σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ο Δήμος Βοΐου αποπνέει πλέον έναν αέρα αλλαγής και σταθερότητας. Διανύοντας το δεύτερο έτος της θητείας του, ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής μας  μιλά για το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής και τις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των θεμάτων του Δήμου.

Συνέντευξη: Τάνια Ώττα

Ποια είναι η σημερινή εικόνα του Δήμου όσον αφορά τα οικονομικά  στοιχεία;

Μετά από περίπου δύο χρόνια διοίκησης του Δήμου, για πρώτη φορά αποτυπώνεται σε αριθμούς η πολύ σημαντική πρόοδος που έχει γίνει στα οικονομικά  και συγκεκριμένα, σας αναφέρω ότι στις δανειακές υποχρεώσεις έχουμε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 150.000€ και στις υποχρεώσεις προς τρίτους κατά 400.000€.

Μηδενίσαμε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους άνω των 50 ημερών , ενώ ο μέσος όρος πληρωμής υποχρεώσεων του Δήμου προς προμηθευτές δεν υπερβαίνει τις 29 ημέρες. Σε ένα χρόνο αυξήσαμε τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 1,25εκ€, με ποσοστό απορρόφησης των τακτικών εσόδων του επί του προϋπολογισμού112%.

Από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα για εκτέλεση έργων έχουν απορροφηθεί μέσα στο 2020  3,42 εκ €. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Δήμος Βοΐου πλέον στέκει γερά στα πόδια του, ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση βασική μας προτεραιότητα ήταν η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου. Γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην αναμόρφωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, διότι θεωρούμε την Υπηρεσία αυτή κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του Δήμου και  υποστηρίξαμε το έργο της με μηχανικούς από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης έγινε αναδιοργάνωση της Οικονομικής Υπηρεσίας, με ορατά πια τα αποτελέσματά της. Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων, με στόχο την καλυτέρευση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Αξιοποιήσαμε όλα τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, με σκοπό να στελεχωθούν με επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό οι υπηρεσίες του Δήμου.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι Δήμοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης. Γι’ αυτό  προχωρήσαμε  παράλληλα στην αναμόρφωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας  (ΟΕΥ), ώστε ο Δήμος να αποκτήσει ένα σύγχρονο σχέδιο διοικητικής λειτουργίας και αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού και παράλληλα να προκύψουν οι απαραίτητες θέσεις για την πρόσληψη προσωπικού.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια θα δρομολογηθούν άμεσα;

Στον Δήμο μας βρίσκονται σε βάση υλοποίησης έργα συνολικού προϋπολογισμού 21.000.000€ και εκτελούνται έργα που αφορούν ασφαλτοστρώσεις,  αγροτική οδοποιία,  ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων και σχολικών μονάδων, υπογειοποίηση δικτύου, παιδικές χαρές, πλήρη αναβάθμιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, δίκτυα ύδρευσης και βιολογικό καθαρισμό, τεχνικές μελέτες, ψηφιακά εργαλεία διοίκησης κ.ά.

Σε χρηματοδοτικά προγράμματα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’, ΠΕΠ και ΣΔΑΜ έχουν κατατεθεί φάκελοι συνολικού προϋπολογισμού  25.000.000€ και συνεχίζουμε, διότι βασικός μας στόχος είναι η απορρόφηση χρηματοδοτήσεων.

Πως αντιμετωπίζει ο Δήμος τα προβλήματα της καθημερινότητας σε όλους τους οικισμούς;

Η καθημερινότητα είναι ποιότητα ζωής. Εξασφαλίζουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και οικισμό του Δήμου δρόμους χωρίς λακκούβες, καθαριότητα, καθαρό νερό, φως, αποχετεύσεις, καλοσυντηρημένα σχολεία, ασφαλείς αυλές και παιδικές χαρές, συγκοινωνίες, όμορφους και νοικοκυρεμένους δημόσιους χώρους . Παράλληλα, γίνεται σωστή συντήρηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων για να μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δημότες μας και τους αθλητικούς συλλόγους.

Στο Δήμο μας λειτουργεί Κέντρο εξυπηρέτησης του Δημότη, το 15801,  με ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Δήμου – δημοτών ολόκληρη την ημέρα, με άμεση διασύνδεση με τις δημοτικές υπηρεσίες, με συνεχή ενημέρωση των δημοτών για την πορεία των αιτημάτων – αναφορών τους.

Αξίζει να αναφέρω ότι διαθέσαμε  οικονομικούς πόρους στους Προέδρους τον Κοινοτήτων έτσι ώστε άμεσα και αποτελεσματικά να επιλύονται τα προβλήματα των οικισμών επιτόπου και χωρίς κωλυσιεργίες .

