Στα χνάρια της χάρτας του Ρήγα ταξίδεψε ο νικητής του διαγωνισμού «Η Κοζάνη ταξιδεύει στον κόσμο», που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης, με βάση την παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης του έργου στο θεατρικό έργο του Μιχάλη Πιτένη «Με την Πένα Σπαθί». Ο Μανώλης Ιωαννίδης ξεναγήθηκε στη Βιέννη, πορευόμενος στα χνάρια του Ρήγα και αφουγκραζόμενος την ιστορία των Κοζανιτών της περιοχής.
Το νικητή συνόδευσαν στο ταξίδι οι γονείς του, καθώς και οι Δρ Δημήτρης Μυλωνάς, ως ξεναγός και διερμηνέας, και Δημήτρης Στραβού, φωτογράφος και κινηματογραφιστής.
Στο πρώτο ταξίδι της Κοζάνης στον κόσμο, οι ταξιδιώτες προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα ίχνη:
– της Χάρτας (το τυπογραφείο όπου τυπώθηκε) και του Ρήγα (η οικία όπου διέμεινε πριν τη σύλληψή του, ο χώρος όπου βρισκόταν το τότε αστυνομικό μέγαρο, όπου φυλακίστηκε μαζί με τους συντρόφους του),
– των πρώτων Κοζανιτών εμπόρων που έδρασαν στη Βιέννη και κάποιοι από αυτούς μεγαλούργησαν (Γεώργιος Καραγιάννης, πρόγονος του Herbert von Karajan),
– των υπόλοιπων Δυτικομακεδόνων και άλλων εμπόρων που βρέθηκαν στη Βιέννη και αρκετοί από αυτούς πλούτισαν και έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο για τον τόπο κατοικίας τους όσο και για τους τόπους καταγωγής τους (Σίνας, Δούμπας, Νάκος, Δάρβαρης, Οικονόμου, Ζωντίδης και πολλοί άλλοι),
– των δύο ορθόδοξων εκκλησιών που βρίσκονται ακόμη και σήμερα στη Βιέννη (Άγιος Γεώργιος, η εκκλησία των Ελλήνων – Οθωμανών υπηκόων, Αγία Τριάδα, η εκκλησία των Ελλήνων που είχαν λάβει την αυστριακή υπηκοότητα), υπενθυμίζοντας και το ρόλο της Εκκλησίας στις δύσκολες εκείνες εποχές, η οποία συγκέντρωνε κάτω από τη σκέπη της όλους τους Έλληνες που ζούσαν στη Βιέννη.
Πλατείες και οδοί, οι οποίοι φέρουν ονόματα Ελλήνων (Herbert von Karajan Platz, Dumbastrasse), πινακίδες, οι οποίες υπενθυμίζουν τον πλούτο εκείνων των Ελλήνων (Darbar-Hof: η αυλή του Δάρβαρη) και αναμνηστικές πλάκες, που τιμούν το Ρήγα Φεραίο εντυπώθηκαν στο μυαλό και απέδειξαν περίτρανα το σπουδαίο ρόλο, που έπαιξε η ελληνική κοινότητα της Βιέννης την εποχή εκείνη.
Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία, μπορεί να μη συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, καθώς ήταν ακόμη υποδουλωμένες στους Τούρκους, ωστόσο Κοζανίτες, Δυτικομακεδόνες και άλλοι Έλληνες που βρέθηκαν στη Βιέννη, οργάνωσαν, χρηματοδότησαν και κάποιοι από αυτούς έδωσαν και τις ζωές τους για την Επανάσταση του 1821.
Οι τέσσερις μέρες στη Βιέννη αποτέλεσαν μία αναζήτηση στο παρελθόν, με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Στην αναζήτηση αυτή, υπήρξε αρωγός ο κ. Θεοφάνης Πάμπας, ο οποίος ήταν «παρών» καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ξενάγησε το νικητή στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος, ενώ έδωσε λεπτομέρειες τόσο για τη ζωή των Ελλήνων της Βιέννης όσο και για τη δράση τους. Ο Δήμος Κοζάνης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την καταλυτική συμβολή του.
Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην υλοποίηση του διαγωνισμού, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Βασίλη Μυριανθόπουλο, τον συγγραφέα και στέλεχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μιχάλη Πιτένη, το στέλεχος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Δρ. Δημήτρη Μυλώνά, την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοζάνης Ματίνα Μόμτσιου, τον επαγγελματία τουρισμού Νίκο Ραχωβίτη, καθώς και στο στέλεχος του ΟΑΠΝ Ιωάννα Βόμβα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κοζάνη θα συνεχίσει να ταξιδεύει στον κόσμο και τα επόμενα χρόνια, ανακαλύπτοντας τα χνάρια Κοζανιτών και Δυτικομακεδόνων και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι να φέρει στο φως την ιστορία και άγνωστες πτυχές της, που συνδέονται άρρηκτα με την εξέλιξη της πόλης.
- Το οδοιπορικό του ταξιδιού https://youtu.be/DNrn79Rjyuw
- Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το ταξίδι ανά ημέρα https://www.dipethekozanis.gr/2021/10/08/i-kozani-taxidevei-ston-kosmo-sta-xnaria-tis-partas-tou-riga/
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΤΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΝΕΜΠΟ.Ι.ΣΚΑ, ΟΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ.