Μόσχος – Μάστορας (εκπροσωπώντας την ΓΕΝΟΠ) στην Πορτογαλίδα, Ευρωπαϊκή Επίτροπο, Ελίζα Φερέιρα: “Ο κόσμος φεύγει χάθηκαν 3500 θέσεις εργασίας και οι πολίτες δεν βλέπουν μέλλον” – ” Η δημιουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι να “απαντήσει “στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν”, απάντησε η Επίτροπος

1 Οκτωβρίου 2021
12:01

Από xronos-kozanis.gr

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Σπάρτακος Μόσχος Μόσχου και ο Γ.Γ. Σάκης Μάστορας, εκπροσωπώντας την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής, στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, με αφορμή την επίσκεψη της Επιτρόπου Ελίζας Φερέιρα, τονίζοντάς της πως η περιοχή θα γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο. “Ο κόσμος φεύγει χάθηκαν 3500 θέσεις εργασίας και οι πολίτες δεν βλέπουν μέλλον”, ανέφεραν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, πως θέλουν Ευρώπη με ισότητα και όχι μια Γερμανία να συνεχίζει να δουλεύει άνθρακα και άλλες χώρες έως το 2038, επισημαίνοντας πως τα συμφέροντα του φυσικού αερίου είναι αυτά που εξυπηρετούνται και η περιοχή από την οικονομική της άνεση οδηγείται σε δύσκολα μονοπάτια.

Η Επίτροπος μετά την παρουσίαση έδωσε έμφαση στ’ ότι η Κομισιον δίνει προτεραιότητα στο να περιορίσει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης και να δημιουργηθούν ευκαιρίες και προϋποθέσεις για ανάπτυξη και οικονομική ευημερία. Ομολόγησε πως είναι δύσκολο το σχέδιο όπως όλες οι μεταβάσεις στην Ευρώπη παλαιότερα (σίδερο κλπ) αλλά θα δώσουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν. Απαντώντας  στους εκπροσώπους του  Σπάρτακου τόνισε πως η αιτία  της δημιουργίας του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης είναι για να “απαντήσει “στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν.
“Όταν ένας κλάδος σαν αυτόν διέρχεται μετά από τέτοια χρονική περίοδο σε μεταβατικό στάδιο οι λύσεις είναι δυο: η κλείνουμε τα σύνορα ή αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε τις αλλαγές για να μην υπάρξουν απώλειες. Αναφορικά με τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα των χωρών ανέφερε πως συμμετέχουν όλες οι χώρες στο εγχείρημα. “Επισκέφθηκα Πολωνία και Σιλεσια και είδα από κοντά τι γίνεται εκεί. Η Γερμανία αποφάσισε αν ξέρετε ότι θα πραγματοποιήσει την μετάβαση με παροπλισμό πυρηνικών μονάδων. Είστε πολίτες με ικανότητες και σας δίνει άλλες δυνατότητες αυτό και πρέπει να δώσετε έμφαση σε αυτό με τα εργαλεία που σας δίνονται. “Δεν μπορώ να αναμειχθώ σε εσωτερικές υποθέσεις και σε αυτές που έχουν σχέση με εθνικές πολιτικές. Θεωρώ πως όπως λέει το ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να υπάρχει επικοινωνία και διασύνδεση τοπικών αρχών και κεντρικής κυβέρνησης. Η  Ελληνική Κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προτείνει και αν έχουμε να επιλέξουμε την μετάβασή από αργότερα ή γρηγορότερα τότε πρέπει να επιλέξουμε το γρηγορότερα. Έχουμε έρθει να σας ακούσουμε γιατί δεν είμαι άνθρωπος που βλέπει χάρτες.Και ξέρω καλά τις μεταβάσεις γιατί παλαιότερα ήμουν υπάλληλος σε περιοχή εξαρτημένη από την κλωστοϋφαντουργία”, ανέφερε η κα. Φερέιρα.
Λίγο μετά τις 11.15 έφτασε στο χώρο και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.
Συνεχίζοντας η Επίτροπος Φερέιρα είπε: “Πρέπει να δούμε τα σημεία που συμφωνούμε όλοι. Η μετάβαση είναι κάτι που εξελίσσεται. Ο συγκεκριμένος ενεργειακός χώρος δεν είναι ο πιο ανταγωνιστικός ειδικά με τους ανταγωνιστές του. Το είδαμε κ αυτό στην Πολωνία που άρχισαν να χάνονται θέσεις εργασίας στα ορυχεία”. “Και πιστεύω ότι σε αυτό που είπατε ότι θα γίνει νεκροταφείο δεν θέλουμε κ εμείς να γίνει νεκροταφείο γιατί δεν θέλουμε τα χρήματα που δίνουμε να πηγαίνουν σε νεκροταφείο. Και επίσης να περιορίσουμε το brain drain”.
Διάλογος με Μάστορα: “Λέτε ότι χρειάζεστε περισσότερα χρήματα. Να κάνετε τι; έχετε προτάσεις”;

“Τα χρήματα είναι διαθέσιμα αλλά είναι των φορολογούμενων και πρέπει να τα προσέξουμε πολύ.

