Επιστολή αναγνώστη στο kozan.gr: Οι γιαλαντζί πεζόδρομοι της Πτολεμαΐδας

23 Αυγούστου 2021
18:51

Στην Πτολεμαΐδα η έννοια πεζόδρομος είναι καθαρά διακοσμητική. Αυτοκίνητα και μηχανάκια διέρχονται καθημερινά αναπτύσσοντας επικίνδυνες ταχύτητες, λες και βρίσκονται σε κάποιον αυτοκινητόδρομο.Αρκετές φορές μάλιστα κορνάρουν και τους ανέμελους πεζούς που τυγχάνει να βρεθούν στο διάβα τους. Σε τυχόν παρατηρήσεις από διερχόμενους πολίτες,απαντούν με κλισέ επιχειρήματα του τύπου: – 5 λεπτά θα κάνω, ή εδώ μένω (λες και αν κατοικείς σε διαμέρισμα σε πεζόδρομο σου δίνουν και δώρο θέση πάρκινγκ). Φυσικά δεν λείπουν οι φωνές και οι ύβρεις!

Αντίστοιχες πρακτικές χρησιμοποιούν και κάποιες μεταφορικές που χρόνια τώρα έχουν συνηθίσει να ξεφορτώνουν μπροστά στον χώρο του πελάτη αγνοώντας τις θέσεις και τα ωράρια φορτοεκφόρτωσης.Παρότι πόλη δηλαδή,είμαστε αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων και νοοτροπίες “χωριού”!

Οπότε για να μην θρηνήσουμε θύματα,άλλωστε έχουν καταγραφεί ήδη αρκετά ατυχήματα και διαπληκτισμοί,θα πρέπει να γίνουν απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες αρχές.

Π.χ τακτικοί στοχευμένοι έλεγχοι,αρχικά με συστάσεις και ενημέρωση των επαγγελματιών και λοιπών παραβατικών οδηγών για ένα εύλογο χρονικό διάστημα,και έπειτα με τα προβλεπόμενα πρόστιμα για όσους εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται.

Επίσης να τοποθετηθούν επιτέλους κάποια στιγμή τα περιβόητα βυθιζόμενα κολωνάκια σε εισόδους και εξόδους ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο στα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (πυροσβεστική, ασθενοφόρο,αστυνομία) όπως σαφέστατα ορίζεται από τον νόμο.

Ο Δήμος με προ μηνών απόφαση δημοτικού συμβουλίου,προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα και να βελτιώσει την κατάσταση, έχει ορίσει συγκεκριμένο ωράριο φορτοεκφόρτωσης στους πεζόδρομους με σκοπό την εξυπηρέτηση καταστημάτων και κατοίκων αλλά δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι ανάλογες ενημερωτικές πινακίδες.

22 σχόλια

  • ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΚΛΕΧΤΗΚΕ ΟΠΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ,ΜΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ,ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ!!!

  • Προσυπογράφω το περιεχόμενο της επιστολής και θέλω να αναφέρω κάτι σχετικά με τους ντελιβεράδες. Ας τους πεί κάποιος ότι δεν μεταφέρουν παραγγελίες στο κέντρο της Αθήνας να πηγαίνουν σαν παλαβοί πάνω απο τα πεζοδρόμια. Δουλεύουν σε μια πόλη με ακτίνα παραγγελιών 500 μέτρα ας οδηγάνε επιτέλους κανονικά και να σέβονται τους πεζούς.

