Φωτόπουλος: Και όμως, οι αυξήσεις μπορούν να αποφευχθούν ακόμα και τώρα

8 Σεπτεμβρίου 2021
12:42

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, του νυν αλλά και του πρώην υπουργού ΥΠΕΝ, κ. Σκρέκα και Χατζηδάκη, καταδεικνύει το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ Α.Ε. και εκπρόσωπος των εργαζομένων στην επιχείρηση Νίκος Φωτόπουλος, σημειώνοντας ότι οι επερχόμενες δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν έρχονται ως “κεραυνός εν αιθρία”, ενώ υπογραμμίζει ότι “ακόμα και τώρα μπορούν και είναι επιβεβλημένο να αποφευχθούν” και να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Ν. Φωτόπουλος καταλογίζει σοβαρότατες ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς:

1. Δεν διασφάλισε δωρεάν δικαιώματα CO2 όταν πέρσι ο τόνος στοίχιζε ακόμα 15 ευρώ. Για όποιον τυχόν δεν γνωρίζει, σήμερα έφτασε τα 62 ευρώ ο τόνος! Ούτε εξασφάλισε ποσότητες φυσικού αερίου όταν η προμήθειά του ήταν ακόμα 20 ευρώ η θερμική Mwh και σήμερα έφτασε τα 52 ευρώ.

2. Οι ευθύνες της κυβέρνησης γίνονται τεράστιες γιατί, κλείνοντας βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες, εξαρτούν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας αλλά και τις τιμές στους καταναλωτές από ένα ξένο εισαγόμενο καύσιμο που ό,τι ώρα θέλουν οι πηγές από τις οποίες προέρχεται μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια τους, όπως κάνει τώρα η Gazprom! Είναι φανερό ότι ο κ. Χατζηδάκης αλλά και ο κ. Σκρέκας δεν έχουν διδαχτεί τίποτα σε σχέση με τους κινδύνους που προκύπτουν όταν είσαι εκτεθειμένος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

3. Όσο για το γεγονός ότι η χονδρική τιμή στη χώρα μας από εκεί που ήταν μέσα στις τρεις φθηνότερες της Ευρώπης έφτασε να είναι η ακριβότερη (121,72 ευρώ / MWh σε μηνιαία βάση στην προημερήσια αγορά), ήταν και αυτό αναπόφευκτο; Αναπόφευκτα γίνεται όταν δεν επιτηρείς και όταν δεν ελέγχεις τους «κανόνες» της αγοράς…

4. Ο κ. Σκρέκας δεν γνώριζε ότι την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει βίαια όλες τις λιγνιτικές μονάδες η ΔΕΗ αγοράζει ρυπογόνο ενέργεια από έξω; Μήπως, έστω και τώρα, με όλα όσα γίνονται γύρω από την τιμή του φυσικού αερίου, είναι κατανοητό ότι η μετατροπή της Μονάδας Πτολεμαϊδα 5 σε φυσικό αέριο που επίσης ρυπαίνει και είναι εισαγόμενο θα είναι έγκλημα;

Οι ευθύνες Χατζηδάκη

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση: α) Το 2019 έκλεψε τη μείωση των καταναλωτών που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, β) κατακρεούργησε τους καταναλωτές επιβάλλοντας επιπρόσθετες αυξήσεις 19% (αυτό ήταν και το μοναδικό μαγικό μέτρο του κ. Χατζηδάκη μαζί με την κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου του προσωπικού για την υποτιθέμενη σωτηρία της ΔΕΗ), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά δεν μετακύλιε τα βάρη στις πλάτες των καταναλωτών και γ) διπλασίασε τις γενικές διευθύνσεις της ΔΕΗ και από έξι Γενικές Διευθύνσεις που είχε η ΔΕΗ όταν ήταν ενιαία (Ορυχεία – Παραγωγή – Μεταφορά –  Διανομή – Οικονομικού και Ανθρωπίνων Πόρων) με 36.710 εργαζόμενους, σήμερα, επί των ημερών του κ. Χατζηδάκη, με 8.000 εργαζόμενους, έχει 14!

Οι αυξήσεις μπορούν να αποφευχθούν

Σύμφωνα με τον Ν. Φωτόπουλο, για να αποφευχθούν οι αυξήσεις:

* Την όποια αύξηση των τιμολογίων να την πληρώσουν αυτοί που μέσω των προκλητικότατων εγγυημένων τιμών απόδοσης που τους έδωσε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ (μέχρι και 550 ευρώ / MWH!) θησαύριζαν και εξακολουθούν να θησαυρίζουν σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών.

* Να την πληρώσουν αυτοί που για χατίρι τους το ΕΤΜΕΑΡ στην οικιακή κατανάλωση από 0,30 ευρώ / MWh τον Ιούνιο του 2010 έφτασε στο 26,30 ευρώ / MWh τον Ιανουάριο του 2015 (αύξηση 8.667%!) και στην εμπορική από 0,30 ευρώ τον Οκτώβριο του 2006 στα 30,89 ευρώ / MWh τον Απρίλιο του 2014 (αύξηση 10.197%!).

* Οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ πέταξαν παντελώς έξω από «την πίτα» των ΑΠΕ τη ΔΕΗ, ενώ έχουν βάλει τη ΔΕΗ να τους κάνει τον εισπράκτορα.

* Η ΔΕΗ τους πληρώνει το ποσό του ΕΤΜΕΑΡ ακόμα και των ανείσπρακτων λογαριασμών, ζημιούμενη έτσι με εκατοντάδες εκατ. ευρώ! Η ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της κρίσης είχε και έχει κοντά στα 2,7 δισ. ανείσπρακτους λογαριασμούς (κατά τα άλλα, το ποσό αυτό θα το μείωνε ο κ. Χατζηδάκης).

* Τέλος, την όποια αύξηση να την πληρώσουν αποκλειστικά αυτοί που τους δόθηκε η δυνατότητα χάρη στα κορόιδα τους καταναλωτές να κάνουν απόσβεση των επενδύσεών τους σε χρόνο dt και να θησαυρίζουν στην περίοδο της κρίσης με IRR που έφτανε και το 32%!

energypress.gr

9 σχόλια

  • ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ .
    ΑΠΟΡΩ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
    ΠΟΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ, ΟΜΩΣ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ.
    ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΛΥΣΗ ΤΑ ΦΟΡΤΩΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟ 1,5 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΕΦΑΣΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΣΤΑ 3 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ. ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΕ
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ

    • Χαχαχαχα! Ο Σύριζα το μόνο κόμμα που δεν έφερε τη χώρα σ αυτή την κατάσταση. Γαλαζοπρασινοι τα φάγατε κ μιλάτε κιόλας!
      Πολύ θράσος!
      Πάαααρα πολύ!!!!

    • Ναι έχει μεγάλη ευθύνη ο ΣΥΡΙΖΑ. 5 χρονια δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ το ρεύμα.
      Ναι έχει ευθύνη γιατί κράτησε τους μισθούς των γκολτενμπους του στα 2600 ευρώ το μήνα κι οχι 600 χιλιάρικα το χρόνο.
      Φταίει γιατί τα γκολτεν μπους του κινούνταν με φιατ κι της ΝΔ θέλουν λιμουζίνες και ακριβά βολβο.
      Φταίει που δεν τους μοίρασε μετοχές.

  • Άρες μάρες κουκουνάρες.
    Κύριε Φωτόπουλε, θέλετε να μας πείτε πως αυτές είναι οι θέσεις σας ώστε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ή ότι δεν ανήκετε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

  • Μέχρι πριν λίγα χρόνια έφταιγαν οι μισθοί των υπαλλήλων της ΔΕΗ για τις αυξήσεις. Τώρα που οι περισσότεροι έχουν βγει σε σύνταξη και κλείσαν και τα εργοστάσια ποιο θα είναι το νέο αφήγημα των νεοφιλελεύθερων;
    ΥΓ1 Δεν είμαι υπάλληλος ΔΕΗ.
    ΥΓ2 Είμαι υπάλληλος σε άλλη υπηρεσία που παρομοίως στοχοποιείται για τους μισθούς.

    • Στη ΔΕΥΑΚ να υποθέσω που οι υπηρεσίες της έχουν ανταποδοτικό ( άκουσον,άκουσον!) χαρακτήρα,άρα δεν υπάγεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και δεν υποχρεούται να μειώσει τις αποδοχές του προσωπικού της.Μπορεί ωστόσο να επιβαρύνει τους λογαριασμούς της κατά 80%!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.