Σύμφωνα με πληροφορίες του Kozan.gr, στα “κάγκελα” βρίσκονται εδώ και κάποιες μέρες οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης με το Δήμο Κοζάνης αφού όπως καταγγέλλουν έλαβαν κάποια “ραβασάκια” σε σχέση με ιδιοκτησίες τους και την αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου, μετά από αιτήματα – διόρθωσης που κατέθεσε ο Δήμος Κοζάνης στο Κτηματολόγιο. Το θέμα φαίνεται πως αφορά 180 περίπου ιδιοκτησίες. Διαβάστε τι αναφέρει ο Αθανάσιος Τάτσινας (μέλος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας): “Μάλλον για φάρσα του Δημάρχου θα πρόκειται, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται. Μας έκανε ένσταση, λέει, για τα χωράφια που καλλιεργούσαν επί τουρκοκρατίας οι παππούδες μας και καλλιεργούμε μέχρι και σήμερα οι πατεράδες μας και εμείς, ότι τα χωράφια μας είναι δημοτική χέρσα έκταση και συνεπώς είναι ο Δήμος κύριος των χωραφιών μας και ζητά τον εκτοπισμό μας από την ιδιοκτησία του. Ούτε οι Τούρκοι δεν διανοήθηκαν να διώξουν τους κατοίκους από την γη τους, ποιο μυαλό σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή τέτοιο μεγάλο σχέδιο. Διαβάστε παρακάτω τι λέει ο Δήμαρχος Κοζάνης για μια απο τις περιπτώσεις.
<<Πρόκειται για δημοτική χέρσα έκταση και αντιστοιχεί στον ΚΑΕ ……. , συνεπώς είμαστε κύριοι του γεωτεμαχίου έναντι κάθε άλλου που προβάλλει δικαίωμα κυριότητας , σύμφωνα με τα στοιχεία της ανάρτησης του Κτηματολογίου. Η έκταση εμπίπτει στο αγρόκτημα κοινότητας Μεταμόρφωσης . Η ως άνω έκταση περιήλθε στην κυριότητα της ως άνω κοινότητας και νυν Δήμο Κοζάνης πρωτοτύπως σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν 2074/1920. «περί των εν ταις νέαις χώρες κοινοτικών γαιών». Ζητάμε τον εκτοπισμό κάθε προσώπου από την ιδιοκτησία μας, με την ρητή επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και με όσους λόγους θα προσθέσουμε νόμιμα και εμπρόθεσμα, μαζί με τα σχετικά έγραφα. >>
Αφού ιδιοκτησιακά ανήκαν «ανέκαθεν» και «έκπαλαι» στην Κοινότητα μας και ουδέποτε περιήλθαν στο τούρκικο Κράτος ή στο ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο του τούρκικου Δημοσίου, καθόσον, κατά το Οθωμανικό Δίκαιο, οι εκτάσεις αυτές ήσαν ΑΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΕΣ, ΑΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΕΣ θα μείνουν κ. Δήμαρχε ,γιατί η κοινότητα θα απεμπολήσει το δικαίωμα αυτό και τα χωράφια που εσείς ονομάζετε χέρσα έκταση θα παραμείνουν στους κατοίκους που τα καλλιεργούν. Πρέπει άμεσα η Πρόεδρος της Κοινότητας να ανακοινώσει έκτακτο συμβούλιο ή γενική συνέλευση των κατοίκων για να παρθούν αποφάσεις και να κατατεθούν εμπρόθεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο”.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κοινότητας Χαρούλα Αραπουλίδου από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα επικοινώνησε με με στελέχη της Δημοτικής Αρχής ζητώντας περισσότερες εξηγήσεις όμως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις και σχεδόν όλοι φαίνεται πως αγνοούν το θέμα. Όλα αυτά αναμένονται να απαντηθούν σε Γενική Συνέλευση όπου θα κληθούν και αιρετοί του Δήμου Κοζάνης, πιθανότατα μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
Το νόμο εφαρμόζει ο Δήμαρχος. Επειδή τα καλλιεργειτε σημαίνει ότι είναι ιδιοκτησίας σας. Η μισή Ελλάδα είναι έτσι. Επιτέλους.
