Το ντοκιμαντέρ του Δήμου Γρεβενών για τον θρυλικό οπλαρχηγό και επαναστάτη Θεόδωρο Ζιάκα

12 Οκτωβρίου 2021
22:04
Κανένα σχόλιο

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων της πόλης και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Γρεβενών παρουσιάζει, με ιδιαίτερη τιμή και χαρά, το ντοκιμαντέρ «Θεόδωρος Ζιάκας, Ο Επαναστάτης των Γρεβενών», το οποίο προβάλλει σε 30 λεπτά τη ζωή και τη δράση του θρυλικού Γρεβενιώτη οπλαρχηγού, ο οποίος πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της Δυτικής Μακεδονίας του 1854, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην ιστορική Μάχη του Σπηλαίου.

Μέσα από φυσικά τοπία και μνημεία των ορεινών Γρεβενών, δραματοποιημένες σκηνές, ιστορικά κείμενα, χάρτες και γκραβούρες της εποχής, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ηγετική μορφή του Θεόδωρου Ζιάκα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις τριών συνδημοτών μας που μιλούν στον τηλεοπτικό φακό.

Ο λόγος για τις πολύτιμες αναφορές του Νικολάου Βαβρίτσα, Ιωάννη Κατσάλη και Ιωάννη Πέτρου, οι οποίοι φωτίζουν λεπτομέρειες και γεγονότα που σκιαγραφούν την ηρωική προσωπικότητα του Ζιάκα και κυρίως τη σπουδαία του συμβολή στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους.

Μουσικός συνοδοιπόρος σε αυτό το οπτικοακουστικό ταξίδι πίσω στο χρόνο, ωδή στην Εθνική μας Παλιγγενεσία, είναι ο Σπηλιώτης Αθανάσιος Τέγος, ερμηνεύοντας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο το ξακουστό παραδοσιακό τραγούδι που αφιέρωσε με υπερηφάνεια ο λαός των Γρεβενών στον μεγάλο επαναστάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ «Θεόδωρος Ζιάκας, Ο Επαναστάτης των Γρεβενών» υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνδρομή του συντοπίτη μας Ιωάννη Ντούντα και αποτελεί μια παραγωγή του Δήμου Γρεβενών που στόχο έχει την πληρέστερη καταγραφή της πλούσιας τοπικής μας ιστορίας, διατηρώντας παράλληλα άσβεστη την ιστορική συλλογική μνήμη στο διάβα του χρόνου.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.