Δυτική Μακεδονία. Ένα μαγαζί «γωνία» που δεν ξέρει να προβάλει τα προϊόντα του (του Χάρη Κάτανα)

31 Ιουλίου 2021
13:20

Ως άνθρωπος της αγοράς, γνωρίζω καλά πως το σημείο ενός καταστήματος παίζει καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Πόσο μάλλον όταν το μαγαζί αυτό είναι σε κεντρικό δρόμο και μάλιστα σε «γωνία». Έτσι αντιλαμβάνομαι την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα μαγαζί «γωνία» με παρά πολλά και ποιοτικά προϊόντα, σε σημείο όπου καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες διελεύσεις πελατών. Δυστυχώς όμως ούτε το σημείο αυτό εκμεταλλευόμαστε, ούτε προβάλλουμε σωστά τον τόπο μας, ούτε τα υψηλής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα μας, ούτε καν τη θερμή φιλοξενία των συμπολιτών μας.

Για να γίνω πιο σαφής, εχθές ημέρα Παρασκευή είχα τη χαρά να συζητήσω με ανθρώπους της Εγνατίας Οδού, όπου διαχειρίζονται την κυκλοφορία του δρόμου. Από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις δυο το μεσημέρι καταγράφηκαν 8.000 διελεύσεις αυτοκινήτων Ι.Χ. Και αυτό το νούμερο διελεύσεων μόνο σε ένα πρωινό. Με απλά μαθηματικά λοιπόν μπορούμε να υπολογίσουμε και το μέγεθος των ανθρώπων που διασχίζουν τη Δυτική Μακεδονία τους τέσσερις θερινούς τουριστικούς μήνες. Ασφαλώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και για τους χειμερινούς σε μικρότερο μέγεθος. Ας υπολογίσουμε λοιπόν πως ένα Ι.Χ επιβατικό αυτοκίνητο όπου διασχίζει την Εγνατία μας, επιβαίνουν τρεις κατά μέσο όρο άνθρωποι. Αφού στο πρωινό οκτάωρο έχουμε 8.000 διελεύσεις, μπορούμε να έχουμε ένα μέσο όρο περίπου υπολογίζοντας 15.000 διελεύσεις Ι.Χ στο εικοσιτετράωρο. Άρα 45.000 άνθρωποι διασχίζουν τον τόπο μας καθημερινά. Αν το πολλαπλασιάσουμε αυτό επι τις 120 ημέρες της τουριστικής περιόδου μας φέρνει το εκπληκτικό νούμερο των 5.400.000 ανθρώπων όπου διασχίζουν την Εγνατία Οδό κυρίως για τουριστικούς λόγους.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, αυτή των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας, έχουν ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό να απευθυνθούν, ούτως ώστε να προσπαθήσουν να τους προσελκύσουν ως επισκέπτες εναλλακτικού τουρισμού, έστω των δυο ημερών, μετατρέποντας το γεωμορφολογικό μας μειονέκτημα, την έλλειψη θάλασσας δηλαδή, σε πλεονέκτημα. Ναι, είναι εφικτό να συμβεί αυτό, υπάρχουν άλλωστε παρά πολλά παραδείγματα στη γειτονική Περιφέρεια Ηπείρου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η φύση μας, οι επαγγελματίες μας, οι άνθρωποι μας, μπορούνε και πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτό το γωνία μαγαζί που λέγεται «Εγνατία Οδός και διασχίζει τη Δυτική Μακεδονία εννοώντας την Ήπειρο, όπου και έχει το κομβικό σημείο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με την κεντρική Μακεδονία όπου έχει το δεύτερο σημαντικότερο αεροδρόμιο της χώρας και φυσικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Έχουμε την χρυσή ευκαιρία. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τον Ε-65 όπου σε λίγο θα κουμπώσει στην Εγνατία, το νούμερο των διελεύσεων αυξάνεται σε δυσθεώρητα νούμερα, καθώς η Δυτική Μακεδονία μετατρέπεται σε σημαντικότατο κόμβο όπου θα ενώνει την Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό όπου διασχίζει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Άμεση προβολή του τόπου μας χρειάζεται από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας στις γειτονικές περιφέρειες, αλλά και στις γειτονικές χώρες. Όχι ασφαλώς μόνο στις βαλκανικές αλλά και στις ευρωπαϊκές, όπως στην Ιταλία όπου χιλιάδες τουριστών επισκέπτονται την Ήπειρο κάθε χρόνο. Προβολή του τόπου μας χρειαζόμαστε και στους λιμένες και τα αεροδρόμια της βορείου Ελλάδος. Είμαι σίγουρος πως με σωστό πολιτικό προγραμματισμό και σωστή προβολή, θα δουλέψει και το καλύτερο είδος διαφήμισης που δεν είναι άλλο από τη μεταφορά καλών εντυπώσεων από στόμα σε στόμα.

