Σωματείο Εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ.: Κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης

27 Οκτωβρίου 2021
14:07

 

 

Η Τηλεθέρμανση Κοζάνης κινδυνεύει, δυστυχώς, να υποστεί τις συνέπειες της βίαιης απολιγνιτοποίησης, συνέπειες που θα είναι οδυνηρές για όλους.

Κι αυτό γιατί για το σύστημα θέρμανσης που λειτουργεί με επιτυχία από το 1993 εξυπηρετώντας 29.000 διαμερίσματα και 70.000 κατοίκους στον μεγαλύτερο Δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες και αναπάντητα ερωτήματα, για το τι πρόκειται να γίνει όχι στο μακρινό μέλλον, άλλα στο πολύ κοντινό.

Κι αυτό γιατί, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει πως μέχρι τα τέλη του 2023:

 1. θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.Η.Θ.Υ.Α), και
 2. θα έχουν γίνει οι απαραίτητες μελέτες και θα έχουν κατασκευαστεί και τα έργα για την σύνδεση του συστήματος τηλεθέρμανσης με την Μονάδα Σ.Η.Θ.Υ.Α.

δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Για να συμβούν όλα θα έπρεπε να είχε εξασφαλιστεί η ανάλογη χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, όμως, υπάρχουν μόνο υποσχέσεις.

Έτσι προκύπτει το βασικό ερώτημα, πώς και με τι θα τροφοδοτείται η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών;

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όμως, πληρώνει ήδη ακριβά το τίμημα της απολιγνιτοποίησης καθώς:

 • λόγω των προβλημάτων που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στην λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου υποχρεώθηκε να δαπανήσει ένα ποσό της τάξης των τριών εκατομμυρίων ευρώ σε πετρέλαιο για να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του συστήματος θέρμανσης.
 • Το 2020 η ΔΕΗ την χρέωσε για τα δικαιώματα χρήσης ρύπων με 1,5 εκατομμύριο ευρώ και το 2021 εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα φτάσει στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ!

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αντιλαμβανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν ανέλαβε την πρωτοβουλία και ενημέρωσε επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας, καθώς το θέμα της Τηλεθέρμανσης δεν είναι ζήτημα αποκλειστικά της Επιχείρησης αλλά αφορά όλη την κοινωνία.

Αφορά, επίσης, το μεγαλύτερο σύστημα από τις Τηλεθερμάνσεις που λειτουργούν στην Περιφέρεια μας, γεγονός που δεν μπορούν να το αγνοούν ή να το προσπερνούν οι αρμόδιοι και γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουν άμεσα λύση.

Μέχρι σήμερα, 28 ολόκληρα χρόνια, η Τηλεθέρμανση Κοζάνης ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των πολιτών, επεκτάθηκε, εκσυγχρονίστηκε και διατήρησε την αποτελεσματική λειτουργία της στηριζόμενη σε δικές της δυνάμεις.

Τώρα, όμως, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν δημιούργησε η ίδια και ζητά το δίκαιο, το λογικό και το αυτονόητο. Οι 70.000 πολίτες που θερμαίνονται με τηλεθέρμανση θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το κοινωνικό αγαθό.

Γι’ αυτό οι τελευταίες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο διανομής των κονδυλίων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, που αποκλείουν απ’ τις χρηματοδοτήσεις την Τηλεθέρμανση Κοζάνης, την ώρα που χρηματοδοτούν τα λειτουργικά έξοδα άλλων, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να γίνουν αποδεκτές καθώς εκτός απ’ το ότι είναι εντελώς άδικες ουσιαστικά δυναμιτίζουν και το μέλλον όλων των Τηλεθερμάνσεων, γιατί όταν δεν ισχύουν οι ίδιοι όροι και τα ίδια κριτήρια για όλες πώς θα κληθούν να συνεργαστούν όλες μαζί στα πλαίσια του ΣΗΘΥΑ;

Για την συγκέντρωση των κονδυλίων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης η ΔΕΥΑΚ θα συνεισφέρει μέχρι και το 2024 το ποσό των 18,5 εκατ. ευρώ, από τις επιχορηγήσεις του οποίου προς το παρόν έχει αποκλειστεί!

Ζητάμε να υπάρξει άμεση μέριμνα έτσι ώστε να στηριχθεί οικονομικά η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, λαμβάνοντας αυτά που πρέπει και που δικαιούται.

Δεν είναι μια χάρη που θα κάνουν προς την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. , αλλά θα είναι αυτό που πραγματικά δικαιούνται οι 70.000 πολίτες του Δήμου Κοζάνης.

 

15 σχόλια

 • καλή η ανακοίνωση αλλά αυτούς τους απατεώνες που δεν πληρώνουν σκόπιμα θα τους πιάσετε και θα την κόψετε;25 εκατομμύρια μέσα είστε και δεν κάνετε τίποτα για αυτό

 • οι πολίτες του δήμου θέλουν την θέρμανση που έχουν τώρα να φροντίζετε και να λειτουργεί σωστά !!!!! όσο για το εγγύς ή μακρινό μέλλον άλλοι είναι αρμόδιοι!!!!

 • Πολύ σωστά και υπεύθυνα τα λέει το Σωματείο. Μπράβο στην Διοίκηση του Σωματείου που λέει τα πράγματα με το όνομα τους. !!!

 • Μόνο εάν πάτε στο ενιαίο μισθολόγιο, και σταματήσετε να είστε ρετιρέ, μόνο τότε τα λόγια σας θα αξίζουν να τα δώσεις σημασία.
  Μέχρι τότε, να χαμε να λέγαμε.

 • Πού ήταν το Σωματείο σας επί Κουκουλόπουλου/Παυλίδη, όταν η ΔΕΥΑΚ συσσώρευε φέσια; Πάρτε το είδηση, μαζί με το λιγνίτη τελειώνει και η τηλεθέρμανση! Ας προσέχατε τι ψηφίζατε!

 • ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΛΑΒΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΕΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΕΥΡΩ!!!!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι