Πάρις Κουκουλόπουλος: Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

6 Οκτωβρίου 2021
20:40

Η πανδημία προκάλεσε μια ρωγμή στον ιστορικό χρόνο, ανατρέποντας την ιεράρχηση προτεραιοτήτων που είχε επικρατήσει παγκόσμια τα τελευταία 40 χρόνια.

Η επανατοποθέτηση των ορίων μεταξύ κράτους και αγοράς, υπέρ των δημόσιων πολιτικών, είναι η πιο ορατή αλλαγή, χωρίς να είναι η μόνη.

Ο καλπασμός του ηλεκτρονικού εμπορίου, η ταχέως διευρυνόμενη εργασία εξ αποστάσεως και η εξάπλωση του delivery προκαλούν σοβαρούς τριγμούς και ανακατατάξεις πολύ μεγάλου εύρους και αγνώστων ορίων. Το ίδιο η εκρηκτική άνοδος των τιμών της ενέργειας που ενώ επηρεάζεται από την κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Covid-19, ουσιαστικά απορρέει από τα μελλούμενα στο μέτωπο της Κλιματικής Αλλαγής.

Τέλος, η δημόσια συζήτηση για το ευαίσθητο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, πέρα από ωραιοποιήσεις και υπερβολές, αναδεικνύει μια μεγάλη αλήθεια… Εδώ και χρόνια είμαστε αιχμάλωτοι των μεγάλων αλγορίθμων που αξιοποιούν τις επιλογές και τις συνήθειές μας για να πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες τους σε βαθμό πρωτόγνωρο στην ανθρώπινη ιστορία.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι καινούργιο, τίποτα δεν είναι ίδιο όπως χθες. Η Κλιματική Αλλαγή και οι ανισότητες βρίσκονται ήδη στην κορυφή της νέας πολιτικής ατζέντας και εκεί θα κριθούν πλέον η πολιτική και οι πολιτικοί από σήμερα και τα επόμενα χρόνια. Εκεί θα κριθεί και το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα με υπογραφή Μπάιντεν και η Κεϋνσιανή αύρα στην οικονομική πολιτική του, όπως οι αντίστοιχες προτάσεις Σολτς με τις οποίες νίκησε στις γερμανικές εκλογές συνδέονται ευθέως με τα πιο πάνω και δείχνουν έναν δρόμο.

Ο ούριος άνεμος για τη σοσιαλδημοκρατία μετά από αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα ενισχύεται από μια πραγματική διαπίστωση… Δέκα χρόνια τώρα η χώρα πορεύεται χωρίς κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ -και επτά με κυβερνήσεις χωρίς ΠΑΣΟΚ-, αδυνατώντας να βρει το δρόμο της. Όχι μόνον απουσιάζουν οι απαντήσεις στα σύγχρονα μέτωπα της Κλιματικής Αλλαγής και των ανισοτήτων, αλλά η χώρα κινδυνεύει την επαύριο της πανδημίας να βρεθεί αγκαλιά με το τρομακτικό δίδυμο έλλειμμα του 2009, που οδήγησε στη χρεοκοπία. Οι δυνατότητες που ανοίγουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας σκοντάφτουν σε διαρθρωτικά ζητήματα, κρυμμένα κάτω από το χαλί από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Το ακριβό κόστος του χρήματος παραμένει μια κλειδωμένη ανισότητα, που καθηλώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και η τελευταία απόπειρα λύσης του γόρδιου δεσμού, όταν οι τράπεζες τέθηκαν σε δημόσιο έλεγχο το 2011, οδήγησε στην πτώση της τελευταίας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχα, η φέρουσα ικανότητα των μηχανισμών που προάγουν την ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, καθώς η επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και η ριζική αποκέντρωση είναι εκτός ατζέντας για τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις.

Τσίπρας και Μητσοτάκης απέτυχαν διαδοχικά να δώσουν ελπίδα και προοπτική, όντας και παραμένοντας προσκολλημένοι σε στερεότυπα του παρελθόντος. Ο ένας κατάλαβε την Κλιματική Αλλαγή μετά την τραγωδία στο Μάτι και ο άλλος την επικαλέστηκε το 2019, για να εξαρτήσει ενεργειακά τη χώρα από το εισαγόμενο και ρυπογόνο Φυσικό Αέριο, που τελικά αποδεικνύεται και πολύ ακριβό. Διεκδικούν τη μεσαία τάξη, όταν αμφότεροι αμφισβητούν πολιτικά την περίοδο που αυτή γιγαντώθηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αν τότε η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων ήταν το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της μεσαίας τάξης, η στήριξή της σήμερα περνά από την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Τα σύγχρονα προβλήματα χρειάζονται φρέσκες απαντήσεις και υπάρχουν πολλά παραδείγματα.