Έχουμε ανθρώπους της αγοράς που γνωρίζουν καλά πως παράγεται ο πλούτος και οι καλές θέσεις εργασίας. Ας τους στηρίξουμε. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε ένα μέρος της νοοτροπίας μας, την εργασιακή κουλτούρα μας, αλλά το αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου θα μας δικαιώσει. Αρκεί να μην αφήσουμε αυτό το «γωνία μαγαζί» ανεκμετάλλευτο.

41 σχόλια

  • Κύριε Κάτανα
    Δυστυχώς όλοι αυτοί πού έχουν την ευθύνη διαχείρισης της Περιφέρειας ποτέ δεν μπόρεσαν να το αντιληφθούν αυτό πού εσείς αναλύετε.
    Δικαιολογημένα βέβαια διότι πάντα από τον κρατικό κουρβανά πληρώνονται.
    Ήρθε η ώρα τις τύχες της περιοχής να τις αναλάβει κάποιος πού ξέρει και μπορεί και αυτός δεν είναι άλλος από εσάς.
    Κύριε Κάτανα έχετε την ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ πλέον να είσαστε ο επόμενος ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗΣ.
    Καλή σας Επιτυχία!!!

  • Σοβαρές τοποθετήσεις από σοβαρούς ανθρώπους- επιχειρηματίες.

    Πάλι ο Κατανας βγαίνει μπροστά, οι υπόλοιποι κάνετε διακοπές, είναι και τα μπάνια του λαου άλλωστε

    • Όταν ήταν κυβερνητικός βουλευτής με Τσίπρα και Καμμένο τι έκανε για το “μαγαζί γωνία” οεο;;;;;

  • Χάρη μπορεις να απευθυνθείς στον πρώην πρόεδρο σου κιόλας να φέρει το νέο κότερο στον ναυτικό όμιλο Κοζάνης. Άντε σιγά σιγά να προσελκύουμε και κοτεραδες

    • Τι άλλο θα ακούσουμε μόνο και μόνο για να λασπολογησετε ενα άνθρωπο που σας στήριξε και προτείνει μόνιμα με επιχειρήματα ; Βρε καλά σας κάνει ο Κατανας ! Κατώτεροι των περιστάσεων όλοι σας. Αλλά μετά τις εκλογές αν γίνει περιφερειάρχης εσείς οι ίδιοι θα τον αποκαλείται παλικάρι και θα ζητάτε μια θέση δίπλα του. Τα εχουνε ξαναδεί όλα αυτά … κ. Κάτανα έχει ως εξής : πρώτα σε λασπολογούν, μετά σε πολεμούν και στο τέλος σε σέβονται ! Συνέχισε είμαστε μαζί σου.

  • Μιλάς για την δυτική Μακεδονία με φόντο την Ακρόπολη, θες να πεις οτι είμαστε ο ακρογωνιαίος λίθος και εμείς η μήπως σε τραβάει η Ακρόπολη σαν τουρίστα και όχι η δυτική Μακεδονία ? Βοηθά λιγο την επικοινωνιακή σου τακτική

  • Πήγαινε λίγο από Ηγουμενίτσα Κοζάνη και δες πόσα σημεία έχεις να σταματήσεις για την ανάγκη σου (1) και πόσα διόδια περνάς (4).

    Μετά πήγαινε στη γωνία και φόρα το καπέλο σου μέχρι να μπει τραίνο, το 2080.

  • Χάρη απλά βλεπεις είκοσι χρόνια μπροστά έχοντας ως εργαλείο το δημόσιο όπου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανεβεί ο παραγωγικός ιστός του τοπου μας. Εξαιρετικός και πάλι!