  • Η αλήθεια είναι πως 2 χρόνια τώρα πέρα από το κλάδεμα τον δέντρων στο σωστό χρόνο (μιας και ούτε και αυτό έκανε σωστά η προηγούμενη δημοτική αρχή), βλέπουμε πως η καθημερινότητα του πολίτη δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε… Κεντρικοί δρόμοι και πεζόδρομοι χωρίς φωτισμό, άναρχο πάρκινγκ, πεζόδρομοι κατά φαντασίαν, μηχανάκια αυτοκίνητα παντού και πάντα. Η δημοτική αρχή ρίχνει το μπαλάκι στην τροχαία και η τροχαία στην δημοτική αρχή! κεντρικά πεζοδρόμια στην Μαρτίου που οι περαστικοί περνάν από το δρόμο, εμπορικά καταστήματα που εκθέτουν όλη την πραμάτεια τους εκτός του καταστήματος. Γενικά ένα μπαχαλο μιας και κάνεις δεν θέλει να σπάσει αβγά…

  • Όποιος μένει σε πεζόδρομο πρέπει να πάρει άδεια από τα εμπορικά καταστήματα αλλά και από τα καταστήματα εστίασης για το πότε θα μεταφέρει στο νοσοκομείο την σύζυγο του για αλλαγή επιδέσμων λόγω ακρωτηριασμού άκρων …. Πάντα υπάρχουν και τα live που δεν ακολουθούν κανένα νόμο ηχορύπανσης. Όπως επίσης και κανένας δεν τηρεί τα νόμιμα τετραγωνικά που έχει δεσμεύσει. Πληρώνουν για 10 τ.μ. και καταλαμβάνουν 110 τ.μ

    • Η μεταφορά του ασθενή θα πρέπει να γίνει με καροτσάκι από το σπίτι ως τον δρόμο εφόσον δεν μπορεί να μετακινηθεί αν θέλεις να είσαι νόμιμος.Η είσοδος ι.χ αυτοκινήτου είναι παράνομη.Μόνο τα εκτάκτου ανάγκης επιτρέπονται με βάση την νομοθεσία.

      • Το οποίο αυτοκίνητο σε ποιον δρόμο ακριβώς μπορεί να παρκάρει νόμιμα και πόσο κοντά στο σπίτι; Στη θεωρία καλά τα λες φίλε μου. Οι μόνιμοι κάτοικοι στους πεζόδρομους έχουν μεγάλα προβλήματα και ποικίλα. Εσύ έτσι κάνεις όταν θέλεις να μεταφέρεις έναν άνθρωπο ή ένα φορριου; Νοικιάζεις καρότσι; . Δες τι έχει γίνει στο στενό της αμαρτίας που λέγαμε παλιά. Οι άνθρωποι είχαν σπίτια, που αγόρασαν με κόπο ζωής και τώρα έχουν ένα μάτσο τούβλα.

      • Αγαπητέ Χρήστο, όταν αγόρασα εγώ το σπίτι δεν ήταν πεζόδρομος, ήταν δρόμος. Και δεν με ρώτησε κανένας αν θέλω πεζόδρομο μπροστά στο σπίτι μου. Το βρίσκεις λογικό τώρα να κουβαλάω ψώνια, συσκευές και παππούδες με καρότσια; Δηλαδή αν αύριο ο δήμος αποφασίσει να κάνει πάρκο γύρω από το σπίτι μου σε ακτίνα δύο τετραγώνων, εγώ θα πρέπει να παρκάρω 3 τετράγωνα μακριά για να φορτώσω κάτι; Οι μόνιμοι κάτοικοι πρέπει να έχουν όλοι άδεια ασφαλούς διέλευσης. Υπάρχουν και γκαράζ και αυλές. Και νόμοι υπάρχουν για όλους. Και δικαστήρια επίσης.

        • Ο πεζόδρομος της Κοζάνης είναι πίστα καρτ θέλετε να μας πείτε και οι κάτοικοι μπαίνουν οπότε θέλουν? Τα ίδια και στην Αγία Σοφιά στην Θεσσαλονίκη… Να πάτε στα δικαστήρια.