• Η αναγκαία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα προϋποθέτει τη ριζική αναβάθμιση του δικτύου διανομής και τη συμμετοχή κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, που αγνοούνται προκλητικά.

• Η ενεργειακή φτώχεια είναι πραγματική απειλή και αντιμετωπίζεται με την προτεραιότητα όσων είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος στο πρόγραμμα εξοικονόμησης και αυτοπαραγωγής. Αντί επιδομάτων, συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

• Οι ανισότητες τροφοδοτούνται συστηματικά και διευρύνονται καθημερινά από τη σχέση έμμεσης-άμεσης φορολογίας, που στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επιδεινώθηκε δραματικά, και τη ΝΔ να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, οδηγώντας τους οικονομικά ασθενέστερους στην επαιτεία των επιδομάτων.

• Η Κλιματική Αλλαγή και το μεγάλο κόστος των οδικών μεταφορών αναδεικνύουν τον σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση σε πρωταγωνιστή των μεταφορών στην Ευρώπη. Ο σιδηρόδρομος απουσιάζει από το ΕΣΕΚ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και αγνοείται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και οδηγεί σε ένα βασικό πολιτικό συμπέρασμα: η χώρα θα σηκωθεί όρθια όταν σηκωθεί όρθια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, καλύπτοντας το τεράστιο κενό ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτός είναι ο κοινός τόπος όσων παραμένουμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ξέροντας πολύ καλά ότι είμαστε μέρος ενός μεγάλου κοινωνικού ρεύματος που εμφορείται από την ίδια πεποίθηση.

Αυτό το κοινωνικό ρεύμα καλούμε να δώσει δυναμικό «παρών» στις κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγοντας την ηγεσία της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

https://www.iefimerida.gr

17 σχόλια

  • Πάρη εσύ πάντως είσαι το παρελθόν εδώ και πολλά χρόνια
    τα παμε κι άλλη φορά κάτσε πάγκο καλύτερα!

  • Αναλυση για σεμιναριο,σε πολιτικους,αυτοδιοικητικους και πολιτες.Πραγματι,ελπιδα για το λαο ειναι η σοσιαλδημοκρατια.Ενα συνθημα γραμμενο,προσφατα, στη γεφυρα προς Καρυδιτσα,ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ,τα λεει ολα,γιατι το ΠΑΣΟΚ ειναι συνυφασμενο με την αλλαγη και την ελπιδα.

  • Πάρη πότε έμαθες εσυ από αγορά ;
    Πάρη εσυ είσαι το φρέσκο δηλαδή ;
    Αυτές τις δυο μόνο απαντήσεις θελουμε .
    Σε παρακαλώ απόλαυσε τη σύνταξη σου και άσε τον τόπο μας ήσυχο . Τα δανεικά του ΠΑΣΟΚ δεν τα πληρώσαμε ακόμη .

  • ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΕ ΓΙΑ ΚΑΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΡΑΨΕ …ΤΟ ΜΕΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ.ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΔΗΓΗΣΑΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΤΕ;;.

  • Όσα γράφει ο Π. Κ. είναι σωστά, αλλά η καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνικής κυριαρχίας που επικαλείται οφείλονται στο κόμμα του, επομένως κάθε εμπιστοσύνη έχει χαθεί. Όχι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στους υπόλοιπους, οι οποίοι από το ΠΑΣΟΚ βέβαια πήραν και τα σημερινά τους ήθη. Να είναι σίγουρος, ακόμα το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι και το πρόβλημα.

    • Μας λες άρες μάρες κουκουνάρες.

      Η ελληνική χρεωκοπία είναι απόρροια της πολιτισμικής και κοινωνικής χρεωκοπίας, αφού όλοι οι πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν ψηφίζουν αναζητώντας τη συλλογική βελτίωση, αλλά το στενά προσωπικό τους συμφέρον. Η πολιτική ελίτ της χώρας σε όλο το πολιτικό φάσμα από την ακροδεξιά μέχρι την ακροαριστερά, συνιστά ένα συνονθύλευμα ρουσφετολόγων κατ’ εντολή του λαού.

      Αν πραγματικά θέλεις να αλλάξει η Ελλάδα, πήγαινε κι εσύ κι ο καθένας μας και κοιτάξου στον καθρέφτη, σκέψου ποιον ψήφισες και γιατί, τι ήθελες πραγματικά και όχι τι λες δημόσια (για ξεκάρφωμα) ότι θέλεις.