  • Κ. Κασαπίδη τι εχετε να πείτε για αυτές τις πολύ καλες τοποθετήσεις από τον κομματικά ομοσταυλό σας αλλά άνθρωπο της αγοράς στην πράξη ; Δυστυχής ο λαός της δυτικής Μακεδονίας που έχει στο τιμόνι της περιφέρειας με τη μεγαλύτερη ανεργία ένα άνθρωπο που ποτέ δεν παρήγαγε μια δραχμή . Μισθός από το δημόσιο ταμείο και μόνο εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια χωρίς καμία απολύτως ποτέ ανταποδοτικότητα στο λαό της κοζανης . Απολαύστε τους τελευταίους μισθούς σας. Άλλωστε ανάγκη δε θα εχετε σίγουρα πλέον με τόσα χρόνια κρατικής χορηγίας … κρίμα και πάλι κρίμα .

  • Πάρη ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΕ πόσους μπορείς να προσλάβεις αυτή τη φορά για να δημιουργήσεις κομματικό στρατό ; Πάμε για άλλες εποχές με νέους ανθρώπους απαλλαγμένους από βαρίδια, με φρέσκιες ιδέες και πολύ όρεξη για δουλειά .

  • Για το γεγονός ότι ο Κάτανας είναι στο υψος των περιστάσεων είναι περιττό να αναφερθεί κανεις, για τον θίασο Κασαπιδη που ακόμα δεν έχει την ευθυξεια να παραιτηθεί και απλά κάθεται και θαρρεί ότι κάτι φκιανει, εκεί είναι που πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα

  • Πριν
    Περιφερειακός Συμβουλος με τον κ. Καρυπιδη (ΣΥΡΙΖΑ)
    Πριν
    Βουλευτής με το κόμμα των ΑΝΕΛ
    Τώρα
    Υποστηριχτής της ΝΔ αλλά απέναντι απο τον κ. Κασαπίδη διεκδικώντας την Περιφερεια ΔΜ
    Χαλάρωσε Χάρη χαμηλά τη μπάλα γιατί τα μυαλά σου πήραν πολύ αέρα.

    • Άντε επιτέλους… Να και κάποιος από το team Κασαπιδη που δεν είναι διακοπές…

      Ο Παιρηφεροιαρχεις της καρδιάς μας…

      Εκλεχθει…
      Εζυγισθει…
      Και εφανθει…

      Ελιποβαρης

      Kisses many

      Με την σειρά ξιουνται τα γομάρια

      Ο Κάτανας είχε τα κότσια να παραιτηθεί από εκεί που έπρεπε αντιλαμβανόμενος πως εκεί δεν θα μπορουσε να βοηθήσει τον τόπο του.

      Εν αντιθέσει ο mister Λεβάντα δεν έχει ίχνος τσίπας να παραιτηθεί την στιγμή που λάμπει δισ της ανυπαρξίας του..

      Εσείς τι νέα, έχει δροσιά στον εξώστη ;
      Που κοιτάτε μόνο και δεν κουνιέστε ενώ ο τόπος χάνεται
      Νερά να πίνετε να μην Αφυδατωθειτε και αν ζεσταίνεστε… Θα φυσήξει ο White dragon να σας δροσίσει…

    • Μα ότι και να κάνει ο κατανας στηρίζεται στη δουλειά του , όχι σαν και εμάς του Κασαπίδη που κάνουμε τα πάντα για ένα μισθό από το ελληνικό δημόσιο . Βρε μόλις χάσετε την περιφέρεια θα χάνεστε για μεροκάματο όλοι σας. Και ποιος σας παίρνει δηλαδή έτσι που μάθατε !

  • Δηλαδή, όταν πας στην Θάσο για μπάνια, λες ας κάνω μια στάση στην Θεσσαλονίκη να δω τον Λευκό Πύργο και τον ΠΑΟΚ

    • Μπράβο τα είπες όλα σε μία φράση, πιο μπακαλίστικο υπολογισμό απο του κυρίου δεν έχω ξαναδεί. Μέχρι και το ότι μέτρησε την ημέρα Παρασκευή σαν μέσο όρο, ούτε παιδί κάνει τέτοιους συλλογισμούς.

