ΔΕΣΦΑ: «Ωριμάζει» αδειοδοτικά ο αγωγός αερίου για τη Δυτική Μακεδονία

3 Οκτωβρίου 2021
22:42
Κανένα σχόλιο

Προχωρά ο ΔΕΣΦΑ τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την έναρξη υλοποίησης του αγωγού που θα εντάξει τη Δυτική Μακεδονία στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, με τη δημόσια διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου.

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν μήνα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του αγωγού. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, στόχος του Διαχειριστή είναι η υποδομή να είναι πλήρως «ώριμη» αδειοδοτικά και τεχνικά μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να ληφθεί τότε η Τελική Επενδυτική Απόφαση και, από τις αρχές του επόμενου έτους, να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, ο βασικός κλάδος του αγωγού θα έχει μήκος περίπου 93,56 χλμ., ξεκινώντας από τον οικισμό των Τρικάλων στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Πτολεμαΐδα, κοντά στον οικισμό των Κομνηνών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Με την κατασκευή του βασικού κλάδου και των υποκλάδων του έργου, θα διασφαλισθεί η τροφοδοσία της Έδεσσας, της Σκύδρας, της Νάουσας, της Βέροιας, της Φλώρινας, του Αμύνταιου, της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης. Παράλληλα, θα υπάρχει πρόβλεψη (αναμονές) για μελλοντική επέκταση, με στόχο την παροχή φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην περιοχή της Καστοριάς.

Διαγωνισμός προμήθειας εξοπλισμού

Για τη δρομολόγηση της υλοποίησης της υποδομής, ο Διαχειριστής έχει ήδη προχωρήσει στον πρώτο διαγωνισμό για τον απαραίτητο εξοπλισμό, προκηρύσσοντας την προμήθεια των σωλήνων. Ο διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 41,4 εκατ. ευρώ.

Όρος για τη συμμετοχή στη διαδικασία είναι η προηγούμενη εμπειρία των συμμετεχόντων τόσο στην κατασκευή χαλύβδινων σωλήνων υψηλής πίεσης για αγωγούς φυσικού αερίου, όσο και η παραγωγή σωλήνων για αέριο υδρογόνο. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος αγωγός εντάσσεται και στο σχέδιο μετατροπής της Δυτικής Μακεδονίας σε «κοιλάδα» παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, μέσω του πρότζεκτ «White Dragon».

Η προμήθεια υλικών και εξοπλισμού αποτελεί το πρώτο «κύμα» διαγωνισμών για τη δρομολόγηση μίας ανάλογης υποδομής, το οποίο ακολουθούν οι διαγωνισμοί για την κατασκευή της και την επίβλεψη των εργασιών.

Η επέκταση του εθνικού συστήματος στη Δυτική Μακεδονία παίζει κρίσιμο ρόλο για την ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής, ενόψει της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Έτσι, πέρα από το ότι αποτελεί σημαντικό «κρίκο» στην προοπτική υλοποίησης του «White Dragon», θα υποστηρίξει τη λειτουργίας των τοπικών τηλεθερμάνσεων, καθώς και την τροφοδοσία με καύσιμο των δικτύων διανομής της Φλώρινας, της Βέροιας, της Νάουσας και των Γρεβενών.

Κώσταwς Δεληγιάννης, Insider.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.