kozan.gr: Ο φαρμακοποιός, Γιώργος Κουπαρούσος (Ο Λιόντας), γιος του βουλευτή Κοζάνης Νικόλαου Κουπαρούσου – Είχε μεταφέρει σε κρησφύγετο, το 1967, τον Μίκη Θεοδωράκη μεταμφιεσμένο σε ιερέα και σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1981 σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στην Αταλάντη

2 Σεπτεμβρίου 2021
19:11
Κανένα σχόλιο

 

Ο εκ Κοζάνης, φαρμακοποιός, Γιώργος Κουπαρούσος (Ο Λιόντας), γιος του βουλευτή Κοζάνης Νικόλαου Κουπαρούσου είχε μεταφέρει σε κρησφύγετο το 1967 τον Μίκη Θεοδωράκη μεταμφιεσμένο σε ιερέα και σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1981 σε τροχαίο δυστύχημα κοντά στην Αταλάντη.

Αφηγείται ο στιχουργός Παπαδόπουλος Λευτέρης – στην Έντυπη Έκδοση – ΤΑ ΝΕΑ 21 Απριλίου 2007

Εκείνα τα χρόνια (δεκαετία του ΄60) ο πιο στενός μου φίλος -και κουμπάρος μου- ήταν ο Γιώργος Κουπαρούσος. Σπουδαίος άνθρωπος, καλλιεργημένος, φαρμακοποιός, αριστερός, λάτρης του Λεωνίδα Κύρκου. Είχαμε μια παρέα μεγάλη τότε. Ανάμεσα στα μέλη της, ο Γ. Βότσης, ο Κ. Σοφούλης, ο Α. Δάνος, ο Στρ. Ζαχαριάδης κ.ά. Αμέσως μετά την έκρηξη της δικτατορίας, Κουπαρούσος και Σοφούλης συνελήφθησαν, ο Βότσης έφυγε κρυφά στο Λονδίνο, εγώ ήμουν στη Γερμανία. Κουπαρούσος και Σοφούλης φυλακίστηκαν. Ο πρώτος, μετά τη δικτατορία, άνοιξε ένα φαρμακείο. Και όχι στην Αθήνα όπου η οικογένειά του είχε φαρμακαποθήκη με καλό όνομα. Διάλεξε την… Αργαλαστή.

Μια νύχτα, με φοβερή βροχή, καθώς οδηγούσε το αυτοκίνητό του για να πάει προς το Πήλιο, το αυτοκίνητό του συγκρούστηκε με κάποιο άλλο. Και ο Γιώργος, ο «Λιόντας» του τραγουδιού, που «έβλεπε κι απ΄ την πλάτη»- ιδιοφυές, όντως, πρόσωπο και γενναίο- σκοτώθηκε.

Ο Λιόντας ο ληστής (Στο Γιώργο Κουπαρούσο) Στίχοι:

 

Παπαδόπουλος Λευτέρης – Μουσική: Λοΐζος Μάνος (1972)

της Σοφίας Ντρέκου

Απρίλη, στην Αργαλαστή

πιάσαν τον Λιόντα τον ληστή

που ‘χε τα χέρια τέσσερα

τα πόδια δεκατέσσερα

κι έβλεπε κι απ΄ την πλάτη

μ΄ ένα μεγάλο μάτι…

«Τι φταίει που ΄γινες ληστής;»

τον ρώτησε ο δικαστής

«Φταίει που ΄χα χέρια τέσσερα

και πόδια δεκατέσσερα

μα πιο πολύ το μάτι

που έβλεπε απ΄ την πλάτη»

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιώργος Βακιρτζής.

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο ζωγράφος Γιώργος Βακιρτζής – Πληροφορίες https://www.sophia-ntrekou.gr/2008/04/o-liontas.html

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.