  • Τι έκανε ως κυβερνητικός βουλευτής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μιας και είναι “άνθρωπος της αγοράς”, για την ανάδειξη των προϊόντων και του “μαγαζιού γωνία”;

  • ΚΑΤΑΝΑ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΑΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΗ ΝΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΣΩΣΕΤΕ

    • Αγόρι μου ξυδάκι του θεού προτείνω . Και όλα μια χαρά . Με τον Κάτανα στο σβέρκο σας μέχρι και τις εκλογές ! Για να δούμε θα τολμήσει επιτέλους να κατέβει ο Κασαπίδης ; Μη θαρρεί πως το 2019 θα επαναληφθεί … η ΝΔ κατάλευκα στην περιφέρεια που απολιγνητοποιειτε , οι βουκευτες θα είναι στην καλύτερη περίπτωση δυο και αμφιβάλω εάν στηρίξουν Κασαπίδη και με τόσα απανωτά λάθη που κάνετε προβλέπω μια πα ολέθρια άνευ προηγούμενου . Ειδου η Ρόδος λοιπόν !

  • Πήρατε φωτιά τρολάκια της περιφέρειας και γράφετε στον πανικό σας ότι νάναι.
    Νέος Άνθρωπος Ελεύθρος Επαγγελματίας και Αγαπά τον τόπο του.
    Μακράν ο Καλύτερος

    • Δεν είμαι τρολάκι της περιφέρειας, ούτε ο Κασαπίδης ούτε ο Κάτανας έχουν τα εχέγγυα για να διοικήσουν αυτή την περιφέρεια, ειδικά τώρα! Απαιτεί εμπειρία και χρόνια ασχολία με την αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή!

      • Δηλαδή τον Πάρη φωτογραφίζεις ; Χεχεχε ε… το μεγάλο ΠΑΣΟΚ θες να ΕΠΕ αφελείς ; Ωραίος ! Μόνο που οι εποχές των ρουσφετιών στο Δήμο κοζανης πέρασαν ανεπιστρεπτί και Πάρης είναι συνταξιούχος . Ένας συνταξιούχος καλά είναι να απολαμβάνει τη σύνταξη και να αφήνει ανθρώπους της αγοράς να τράβαγε εμπρός . Εκτός εάν θέλει να κατέβει στις εκλογές . Δικαίωμα του. Ο κατανας αν κατέβει ανεξάρτητος με διευρυμένο ψηφοδέλτιο δεξιά και αριστερά θα χάνεται να τον βρείτε Κασαπίδης και κουκουλοπουλος . Μακάρι να το κάνει ανεξάρτητος !

  • Περνανε απο μια εγνατία, χιλιομετρα μακρια απο τις πολεις, με αλλο προορισμο. Αυτους τους μετρατε για εν δυναμει τουριστες; οτι τι, θα δουν κατι στο δρομο, θα μαγευτουν και θα λοξοδρομησουν;

    Θα τρελαθουμε τελειως; αχαχαχαχαχα

  • Το επεισόδιο επιτυχία της περιφέρειας συνεχίζεται δεν κάνουμε το εμβόλιο Γιατί είμαστε αλεργικοι στις μέλισσες είμαστε από τις 13 περιφέρειες η 13 τελευταία σε αποροφητικοτητα κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ με την γέφυρα των Σερβίων τι γίνεται ρε παιδιά τελικά με το white Dragon προχωράει η θα γίνουμε ρεζίλι και εκεί Ή από λιγνίτη το ποίηση τα φωτοβολταϊκά τι γίνεται με όλα αυτά Αν δεν τα καταφέρουμε για άλλη μια φορά θα φταίνε οι πολίτες Δυτικής Μακεδονίας όχι περιφέρεια και θα πούμε με μία φράση ότι αποτύχαμε δηλαδή αυτό που ισχύει απ’ την αρχή καληνύχτα

  • Κάτανα τους έβαλες τα γυαλιά κ οποίοι δεν θέλουν να δουν κάποια πράγματα ας περάσουν από το μαγαζί σου να πάρουν ένα ζευγάρι γιατί αυτοί που σε λασπολογούν εδώ δεν τους βλέπουμε ούτε με τα κυάλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.