      Κανένας πολιτικός σε συνθήκες αστικής δημοκρατίας δεν βρίσκεται σε δημόσια θέση μόνος του, αλλά με την ψήφο όλων ημών που μετά το παίζουμε παραπλανημένες μωρές παρθένες…

      • “Μαζί τα φάγαμε” αλλα εγω δεν χρωστάω 140 000 000 € δανεικά και αγύριστα ουτε εγινα πλούσιος με δωρα και κρατικο χρημα

        • Ας είχες την αντίληψη να τους καταλάβεις και να μην τους ψήφιζες .Ναι μαζι τα φάγαμε αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έφαγε ψίχουλα μπροστά σε αυτά που έφαγε η πολιτική και οικονομική ελίτ του τόπου.

  • Μια εμβριθης και ολοκληρωμενη αναλυση και προταση υπερβατικη για το μελλον.Αδικη η υπερβολικη χρεωση για την κριση και τις ευθυνες μονο στο ΠΑΣΟΚ.Αποφευγει οομως να τοποθετηθει στον ξυλινο λογο που παραγει η ηγεσια οτυ ΠΑΣΟΚ.Κατανοητοι οι λογοι,αν και μη αποδεκτοι.

  • Ένας αθεράπευτος πασόκος κατακεραυνώνει τα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι βγαλμένοι από το ίδιο βαρέλι. Τσακωνόταν 40 χρόνια και τα βρήκαν σε 40 ώρες μόλις ήρθαν τα δύσκολα.
    Δεν υπάρχει καλύτερη ανάλυση για την αποδόμηση του σάπιου καθεστωτικού καρεκλοκεντρικού «πολιτικού» κατεστημένου, συνολικά.
    Μεγάλο κενό (και όχι τυχαία) στην ανάλυση, η απουσία παραμικρή αναφοράς στα εθνικά θέματα. Υποταγή, κατευνασμός, υποτέλεια, υποχώρηση παντού και από τους τρεις, παρά την αντίθετη σαφή άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού.
    Δημοκρατία ala-cart, κουρέλιασμα του συντάγματος, οικογενειοκρατία, υπηρέτες του τριγώνου της αρπαγής (5 – 10 αστικές οικογένειες, κρατικοδίαιτοι εργολάβοι, ΜΜΕ) από όλους.
    Μόνιμος αγώνας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ με αποκλειστικό σκοπό την ΚΑΡΕΚΛΑ.
    Η πεμπτουσία της αποτυχίας όλων μαζί ή και του καθένα χωριστά από την μεταπολίτευση έως και σήμερα.
    Μία υπηρεσία τους μένει. Να μετανοήσουν έμπρακτα, αποχωρώντας και γράφοντας και κανένα βιβλίο με όση ειλικρίνεια μπορούν να αντέξουν, για να διαβάζουν οι επόμενοι (πολιτικοί και λαός) και να ξέρουν τι να αποφύγουν.

  • Για την κοινωνική πολιτική του παρελθόντος που βασίστηκε σε δανεικά χωρίς την ταυτόχρονη δημιουργία παραγωγικής βάσης στη χώρα και την καταστροφή της ήδη υπάρχουσας που υποθήκευσε το μέλλον των επόμενων γενεών κ. Π.Κ. δεν έχετε να πείτε κάτι. Προφανώς γιατί δεν μας συμφέρει.
    Κοιτώντας στο παρελθόν μαθαίνουμε να διαβάζουμε και να διαμορφώνουμε το μέλλον.
    Πιστεύετε ειλικρινά ότι είστε κομμάτι του μέλλοντος ή του παρελθόντος;;;
    Σταματήστε να μας προσβάλλετε λοιπόν και αφήστε το μέλλον στη νέα γενιά που έχει άλλα όνειρα και οραματισμούς και δεν θέλει να ξαναζωντανέψει τα φαντάσματα του παρελθόντος.
    Μήπως θέλετε να ξανακούσετε τα “γιουχαρίσματα” περνώντας από την κεντρική πλατεία.

  • Εμείς του γνήσιου ΠΑΣΟΚ παραμένουμε σοσιαλιστές… εσείς της σοσιαλδημοκρατίας βράστε στο ζουμί σας… δεξιάντζες για την καρέκλα…

      • Το ΠΑΣΟΚ είναι Σοσιαλιστικό… το κατάντησαν σοσιαλδημοκρατικό και σε ένα βράδυ έφαγαν τον αρχηγό και πρωθυπουργό, βρίσκοντάς τα με τη Δεξιά… γι αυτό και ο κόσμος το εγκατέλειψε… τι δεν καταλαβαίνεις;…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.