Σήμα κινδύνου εκπέμπει η παραδοσιακή καλλιέργεια του καλαμωτού φασολιού στη Δυτική Μακεδονία

3 Οκτωβρίου 2021
23:06

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η παραδοσιακή καλλιέργεια του καλαμωτού φασολιού στη Δυτική Μακεδονία. Τα γνωστά σε όλους αναρριχώμενα φασόλια, μεγαλόσπερμα πλακέ αλλά και γίγαντες, κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν και να σβήσουν,  σταδιακά, από τον χάρτη των καλλιεργειών.

Αιτίες και παράγοντες για αυτή την εξέλιξη είναι τόσο η συνταξιοδότηση όσων ασχολούνταν με την καλλιέργεια, η έλλειψη εργατικών χεριών, τα προβλήματα με τους εργάτες γης τα τελευταία χρόνια και οι ελληνοποιήσεις του προϊόντος που έφεραν σημαντικές απώλειες στο εισόδημα των παραγωγών, όσο και οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις.

Μείωση στρεμμάτων και αποδόσεων Όπως αναφέρει ο φασολοπαραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής Δήμου Άργους Ορεστικού και περιφερειακός σύμβουλος στην ΠΔΜ, Θωμάς Μάνος, στην περιοχή της Καστοριάς υπάρχει φέτος μείωση κατά 2.000 στρέμματα, δηλαδή τα 14.000 στρ. έγιναν φέτος 12.000 στρ. «Το καλαμωτό φασόλι δεν είναι μια βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια και έχει πολύ υψηλό δείκτη μονάδας ανθρώπινης χειρωνακτικής εργασίας. Η έλλειψη εργατικών χεριών και το ζήτημα με τους εργάτες γης αναπόφευκτα φέρνει μείωση στρεμμάτων και κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενη», επισημαίνει ο κ. Μάνος.

Ανάλογη εικόνα αποτυπώνει και ο παραγωγός φασολιών από το Διαλεκτό Καστοριάς, Θανάσης Λιολιόπουλος. Όπως λέει, παλαιότερα στην περιοχή του υπήρχαν πολλοί παραγωγοί καλαμωτού φασολιού, ενώ σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστοι.
«Φέτος, η κατάσταση ήταν επιεικώς άθλια. Ήταν κάτι το πρωτοφανές, από τον Ιούνιο δεν είχαμε νερά να ποτίσουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια. Πριν από μερικές ημέρες, μπήκα για συγκομιδή στο χωράφι και οι αποδόσεις είναι μειωμένες κατά 70%», τονίζει ο κ. Λιολιόπουλος και προσθέτει με έμφαση πως αν δεν ήταν μονόδρομος η καλλιέργεια του φασολιού στην περιοχή του, λόγω έλλειψης άλλων επιλογών, τότε θα την είχε εγκαταλείψει και ο ίδιος.

«Έτσι όπως έχουν γίνει οι συνθήκες και για μένα που είμαι νέος αγρότης, δεν έχω άλλη εναλλακτική. Έκανα μια επένδυση 200.000 ευρώ για να εκσυγχρονίσω την επιχείρησή μου, σε ποια καλλιέργεια να στραφώ τώρα;» αναρωτιέται. Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Λιολιόπουλος ζητά τη στήριξη των παραγωγών φασολιού από την πολιτεία, ώστε να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

https://www.ypaithros.gr/

4 σχόλια

  • Ο Κασαπίδης δεν είπε να βάλουμε φασόλια καλαμωτα.
    Κανένα κηπάκο κανένα κατσικάκι και λίγες κοτούλες!!!
    Ακούμε Κασαπίδη!!

  • Ο Κασαπίδης όμως έφερε την ανάπτυξη και μηδένισε την ανεργία στην περιοχή! Γι’ αυτό και υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών.
    Ίσως πρέπει τέτοιου είδους καλλιέργειες να μεταφερθούν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες.

  • Δεν πειράζει, στα φασολοχώραφα θα βάλουν φωτοβολταϊκά. Θα τρώμε καθρεφτάκια, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε σώσει τους κατασκευαστές τους.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι