Καλλιόπη Βέττα: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. για θέματα των αγροτικών αποζημιώσεων της Π.Ε. Κοζάνης

21 Οκτωβρίου 2021
15:33

 

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων Κοζάνης κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και τον Γραμματέα κ. Γαβριήλ Παπαδόπουλο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προώθηση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από αγρότες και συνεταιρισμούς της Π.Ε. Κοζάνης, όπως και η αναθεώρηση του κανονισμού ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις καταστροφών στο 100% της ζημιάς.

Αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών στα Ίμερα, όπου αναπτύχθηκε το ιστορικό από τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι, μόλις προκύψει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι αντιμετωπίζουν, εδώ και αρκετά χρόνια, σοβαρά προβλήματα λόγω των φυσικών καταστροφών.

Στη συνέχεια, υπήρξε εκ μέρους της κ. Βέττα, αίτημα να βρεθεί λύση για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις καταστροφές του χειμώνα στις όψιμες καλλιέργειες κερασιού και σε άλλες δενδροκαλλιέργειες στον άξονα Μεσόβουνου- Πύργων- Κομνηνών- Πεντάβρυσου

Παράλληλα, υπήρξε αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ενστάσεις επί των εκτιμήσεων που είχαν γίνει για τις καταστροφές του 2020 στην περιοχή του κάμπου Βελβεντού και Σερβίων.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλλαγής του κανονισμού συζητήθηκαν προτάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών από καταστροφές που προκαλούνται από ζώα, όπως αγριογούρουνα, άγρια άλογα κλπ.

Τέλος, η Βουλευτής έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης όπου, για παράδειγμα, από τις προβλεπόμενες 20 μόνιμες θέσεις γεωπόνων και 3 κτηνιάτρων, υπάρχουν μόνο 9 γεωπόνοι και κανένας κτηνίατρος.

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων που είναι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ αναφέρθηκε στις ισχνές αποζημιώσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις και  οδοιπορικά, με τιμολόγηση που είναι ίδια από το 2006.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέφερε ότι η επίλυση του απαιτεί θεσμική ευελιξία και χρηματοδοτική στήριξη από τα αρμόδια Υπουργεία.

Υπήρξε συναντίληψη στην διαπίστωση των προβλημάτων ενώ δόθηκε, και από τις δύο πλευρές, η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση και η συνεργασία για την αναβάθμιση του ασφαλιστικό-γεωργικού κλάδου και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

Ένα σχόλιο

  • Ακόμη περιμένουμε τις πιθανές αποζημιώσεις
    Μήπως των ρωτήσατε γιατί στην περιοχή μας οι ίδιες ποικιλίες αλλού μέσο πρώιμες και άλλου όψιμες
    Κρίμα για τους αγρότες που εδώ και χρόνια υποχρεωτική ασφάλιση αλλά αποζημιώσεις κατόπιν ενεργειών μου
    Αυτό συνέβη και με την προηγούμενη Κυβέρνηση σας κυρία Βουλευτή

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.