Ομιλία βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 5/5, για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

8 Μαΐου 2017
10:25
Κανένα σχόλιο

Ολομέλεια Βουλής, συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης 22 βουλευτών της ΝΔ με τίτλο «Άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην αξιοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 και του συνόλου των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ»

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, πριν μπω στα εξειδικευμένα της επίκαιρης επερώτησης, θέλω να κάνω κάποιες ερωτήσεις και κάποιες επισημάνσεις.

Και μιας που είναι εδώ και περισσότεροι του ενός Υπουργοί, θα ήθελα να ρωτήσω: Κύριοι Υπουργοί, κι εσείς και ο Πρωθυπουργός έχετε επισκεφθεί καθόλου την αγορά; Είτε πρωί, είτε μεσημέρι, είτε βράδυ πάτε, υπάρχει μια εξαιρετική ησυχία. Σε ένα ησυχαστήριο έχει μεταβληθεί όλη η αγορά. Και μιλάω για όλα τα είδη των μαγαζιών. Τα επισκεπτόμαστε και μεταφέρουμε την κραυγή απόγνωσης και των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών. Δεν ξέρουν τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα, αν θα βρουν ανοιχτά τα μαγαζιά κι αν θα έχουν δουλειά και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες.

Δεν ξέρω, επίσης, αν έχετε επισκεφτεί αγροτικές περιοχές. Εάν πάτε το βράδυ στα καφενεία -τα καφενεία είναι το βαρόμετρο της ευημερίας των αγροτών-, είναι όλα άδεια. Τα αναφέρω όλα αυτά, γιατί ενώ υπάρχει αυτή η τεράστια κρίση, εσείς έχετε «παρκαρισμένα» στα συρτάρια σας δισεκατομμύρια τα οποία μένουν αχρησιμοποίητα είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία, είτε από εμμονές. Εσείς θα μας πείτε.

Επίσης, θέλω να σχολιάσω ορισμένα από τα αφηγήματα των οποίων γινόμαστε μάρτυρες τώρα τελευταία: Η Νέα Δημοκρατία δήθεν βρίσκεται σε αδιέξοδο τώρα που ολοκληρώνεται η β’ αξιολόγηση, η μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης, η οποία μετά από ενάμιση χρόνο ολοκληρώνει τη β’ αξιολόγηση και όλοι πλέον θα τρώμε με χρυσά κουτάλια και θα βγούμε από την κρίση, φεύγει το μνημόνιο, η ανάπτυξη έρχεται, τα λουλούδια ανθίζουν και τα πουλιά κελαηδούν.

Αλήθεια, σε ποιους απευθύνεστε; Τότε η Κυβέρνηση Σαμαρά που στα δυο χρόνια είχε κλείσει τέσσερις αξιολογήσεις, τι έπρεπε να κάνει; Ένα πάρτι διαρκείας με συνεχείς επιτυχίες και συνεχή σκισίματα του μνημονίου;

Διαλαλείτε παντού ότι μειώσατε το ποσοστό στους ανέργους. Δεν λέτε ότι αυτές οι μία-δύο μονάδες μείωσης έγιναν γιατί έχουμε πλέον τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Κυρίως, όμως, δεν λέτε ότι έχουνε φύγει πεντακόσιες χιλιάδες άνεργοι στο εξωτερικό. Μα, άμα θα φύγουν κι άλλοι πεντακόσιοι χιλιάδες άνεργοι, εγώ σας διαβεβαιώ ότι το ποσοστό ανεργίας θα πέσει στο 10%. Το μόνο που δεν μας λέτε είναι ότι η Ελλάδα θα έχει γίνει κράτος γερόντων.

Το παραμύθι με τα αντίμετρα σε ποιους απευθύνεται; Φέρνετε μέτρα 4 δισεκατομμύρια και θα ρίξετε κάποια ψίχουλα. Είναι τα λεγόμενα ψίχουλα της ντροπής, τα οποία δεν αξίζουν στους Έλληνες, γιατί οι Έλληνες θέλουν τη δική τους δουλειά, θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς μέσα στην κοινωνία, όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και όχι σε τριτοκοσμικά καθεστώτα και κράτη.

Το ωραίο δε, με όλα αυτά είναι αυτό που μας λέτε ότι, εάν δεν εγκρίνουν τα αντίμετρα και τη μείωση του χρέους, δεν θα τα εφαρμόσετε τα μέτρα. Μα, θα είστε εσείς το 2019 και το 2020; Όχι βέβαια! Να είχαμε να λέγαμε!

Εν πάση περιπτώσει, αν με κάποιον τρόπο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 ή το 2020, αυτό το επαναλαμβάνω και θα το πω και στο τέλος, μπορούσε να απορροφήσει όλα τα χρήματα, το θέμα είναι ότι η ζημιά την οποία έχετε προκαλέσει θα μείνει, γιατί αυτό το διάστημα ο αγροτικός κόσμος, η αγροτική οικονομία και εντέλει η εθνική οικονομία έχει ανάγκη από αυτά τα χρήματα, από αυτά τα δισεκατομμύρια, κι εσείς τους τα στερείτε.