Ο Δήμος Βοΐου είναι ένας Δήμος με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Πόσα αρχοντικά βρίσκονται σήμερα στην ιδιοκτησία του Δήμου και τι σχεδιασμός υπάρχει για την αξιοποίηση τους;

Όλοι γνωρίζουν τα μοναδικά αρχοντικά της Σιάτιστας και την ισχυρή πολιτιστική της ταυτότητα. Στην ιδιοκτησία του Δήμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται το Αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα  (το σπίτι που γεννήθηκε ο Εθνικός ευεργέτης και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μανούσης), για το οποίο έχει υποβληθεί πρόταση προϋπολογισμού 1.932.942,98€ και προβλέπει την αποκατάσταση του μνημείου, την συντήρηση του διακόσμου του, ώστε να επαναλειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο. Το Αρχοντικό Δίντσιου, που στο παρελθόν έχει λειτουργήσει ως ξενώνας και πρόκειται να δημοπρατηθεί άμεσα. Η διατηρητέα οικία Θεόδωρου Τζώνου,  η οποία εδώ και έξι  χρόνια βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου. Ο Δήμος άμεσα θα υποβάλλει πρόταση στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’ για την χρηματοδότηση της μελέτης και θα προβλέπει την αποκατάσταση και την χρήση του μνημείου ως χώρο γραφείων και τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Καταφέρατε και αξιοποιήσατε το κτίριο της πρώην Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας στο Τσοτύλι, φιλοξενώντας εκεί παράρτημα της Πυροσβεστικής Σχολής. Τι προοπτική υπάρχει σε αυτό το θέμα;

Ο Δήμος μας διαθέτει σημαντικό αριθμό εμβληματικών κτιρίων, η αξιοποίηση των οποίων είναι ζωτικής σημασίας. Με το σκεπτικό αυτό αναζητούμε και συζητάμε τόσο με Δημόσιους Φορείς όσο και με ιδιώτες την δυνατότητα της καλύτερης οικονομικής εκμετάλλευσής τους. Στο πλαίσιο αυτό φροντίζουμε και συντηρούμε για να είναι άμεσα διαθέσιμα και αξιοποιήσιμα. Όταν δημιουργήθηκε η ανάγκη και το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζήτησε  τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Δημοτικής Αστυνομίας, που λειτούργησε κατά το παρελθόν στο Τσοτύλι, ο Δήμος ήταν σε θέση να προχωρήσει σε άμεση παραχώρηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω η Πυροσβεστική Ακαδημία, είναι προσανατολισμένη στην αύξηση αφενός του αριθμού των σπουδαστών και αφετέρου στην επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, παράγοντες που οδηγούν στην διαχρονική χρήση των εγκαταστάσεων.

Η περιοχή του Βοΐου προσφέρει πολλές εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Πόση βαρύτητα δίνει η Δημοτική Αρχή στον τουρισμό και ποιος ο προγραμματισμός σας σε έργα και δράσεις που θα ενισχύσουν την τουριστική κίνηση;

Ο Δήμος μας είναι ένας ορεινός Δήμος που βρίσκεται στο κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας , σε κομβικό σημείο, επί της Εγνατίας οδού, στο οποίο συμβάλλουν ο κάθετος άξονας που οδηγεί στην Αλβανία και ο κάθετος άξονας Ε65. Αυτό αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πλεονέκτημα που αφορά τις εμπορικές και μεταφορικές δραστηριότητες. Το Βόιο διαθέτει καταπληκτική φύση , μοναδικά χωριά , είναι κατάσπαρτο από βυζαντινές εκκλησιές και μοναστήρια και διαθέτει εξαιρετική τοπική κουζίνα , φημισμένα κρασιά και μοναδικές γιορτές καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα. Συνεπώς, κύριο μέλημά μας είναι να καταστεί το Βόιο προορισμός εναλλακτικού τουρισμού. Ο τουρισμός είναι η πρώτη σε ανάπτυξη οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Είναι το απόλυτο και το αναμφισβήτητο παγκόσμιο trend.

Σχεδιάσαμε για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη τουριστική πολιτική και την βάλαμε σε εφαρμογή με νέο logo. Φτιάξαμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου της περιοχής μας, σχεδιάσαμε στρατηγική επωνυμία, ιεραρχήσαμε τις προτεραιότητές μας και τονώσαμε τα δυνατά μας σημεία . Σύντομα θα προβληθεί η στοχευμένη καμπάνια που σχεδιάσαμε, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και ταινίες μικρού μήκους. Σε αυτή την φάση όμως εστιάζουμε στο να αναδείξουμε ότι είναι παράλειψη όταν βρίσκεται κάποιος για τουρισμό είτε στην Ήπειρο, είτε στην Δυτική Μακεδονία, είτε στην Θεσσαλία το να μην επισκεφτεί το Βόιο. Είμαστε  ένα μαγευτικό μέρος στο κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και απέχουμε λιγότερο από 140 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Λάρισα. Επίσης διαμορφώσαμε κατά το 2020 τρία δημοτικά ακίνητα ως ξενώνες, για να αυξηθεί η δυναμική της φιλοξενίας των επισκεπτών. Επενδύουμε σε σύγχρονες τεχνολογίες διαμόρφωσης της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Πως θα αξιοποιηθεί η περιοχή του Σισανίου από το Δήμο;

Βλέποντας την προοπτική και την δυναμική μιας από τις πιο όμορφες γωνιές του Δήμου μας, προχωρήσαμε , σχεδιάσαμε και συντάξαμε πρόταση στα πλαίσια του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για τη δημιουργία ενός μοναδικού και πρωτότυπου προορισμού εναλλακτικού τουρισμού στη λίμνη Σισανίου.

Βασικός στόχος της σημαντικής αυτής πρότασης, είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση της παραλίμνιας και ευρύτερης περιοχής, μέσω της κατασκευής σύγχρονων υποδομών αναψυχής, άθλησης και περιβαλλοντολογικής αναβάθμισης όπως : κατασκευή ποδηλατοδρόμου, διάνοιξη περιπατητικής διαδρομής, χάραξη πεζοπορικών μονοπατιών, κατασκευή υποδομών αθλητισμού και ανάπαυσης, κατασκευή πλωτής γέφυρας και προβλητών, καθώς επίσης και προμήθεια πλωτών μέσων και λιμναίου αθλητικού εξοπλισμού, δημιουργία πίστας αναρρίχησης, ανέγερση δύο κτιρίων με χρήση αναψυκτηρίων και διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων των κτιρίων, διαμόρφωση πάρκου περιπέτειας υποδομών προσγείωσης- απογείωσης αερόστατων , εμπλουτισμός της βιοποικιλότητας και κατασκευή παρατηρητηρίων, αποκατάσταση και αντιστήριξη των πρανών πλησίον της λίμνης , διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος που εκβάλλει στη λίμνη και των ακτών της λίμνης κλπ.

Μετά την ένταξη της πρότασης θα δεσμευτούν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» τα απαραίτητα κονδύλια για την χρηματοδότηση της κατασκευής, ούτως ώστε το μοναδικό για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας έργο, να καθιερώσει την περιοχή μας ως σημαντικό και μοναδικό πόλο έλξης επισκεπτών.

 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι με όραμα, σχεδιασμό στοχευμένων δράσεων

και εξασφαλίζοντας την ευρύτερη συνεργασία,

οδηγούμαστε σε μία νέα εποχή για την περιοχή του Βοΐου.

Πώς κρίνετε τις ιδιωτικές επενδύσεις σε έναν τόπο; Μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την τοπική οικονομία;

Η ανάπτυξη για να πραγματοποιηθεί χρειάζεται αναπτυξιακό πλαίσιο, πρωτοβουλίες και κυρίως, επενδύσεις. Από τη διεθνή εμπειρία είναι γνωστό ότι για να προσελκυστούν ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθούν δημόσιες. Ο ρόλος των τοπικών δημοσίων επενδύσεων στην τοπική ανάπτυξη έχει εντοπιστεί και επαληθευτεί διαχρονικά. Ενισχύουν την ελκυστικότητα της περιοχής σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και συμβάλουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και χωρικές ασυνέχειες. Συνεπώς οι δημόσιες επενδύσεις έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μία περιοχή σαν την δική μας, που χωλαίνει και σε επίπεδο των ιδιωτικών επενδύσεων. Χρειάζονται παράλληλα με τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σε αυτό τον τομέα έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με σημαντικό άξονα την γρήγορη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές με ιδιώτες επενδυτές και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Θα πρέπει όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας και να παλέψουμε για την αποκέντρωση που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Επίσης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία υγειονομική κρίση που παράλληλα έχει μετεξελιχθεί σε μία οικονομική και κοινωνική διαταραχή. Για την περιοχή μας όλη αυτή η κατάσταση συνοδεύεται με την απολιγνιτοποίηση και την κρίση στον τομέα της γούνας . Συνεπώς είμαστε αντιμέτωποι σήμερα με μία πρωτόγνωρη κατάσταση και χρειάζεται να επιδείξουμε ψυχραιμία, ρεαλισμό και να αναλύσουμε διεξοδικά τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Εντός αυτής της πολυπλοκότητας βασική μας επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της απορροφητικότητας των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, προκειμένου να αντιδράσουμε στοχευμένα, με ταχύτητα και σύγχρονο τρόπο στην ανατροπή αυτής της κατάστασης και να αποτρέψουμε την ενδεχόμενη φυγή των νέων από την περιοχή.

togethermag.gr – Τάνια Ώττα

2 σχόλια

  • ζευκλη μαζι με τον βουλευτη που σε στηριζει και κανατε μαζι οτι κανατε προκειμενου να ερθει το παραρτημα της σχολης πυροσβεστικης στο τσοτυλι,εχετε τα κοτσια ,τολματε να κανετε το ιδιο και στην κοζανη και να διεκδικησετε και απο εκει καποια σχολη,αν τολματε καντε το,αλλα η κοζανη δεν ειναι εορδαια

  • Με την λογική των δημάρχων τα Πανεπιστήμια πρέπει να γίνουν 10ετή για να ταϊζουν τις τοπικές κοινωνίες

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.