Αν τώρα φεύγει ο κόσμος τότε αυτό σημαίνει ότι πρέπει το σχέδιο να εφαρμοστεί πιο γρήγορα.

Να κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί τον σχεδιασμό για να δούμε ποιοι κλάδοι πρέπει να δημιουργηθούν για να μην χαθούν θέσει εργασίας.

Να μην είναι πια η περιοχή μόνο καλλιέργεια ενός κλαδου”.
Μάστορας: “Να έχουμε την δέσμευση των Βρυξελλών πως το σχέδιο θα ενισχυθεί”.
Φερειρα: “Πρέπει όμως να ξέρουμε τι θέλετε στη Δυτική Μακεδονία. Γι αυτό θα μιλήσω με όσους μπορώ, πανεπιστημιακούς δημάρχους και χαίρομαι που μιλάω μαζί σας. Τέλος, δεν μπορούμε να κρατιόμαστε από ένα σκάφος που βυθίζεται”.

Σωκράτης Μουτίδης –Από xronos-kozanis.gr

7 σχόλια

 • ΣΤΗΜΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ .
  ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ .

  ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΙΠΟΤΑ
  ΗΤΑΝ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΝΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΗ ΟΤΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ V

 • Βρε άντε από κει με το σχέδιο και τις σχεδίες. Το αποτέλεσμα μετράει, αφού είστε και τεχνοκράτες και καλά. Ποιος είναι υπεύθυνος που έχασαν χιλιάδες άνθρωποι τη δουλειά τους; Κανείς; Ο Θεός; Ποιος θα πάρει την ευθύνη επιτέλους;

 • Κυκλοφορούν, υποθέτω να είναι κακόβουλα τα σχόλια στην κοινωνία, το που εργάζονται τα παιδιά των πρωτοκλασάτων συνδικαλιστών της ΔΕΗ, με τι πτυχία εργάζονται και πως τελικά έπιασαν εργασία και θα πρέπει να βγουν επίσημα και να μας απαντήσουν και να διαψεύσουν αυτά που κυκλοφορούν. Στην διαφορετική περίπτωση, κάτι που δεν θα ήθελα να το πιστέψω, επιβεβαιώνονται αυτά που κυκλοφορούν.
  Το κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον από ένα παιδί πτυχιούχο άνεργο. Πως τα δικά μας παιδιά δεν μπορούν να βρουν εργασία και ξενιτεύονται και τα δικά τους βρίσκουν; Αν αληθεύουν τα σχόλια. (Δεν έχω τίποτα βέβαια με τα παιδιά, αλλά με τον τρόπο που βρήκαν εργασία).

 • τι ηρθε να μας πει η κυρια οτι βουλιαζει το καραβι,μια ερωτηση το καραβι βουλιαζει απο μονο του η καποιοι εβαλαν το χερι τους για να βουλιαξει προκειμενου να εξυπηρετησουν τα ντοπια και ξενα συμφεροντα και κατι αλλο που χτυπαει πολυ στο ματι ειναι ο κασαπιδης που στεκετε σε σταση προσοχης απεναντι στην διορισμενη γραφειοκρατισσα των βρυξελλων,α ρε δυτικη μακεδονια που θελουν να σε καταντησουν,κριμα

 • Σε ένα χρόνο το αργότερο έχει εκλογές…εκεί να μας δώ τι καταλάβαμε….και δε λέω να πάμε στο ΣΥΡΙΖΑ πάλι αλλά φάγαμε μεγάλη καταστροφή τοπικά από τη ΝΔ

 • Οι εργατοπατερες και οι ανειδίκευτοι απόφοιτοι δημοτικού και γυμνασίου με μισθούς 3,4,5 χιλιάδων ευρώ το μήνα καταδίκασαν μια περιοχή και ειδικά την νεολαία,τα ίδια τους τα παιδιά δηλαδη στη φτώχεια,την ανέχεια και τη μετανάστευση…..Αυτή είναι η αλήθεια και ας μη σας αρεσει

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.