Ερχόμαστε στον αγροτικό χώρο. Με όλα τα μέτρα τα οποία έχετε πάρει και με όλες τις γενικότερες συνθήκες -ομολογουμένως υπάρχουν και κάποιοι αντικειμενικοί λόγοι- είναι γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής, στο οποίο συμβάλλατε κι εσείς με την υπέρογκη φορολογία, με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, συν βέβαια και όλα τα υπόλοιπα, το υψηλό κόστος των λιπασμάτων, του πετρελαίου, κλπ..

Έρχομαι σε πιο συγκεκριμένα θέματα. Δυστυχώς, έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών, καταρχάς για το θέμα της βιολογικής καλλιέργειας και όλο αυτό το φιάσκο, το οποίο δημιουργήθηκε, με όλες αυτές τις συνεχείς παρατάσεις και όλους τους κτηνοτρόφους και τους δικαιούχους φυσικής παραγωγής, τους οποίους απεντάξατε, για να βάλετε αυτούς οι οποίοι είναι σε περιοχές Natura.

Θέλω να κάνω δύο συγκεκριμένες επισημάνσεις και ερωτήσεις. Καταρχάς, στο θέμα των ενστάσεων, κύριε Υπουργέ , έχετε βάλει συγκεκριμένες φόρμες και αν θέλει κάποιος αγρότης να κάνει μια ένσταση, δεν μπορεί. Παραδείγματος χάριν, αναφέρω το εξής: Έχει κάποιος αγρότης εκατό στρέμματα και έχει μόνο εννέα στρέμματα στη Natura. Εάν απεντάξει έντεκα στρέμματα, πιάνει το 10% και μπαίνει. Αυτός δεν μπορεί να κάνει αυτή την ένσταση. Δεν το δέχεστε.

Όπως εσείς «αλεξιπτωτικά» φέρατε αυτές τις αλλαγές, θέλουν και οι αγρότες,από τη στιγμή που είναι πολύ κοντά στο όριο, να μπορέσουν να δικαιούνται και αυτοί να μπουν μέσα, για να μην χάσουν αυτό το συγκεκριμένο βοήθημα, το συμπλήρωμα του εισοδήματός τους.

Επίσης,  για τα βιολογικά, από τη στιγμή που καθυστερήσατε, συμβάλατε στο να χάσουν οι αγρότες μια καλλιεργητική περίοδο. Θα μπορούσαν, αν ήξεραν ότι δεν θα είναι μέσα, αντί να βάλουν σιτάρι, να βάλουν τριφύλλι, να βάλουν καλαμπόκι και να μην έχουν αυτή την απώλεια του εισοδήματος συν τα έξοδα του φακέλου, τα οποία πλήρωσαν και έχουν χαθεί.

Συνεχίζω με το φιάσκο για το πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, που μετά από τρεις παρατάσεις για την υποβολή των αιτήσεων λόγω προβλήματος στο μηχανογραφικό σύστημα, έχουν μπλοκάρει τα πάντα, ενώ δεν μπορούν να υποβάλλουν  αίτηση πληρωμής ούτε οι δικαιούχοι νέοι αγρότες, που εντάχθηκαν στο μέτρο πριν από τρία χρόνια, το 2014.

Το πρόβλημα με τα σχέδια βελτίωσης, το οποίο είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, δεν τους επιτρέπει να εκσυγχρονιστούν. Υπάρχει μεγάλη αναταραχή στους αγρότες για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπάρχει το φιάσκο και το μεγάλο πρόβλημα με την νιτρορύπανση, η οποία αντί να τρέξει το 2017 μετατίθεται στο 2018, το 2019 και βλέπουμε.

Τα μέτρα για την καινοτομία και την αγροτική εκπαίδευση έχουν ήδη αναφερθεί. Δεν θέλω να πω κάτι. Έπρεπε ήδη να τρέχουν και είναι χωρίς απορρόφηση.

Υπάρχει το θέμα με τη μηδενική απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αλιεία και τη Θάλασσα.

Υπάρχει το θέμα με το πακέτο Γιούνκερ, για το οποίο πανηγυρίσατε και τώρα έχει ξεχαστεί.

Θα κλείσω με δύο επισημάνσεις. Κύριοι Υπουργοί, σε αυτά τα δύο χρόνια έχετε κατακτήσει συγκεκριμένες «πρωτιές» που είναι πολύ σημαντικές. Θα αναφέρω ορισμένες.

Φέρατε την Ελλάδα πρώτη μέσα στους είκοσι οκτώ –είκοσι επτά τώρα πια– στην ανεργία. Φέρατε την Ελλάδα πρώτη στη μετανάστευση για την εξεύρεση εργασίας. Φέρατε την Ελλάδα πρώτη στη μηδενική απορρόφηση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μείναμε τελευταίοι, αν είδατε τα στοιχεία, στην απορρόφηση χρημάτων, τα οποία θα βρίσκαμε στις λίστες και στο λαθρεμπόριο. Για το μεν λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων, από τα 600 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα πήραμε μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ και για τις δε λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, από τα 550 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα εισπράχθηκαν μόνο 80 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνω, για να είμαι συνεπής με το εξής: Ό,τι και να γίνει, κύριοι Υπουργοί, και αν με έναν μαγικό τρόπο, όπως είπα και στην αρχή, μπορέσουν κάποια στιγμή αυτά τα χρήματα να απορροφηθούν, η μεγάλη ζημιά στον αγροτικό κόσμο και στην αγροτική οικονομία έχει ήδη συντελεστεί και δεν αναπληρώνεται.

Ευχαριστώ.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.