          • Εσύ όταν θέλεις να μεταφέρεις κάτι στο σπίτι σου μπορείς; Εγώ γιατί να μην μπορώ; Είσαι σοβαρός άνθρωπέ μου;

        • Φίλε μου και εγώ που δεν μένω σε πεζόδρομο αλλά μένω στο κέντρο νομίζεις ότι βρίσκω να παρκάρω κάτω από το σπίτι μου;Αν είναι όταν πάω για ψωνια να κρατάω μια θέση να μην κουβαλάω.Η στάση αυτοκίνητου στον δρόμο επιτρέπεται,στον πεζόδρομο όχι.Κάθε μέρα βλέπω 200 αυτοκίνητα και μηχανάκια στους πεζόδρομους, η κατάσταση είναι τραγική.

        • Συμφωνώ απόλυτα. Οι μόνιμοι κάτοικοι σε πεζόδρομο πρέπει να έχουν ειδική μεταχείριση ή κάποια άδεια. Για να μπορούν να ξεφορτώνουν βαριά πράγματα ή τρόφιμα απο σούπερ μάρκετ καθώς επίσης και ηλικιωμένους.

  • Το πρόβλημα αφορά όλη την Ελλάδα. Τι να κάνουν οι διοικούντες; Να κάνουν τον χωροφύλακα 24/7;
    Πρόβλημα νοοτροπίας είναι και αφορά όλους εμάς.
    Ελλάδα: Η χειρότερη χώρα για να ζεις μόνιμα

  • Ήμουν μάρτυρας τις προάλλες όταν οδηγός έκανε φασαρία με έναν πεζό. Ήθελε να μπει σε κεντρικό πεζόδρομο και όταν ο πεζός του ζήτησε εξηγήσεις του είπε φωνάζοντας “εδώ είναι το σπίτι μου”.Λίγο ήθελε να παίξουν μπουνιές…ευτυχώς θαμώνες από το καφέ παραδίπλα τους χώρισαν. Τελικά το αυτοκίνητο μπήκε στον πεζόδρομο και η Ευρώπη από απομακρύνθηκε από την Πτολεμαΐδα.

  • Σωστό το συγκεκριμένο άρθρο, μπράβο, επιτέλους ας γίνει κάτι με τους πεζόδρομους οι οποίοι έχουν καταντήσει λεωφόροι, πάρκινγκ, κάνεις δεν ενδιαφέρεται,ο δήμος με την ανύπαρκτη δημοτική αστυνομία-υπηρεσια βολεματος δικών μας παιδιών-δεν κάνει τίποτε, συνεχείς αντεγκλήσεις με πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται αλλά εισπράττουν αδιαφορία, ύβρεις και προπηλακισμούς από οδηγούς και καταστηματάρχες,η δε δημοτική αρχή,αλλα λόγια να αγαπιόμαστε,ΑΠΟΥΣΑ.

  • Το λυπηρο ειναι οτι φαινονται ηδη μερικοι απο τους ανθρωπους που τα κανουν εδω στα σχολια…

    δεν προκειται να αλλαξει τιποτα. Τελος

  • “Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
    – Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
    -Φταίει το κεφάλι το κακό μας!

    Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
    προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”.
    Κ. Βάρναλης

    Εσείς δε μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας, η Κοζάνη σας φταίει…
    Αποκτήστε πρώτα αστική κουλτούρα και λύστε τις ανεπάρκειές σας πριν χρεώσετε στους γείτονες τις κακοδαιμονίες σας.

    • Μάλλον δεν κατάλαβες συμπολίτη Ν. Μακεδόνα στην Κοζάνη και στην Σαλονίκη υπάρχουν πεζόδρομοι αλλά στην Πτολεμαιδα για κάποιους πονηρούς είναι η λεωφόρος βουλιαγμένης…

  • Ο δρόμος από το ΛΙΝΤΛ μέχρι την διασταύρωση προς το ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΚΑΡΟΔΡΟΜΟΣ τόσα Χρόνια!!! ΠΕΡΝΑΝΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΣΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΑ! ΝΤΡΟΠΗ!!!!(Ποσα Χρόνια είναι σε αυτό το χάλι ξέρει κανείς?)

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.