Δηλαδή ο Μαλουτας γνώριζε και τους επέτρεπε να τα καλλιεργούν από το 1990; Τότε θα πρέπει να αναζητηθούν και τα χαμένα έσοδα του δήμου Κοζάνης.
Ακριβώς. Κολίγοι στον τόπο μας. Μόνο που με τους Τούρκους δικαιουμασταν τι μισή σοδια.Εδω μας παίρνουν και τά χωράφια καί φοβάμαι ότι θα μας βγάλουν και αναδρομικά……
Το μόνο έργο της Τριανδρίας είναι τα φωτοβολταϊκά τους
Χέρσα και φωτοβολταϊκά το νέο project..
Συνδυάστε αυτά τα δύο και θα καταλάβετε το λόγο της ένστασης του δήμου.
Όχι μόνο στην Μεταμόρφωση!! Και στην Λευκοπηγή έχουν έρθει αυτά τα χαρτιά!!! Διεκδικούν ότι υπάρχει γύρω απ το χωριό!
τι μιση ευαισθησια που δειχνει με τους ανθρωπους που ζητουν να καλλιεργουν τη γη να εδειχνε και σε αυτους που μοιραζει για φωτοβολταικα θα ειχαμε αναπτυξη στη χωρα για 100 χρονια.
παραγωγη πρωτων υλων–> μεταποιηση –> εμποριο
Όλα στο βωμό των φωτοβολταϊκών! Ντροπή!
Χρησικτησία δεν χωρεί σε δημοτικές ή δημόσιες εκτάσεις.Ίσως ο Δήμος θελήσει να τις μεταβιβάσει στους καλλιεργητές έναντι συμβολικού τιμήματος.Προς την κατεύθυνση αυτή ας κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι.
Αν δεν το καταλάβατε ακόμα, αυτό αφορά ΌΛΑ τα ντόπια χωριά, που κατοικούνταν επί Τουρκοκρατίας από Έλληνες. Κτηματολόγιο δεν υπήρχε τότε, οι μεταβιβάσεις γίνονταν στο μιλητό απ’ τον παππού στον εγγονό. Αντίθετα, στα προσφυγικά χωριά δόθηκαν τίτλοι μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι Μεταμορφωσιώτες κι οι Λευκοπηγιώτες (και πολλοί άλλοι) πληρώνουν ότι είναι ντόπιοι κι όχι πρόσφυγες. Θα τους κάνει πρόσφυγες ο Μαλούτας, αν δεν τον πάρουν με τις πέτρες.
Ζητούν να αποδείξουμε ότι καλλιεργούνταν τα χωράφια το 1917απο τους παππούδες μας! Πιθανόν να μας στείλουν mail από τον κάτω κόσμο
Να πληρώνουμε και νοίκι δηλαδή, ίσως και αναδρομικά εκατό ετών!
Ζητούν να αποδείξουμε ότι καλλιεργούνταν τα χωράφια από τους παππούδες μας το 1917.
Πιθανών να μας στείλουν mail!
Οποιος δεν εκανε σωστη δηλωση κτηματολογιου με συμβολαιο ή ακομα και τπογραφικο δυσκολο θα δικαιωθει εγω ευτο καταλαβα. ο Δήμος π΄γγε και δήλωσε μεγαλες εκτάσεις πέριξ των ντ΄πιων κοινοτήτων ν εκει υπήρχε και δήλωση ιδιοκτήτη με τα νόμαμ έγρραφα προκρινόταν ο ιδιώτςης αν οχι ο Δήμος μα΄΄λον κατι τετοιο έγινε
Ότι χαρτιά είχαμε τα καταθέσαμε στο κτηματολόγιο,τώρα μας βάζουν να ξανακάνουμε τη διαδικασία παρ όλο που το κτηματολόγιο καταχώρησε την έκταση στην κοινότητα Μεταμόρφωσης και ο δήμος το αμφισβητεί.