Στο φουλ η εξόρυξη λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία – Επιστρατεύονται τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής, στη μάχη με τις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τους χειμερινούς μήνες. Το σινιάλο για τη διάρκεια της κρίσης

21 Οκτωβρίου 2021
10:57

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ προκειμένου να εξυπηρετήσει έκτακτες ανάγκες της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), που απέμειναν σήμερα να λειτουργούν, έχουν πάρει εντολή να εντατικοποιήσουν τις εργασίες εξόρυξης του καυσίμου, ώστε οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου και η μία του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, να είναι σε θέση απόδοσης της μέγιστης ισχύος τους τους τρεις κρύους μήνες, Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος. Αυτό άλλωστε υπέδειξε και η έκτακτη μελέτη επάρκειας που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το γεγονός ότι ο προγραμματισμός του ΛΚΔΜ για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη αφορά στο σύνολο του επόμενου έτους, με έμφαση, για εύλογους λόγους, στο εξάμηνο, από 1ης Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου.

Προφανώς, γιατί κρίνεται ότι η ενεργειακή κρίση δεν προβλέπεται να λήξει σύντομα, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Συνεπώς, οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να υφίστανται ως κρίσιμο backup όταν και εφόσον προκύπτει ανάγκη κάλυψης αυξημένων φορτίων του Συστήματος.

Αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη, όμως, είχαμε και τον Αύγουστο, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες κλήθηκαν να στηρίξουν το Σύστημα όταν δέχθηκε πίεση λόγω των πυρκαγιών.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούσαν και τα ορυχεία Αμυνταίου και Καρδιάς, που υποστήριζαν την τροφοδότηση των αντίστοιχων μονάδων που έπαυσαν να λειτουργούν, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Την ίδια τύχη ακολούθησαν και τα δύο ορυχεία, που παρέδωσαν την άδεια λειτουργίας τους.

Αθροιστικά τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου και του Κεντρικού Πεδίου δίνουν 10 εκατ. τόνους παραγωγή λιγνίτη σε ετήσια βάση. Από αυτούς το 60-70% δαπανάται στους έξι προαναφερόμενους μήνες, που χαρακτηρίζονται δύσκολοι από την άποψη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού.

euro2day.gr

8 σχόλια

  • Και η σωτηρία του πλανήτη, η πράσινη ανάπτυξη και όλες οι υπόλοιπες γελοιότητες του Μητσοτάκη τι θα γινουν;. Οι γερμανικές ανεμογεννητριες και τα καθρεφτακια που γέμισε την Ελλάδα προφανώς έγιναν για να κονομησουν οι Γερμανοί και οι κολλητοί της οικογένειας Μητσοτάκη.

    • Μην στεναχωρείς τους ψηφοφόρους. Λίγη ντροπή. Θα παρεξηγηθούν οι τοπικοί βουλευτές. Όχι όμως ότι θα πουν και τίποτα. Το αμίλητο νερό ήπιαν.

  • Ο στρατηγικός σχεδιασμός για την απολιγνητοποίηση:
    – Που λες, σκεφτόμουν το 2023 να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες.
    – Το 2023 είναι κοντά πρόεδρε δεν θα προλάβουμε να είμαστε καλυμμένοι με τις ανανεώσιμες!
    – Άραξε ρε αμέσως να φέρεις την καταστροφή! Αν δεν δοκιμάσουμε πως θα ξέρουμε.
    – Ναι, σωστά…
    – Τα πολλά λόγια είναι φτώχια πάω να το πω και στους άλλους και εσύ ετοίμασε καμιά ανακοίνωση.
    – Να γράψω καμιά σάλτσα για πράσινη ανάπτυξη και άλλα τέτοια ψαγμένα?
    – Εννοείται ρε, βάλε και κάτι για απαρχαιωμένο λιγνίτη και θα τσιμπήσουν!
    – Έγινε μεγάλε, το ‘χω…

    Two Years Later… “Επιστρατεύονται τα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαΐδας και Μαυροπηγής, στη μάχη με τις υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα τους χειμερινούς μήνες.” και η ενεργειακή κρίση μόλις άρχισε…

  • Έχουν διαλύσει τα ορυχεία διώχνοντας το προσωπικό και νομίζουν ότι χειμωνιάτικα θα υπάρχει λιγνίτης στις αυλές. Μαζέψτε καυσόξυλα!

  • Ακριβώς!!!
    Εκλιπαρούν τους Ρώσους να για λιγνίτη οι Γερμανοί, για να δουλέψουν τα εργοστάσια τους, παραγωγής ρεύματος…
    Στην αποικία τους όμως την Ελλάδα, απαίτησαν βίαιη απολιγνιτοποίση και φυσικά έβγαλαν του κόσμου τα λεφτά με την πώληση ανεμογεννητριών…
    Κι ο νοών , νοείτω…

  • χαχαχαχαχα παλι ο λιγνιτης θα μας ξελασπωσει ολο τον χειμωνα
    και ο μπαρουφονουΔουλης του Ζηκου της Παρνηθας εξαφανισμενος στο λαγουμι του. Που ειναι η προασσινη αναπτυξη μπρε? τα φυσικα αερια και τα υδρογονα που θα φερουν ζεστη και θεσεις εργασιας? αχαχαχαχαχα

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.