Η αξιοποίηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κοζάνης (ΟΣΕ) και ειδικότερα τα όσα προβλέπει η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και ΓΑΙΟΣΕ-ΟΣΕ αποτέλεσε για ακόμη μια φορά πεδίο διαμάχης μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης.

Από τη μια η συμπολίτευση που τονίζει πως σε εάν ο χώρος δεν αξιοποιηθεί με «ελάχιστο και συμβολικό τίμημα» τότε «θα μπορούσε να τεμαχιστεί και να περάσει σε χέρια ιδιωτών» και από την άλλη οι φωνές της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «αποίκους του ΟΣΕ-ΓΑΙΟΣΕ» και «δάνεια εκατομμυρίων και υπερχρέωση Δήμου και πολιτών…».

Ιστορική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο εισηγητής του θέματος (της προγραμματικής σύμβασης) αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Δεσποτίδης τη συνεδρίαση για τη γνωμοδότηση του Δ.Σ.: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, ιστορική θα έλεγα συνεδρίαση, με την έννοια ότι πρέπει να γνωμοδοτήσει το Δ.Σ. αν θα αποδεχθεί τους όρους παραχώρησης της έκτασης του Ο.Σ.Ε. ώστε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση και αξιοποίησή του. Είναι πολύ σημαντικό για την πόλη το ότι προσαρτάται στην ουσία μια μεγάλη έκταση που ήταν ‘’νεκρή’’ ένας χώρος κενός ένας χώρος που χώριζε την πόλη στα δύο. Εμείς πετύχαμε αυτό που χρόνια προσπαθούσε ο Δήμος Κοζάνης να πάρει αυτή την έκταση.Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι με ένα συμβολικό τίμημα να καταβάλουμε αυτό για να προχωρήσουμε το σχέδιο. Ο νόμος 3891/10 βάζει ως προϋπόθεση την παραχώρηση με αντάλλαγμα επομένως προσπαθήσαμε και πετύχαμε να συμπεριλάβουμε όλη αυτή την έκταση στο σχεδιασμό μας».

Ερωτηθείς σχετικά για το τι θα μπορούσε να σημάνει η μη έγκριση αξιοποίησης της έκτασης αυτής από το Δήμο ο κ. Δεσποτίδης ήταν σαφής: «Αποτελεί ιδιοκτησία του Ο.Σ.Ε. και του διαχειριστή της περιουσίας που είναι η ΓΑΙΟΣΕ θα μπορούσε να την τεμαχίσει να την κάνει οικόπεδα και να την πουλήσει. Αυτό απετράπη και μπορούσε να περάσει σε αξιοποίηση από πλευράς ιδιωτών».

Στον αντίποδα για δάνεια 16 και πλέον εκατομμυρίων Ευρώ, για δημιουργία νέου εμπορικού-παραγωγικού κέντρου την ώρα που «η τοπική αγορά στενάζει» έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας:

«Η σημερινή γνωμοδότηση έρχεται μετά το προσύμφωνο που προχώρησε μόνο με τις ψήφους της παράταξης της Δημοτικής Αρχής. Η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι εντελώς ατεκμηρίωτη. Πάμε να κάνουμε μια επέμβαση-επένδυση με χώρο πρασίνου,  εμπορικό κέντρο, λαϊκή αγορά, πάμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερα παραγωγικό κέντρο στην περιοχή όταν η αγορά στενάζει. Για να κάνουμε αυτό το σχέδιο θέλουμε δάνεια. Σήμερα, λοιπόν πάμε να εγκρίνουμε ξανά ένα σχέδιο 16,5 εκ. Ε δανείου. Ποιος θα τα πληρώσει; Οι πολίτες του Δήμου, οι επαγγελματίες που θα δραστηριοποιηθούν εκεί, οι πωλητές της στεγασμένης λαϊκής αγοράς. Ναι ο χώρος πρέπει να βελτιωθεί όμως η επένδυση είναι εντελώς αντιπαραγωγική και χωρίς καμία μα καμία διαβεβαίωση για την ανταποδοτικότητα των έργων που θα γίνουν εκεί», η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Μαλούτα.

Για «αποίκους» της ΓΑΙΟΣΕ και του ΟΣΕ μίλησε από τη μεριά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Δεληγιάννης: «όλη η σούμα… για την ανάπτυξη της περιοχής και για τα επόμενα 99 χρόνια θα στοιχίσει κοντά στα 2 εκ. Ε. Αφού τα πάρουμε και επενδύσουμε στην περιοχή θα πρέπει αν κάνουμε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να αποδίδουμε και ένα ποσοστό κερδών στη ΓΑΙΟΣΕ και τον ΟΣΕ. Αν εγκριθεί η προγραμματική σύμβαση θα μας κάνει για 99 χρόνια άποικους της ΓΑΙΟΣΕ και της ΟΣΕ», σχολίασε.

Τη δική του απάντηση για όλα όσα καταλογίζει στη Δημοτική Αρχή η αντιπολίτευση έδωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης: «Σε κάθε περίπτωση έχω να πω ότι η ψήφος τους έχει ιστορική σημασία. Όταν το έργο αυτό ολοκληρωθεί θα φανεί ποιος  το στήριξε και ποιος όχι…».

Τίνα Παπαντωνίου για το Kozan.gr