kozan.gr: Εντός του 2021, βάζει “μπρος”, αποκλειστικά για δοκιμές, με τη χρήση πετρελαίου, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα V – Tι θα γίνει με τη μετατροπή της και τι σενάρια εξετάζονται

17 Σεπτεμβρίου 2021
14:23

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, εντός του 2021, αναμένεται να βάλει “μπρος”, αποκλειστικά για δοκιμές, με τη χρήση πετρελαίου, η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα V, ενώ μέχρι το τέλος του εξαμήνου του 2022, θα ξεκινήσει κι η εμπορική της λειτουργία, με χρήση λιγνίτη. Η λειτουργία της Πτολεμαίδας V με άλλο καύσιμο (φυσικό αέριο), έχει προσδιοριστεί, χρονικά, για το 2025 κι αφού προηγηθούν κι υλοποιηθούν οι εργασίες για τη μετατροπή της μονάδας. Η μετατροπή αυτή, που έχει αποφασιστεί οριστικά, ενδεχομένως να δρομολογήσει και μια σειρά ακόμη από διάφορες εξελίξεις κι αναθεώρηση αρχικού σχεδιασμού για τη λειτουργία της μονάδας όσο θα χρησιμοποιεί λιγνίτη. Για παράδειγμα, αυτό που εξετάζουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ σε συνεργασία και με το Υπουργείο Ενέργειας είναι αν τελικά θα κατασκευαστεί ή όχι ο ταινιόδρομος μεταφοράς λιγνίτη από τα ορυχεία προς την Πτολεμαίδα V. Για να μη δαπανηθούν περαιτέρω χρήματα εξετάζεται το σενάριο η μεταφορά του λιγνίτη, για όσο χρονικό διάστημα η μονάδα λειτουργεί με λιγνίτη, να γίνεται με φορτηγά.

Τέλος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της μονάδας με φυσικό αέριο, όπως αναφέρει, στο kozan.gr, έμπειρο στέλεχος της ΔΕΗ, η μετατροπή αυτή της μονάδας θα στοιχίσει περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ κι η παρέμβαση θα γίνει κυρίως στο καζάνι, που σε συνδυασμό με τη λειτουργία του αεριοστρόβιλου, θα παράγει  ενέργεια της τάξεως περίπου των 1000 μεγαβάτ.

 

kozan.gr

3 σχόλια

  • Λεφτά η Μάλλον ευρώ υπάρχουν πετάμε έτσι θέλω 270.εκκατομυρια για την Μετατροπή από Λιγνίτης σε αέριο τής νέας Μονάδας.αντι νά την έχουμε σαν δυκλιδα ασφαλείας των Λιγνίτη και το ορυχείο-Νοτιο πεδίο.ειναι προσκοπικό στοίχημα τού προθυπουργου νά κλείσει ο Λιγνίτης.Τα επόμενα χρόνια θα φανεί αν ήταν σωστή αυτή η απόφαση η όχι για την περιοχή Δ.Μακεδονιας.απο ότι βλέπω η περιοχή μας αργοσβηνη σιγά/σιγά.και στο τέλος άλλος θα πληρώσει το Μάρμαρο και αυτό θα είναι οι πολίτες της περιοχής μας

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.