Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ: “Να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι παραγωγοί φασολιών της Πρέσπας στην ΠΕ Φλώρινας και στην ΠΕ Καστοριάς”

21 Οκτωβρίου 2021
13:36

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν στην παραγωγή τους οι αγροτοπαραγωγοί  φασολιών στην Πρέσπα της ΠΕ Φλώρινας και στην ΠΕ Καστοριάς  λόγω των συνεχόμενων και έντονων βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα στην περιοχή με πολλά χωράφια να έχουν πλημμυρίσει. Όπως έγινε γνωστό οι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν έως και 200 χιλιοστά βροχής στην περιοχή. Αποτέλεσμα αυτών είναι να κινδυνεύει να καταστραφεί το σύνολο της παραγωγής τους. Στην Πρέσπα μόνο το 5% της παραγωγής και στην Καστοριά το 25% έχει αλωνιστεί και έχει μπει στις αποθήκες.

Επίσης  η  καρποφορία των φασολιών επηρεάστηκε από τον παρατεταμένο καύσωνα του Ιουνίου και Ιουλίου γεγονός που αναδείξαμε με την αριθμ. 8194/22-7-21  ΕΡΩΤΗΣΗ μας χωρίς κάποιο αποτέλεσμα έως τώρα.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει σε απόγνωση τους 1520 περίπου φασολοπαραγωγούς της περιοχής γιατί βλέπουν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα και επιπλέον όχι μόνο να αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των καλλιεργειών αλλά να τίθεται και πρόβλημα επιβίωσης των οικογενειών τους. Να τονίσουμε δε ότι στην Πρέσπα  δεν έχουν λάβει ακόμη τις πρόσθετες αποζημιώσεις του 2019.

Με όλη αυτή την κατάσταση ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνησή του ώστε:

  • Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποδοθούν στο 100%.
  • Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την αποζημίωσή τους από τις ζημιές της παραγωγής τους.
  • Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.
  • Να υλοποιηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιχαλαζικής προστασίας.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

6 σχόλια

  • Ας δώσουν τις βουλευτικές τους απολαβές οι βουλευτές του ΚΚΕ για το επόμενο 12μηνο. Ίσως να μην λύσει τα προβλήματα των παραγωγών αλλά θα είναι μια αρχή. Έτσι και αλλιώς τους τα δίνει μια αστική δημοκρατία που οι σύντροφοι απεχθάνονται.

  • Οι KKE είναι γκλάμουρ περίπτωση… Μούσια αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα. Κοινωνική και Επαγγελματική ισονομία αλλά για τα στελέχη μας… Φράγκα από το υπερ. πέραν μόνο για καλούς σκοπούς. ΚΚΕεδες τώρα που ελέγχεται το τραπεζικό τι παίζει;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.