Η συμμετοχή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στα σχήματα που θα διεκδικήσουν την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που προωθεί αυτή τη στιγμή το υπουργείο ενέργειας στο πλαίσιο της αναγκαστικής συμμόρφωσης με την απόφαση του ευρωδικαστηρίου. Για αυτό το λόγο άλλωστε το υπουργείο επισπεύδει την κατάθεση σχεδίου νόμου για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, μέσω των οποίων εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει σάρκα και οστά το πράγματι φιλόδοξο αυτό πλάνο.
Το βασικότερο ερωτηματικό, ωστόσο, σε αυτά τα σχέδια αφορά στο σκέλος της χρηματοδότησης. Πως δηλαδή οι δήμοι και οι περιφέρειες, που πράγματι θα ενδιαφερθούν για να μπουν ως συνδιεκδικητές των λιγνιτικών μονάδων στους διαγωνισμούς, θα χρηματοδοτήσουν την επένδυσή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπάρξει ζυμώσεις και το αρμόδιο υπουργείο έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση του περίφημου τοπικού πόρου ανάπτυξης για το σκοπό αυτό. Ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, αφορά στο τέλος ανάπτυξης βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνιτικούς σταθμούς σε ενεργειακούς δήμους της χώρας. Ειδικά η Δυτική Μακεδονία λαμβάνει σημαντικό κονδύλι που κυμαίνεται στα 20 – 25 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ από 4 – 5 εκατ. ευρώ λαμβάνουν η περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Αρκαδίας. Τα συγκεκριμένα κονδύλια διατίθενται αυτή τη στιγμή για την υλοποίηση έργων στις ενεργειακές περιοχές, ωστόσο θα μπορούσαν να δεσμευτούν για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο κεφάλαιο που χρειάζεται για τη συμμετοχή με κάποιο – μειοψηφικό προφανώς – μερίδιο των Δήμων ή των Περιφερειών στις κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν την απόκτηση λιγνιτικών μονάδων.
Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη στη Δ. Μακεδονία, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν επαναλάβει τις ανησυχίες τους αλλά και την αντίθεσή τους στην προοπτική να φύγουν από τον έλεγχο της ΔΕΗ οι λιγνίτες και τα ορυχεία της περιοχής. Τότε μάλιστα ο κ. Σταθάκης είχε απαντήσει προτείνοντας στους δήμους να αγοράσουν εκείνοι τα εργοστάσια, ενώ αντίστοιχες αναφορές είχαν γίνει από τον υπουργό και στη βουλή.
Θυμίζουμε ότι προχθές ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ανοίγει το δρόμο για τη σύσταση ενεργειακών συνεταιρισμών μέσω των οποίων οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμοι, περιφέρειες θα μπορούν να συμπράξουν με ιδιώτες επενδυτές με στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας. Μάλιστα με βάση τις προβλέψεις της συμφωνίας με τους δανειστές, οι συνεταιρισμοί αυτοί, παρότι θα εκπροσωπούν οργανισμούς ΟΤΑ θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα νέα σχήματα που θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις λιγνιτικές μονάδες.
Βεβαίως απομένει να φανεί στην πράξη κατά πόσο θα υπάρξει ανταπόκριση όχι μόνο από τους Δήμους και τις Περιφέρειες αλλά και από τα επενδυτικά σχήματα που θα θελήσουν να διεκδικήσουν λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία.
Με ποιο δικαίωμα και εν ονόματι ποιων πολιτών Κοζάνης και Πτολεμαΐδας θα γίνει ποια εξαγορά λιγνιτών ? Τότε είναι που θα είστε όλοι για τον εισαγγελέα και για τις φυλακές. Ακούτε τι σας λέω? Και το λέω ως ένας απλό δημότης κάτοικος της περιοχής.
Δηλαδή εσύ τι προτείνεις;
Και δωρεάν να τα δώσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια για την λειτουργία και κάποιες επενδύσεις ο εξοπλισμός είναι παλαιός άσε με τις παρεμβάσεις των τοπικών παραγόντων δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα