kozan.gr: Στον “αέρα” οι 23 εργαζόμενοι της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Κοριτσιών Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου – Έληξε το πρόγραμμα, από το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω του οποίου πληρωνόντουσαν – Η Δημοτική Αρχή, ως εναλλακτική λύση, για να μην κλείσει η Δομή, πρότεινε την απασχόληση των εργαζομένων με τίτλους κτήσης (πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης), πρόταση που δεν βρίσκει σύμφωνους τους εργαζομένους και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης

2 Νοεμβρίου 2021
19:27

Στον “αέρα” βρίσκονται οι 23 εργαζόμενοι της Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Κοριτσιών Πενταλόφου του Δήμου Βοΐου. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Χ. Ζευκλής, κατά τη σημερινή (2/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έληξε το πρόγραμμα, από το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω του οποίου πληρωνόντουσαν οι εργαζόμενοι στη δομή και μέχρι στιγμής υπάρχουν υποσχέσεις – και μόνο – για τη συνέχισή του.  Ως εναλλακτική λύση, για να μην κλείσει η Δομή, ο Δήμαρχος πρότεινε την απασχόληση των εργαζομένων με τίτλους κτήσης (πρώην Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης), καθώς το ποσό των 35.000 με 40.000 ευρώ, στο οποίο ανέρχονταν οι αμοιβές των εργαζομένων, δε μπορεί να καλυφθεί από το ταμείο του Δήμου και θα πρέπει να υπογραφούν νέες συμβάσεις. Όπως επισήμανε, λόγω της φύσεως της δομής, το γεγονός, δηλαδή, ότι φιλοξενούνται ανήλικα στη Δομή, δεν επιτρέπεται η παρουσία ατόμων οι οποίοι δεν έχουν κάποια σύμβαση εργασίας, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς, σε πρόταση των εργαζομένων, για ποιο λόγο δε μπορεί να υπάρξει μια άτυπη & σιωπηρή συναίνεση στο να συνεχίσουν να εργάζονται – κι ας μην πληρώνονται – μέχρι να επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η πρόταση για υπογραφή νέων συμβάσεων, με τίλους κτήσης και με προτεραιότητα στην πρόσληψη των ήδη εργαζομένων (εφόσον το επιθυμούν), ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η Δομή, στο μεσοδιάστημα, ωσότου επαναλειτουργήσει το πρόγραμμα, από το Υπουργείο, είναι μονόδρομος.

Έντονη ήταν η αντίδραση, στη συγκεκριμένη πρόταση του Δημάρχου, απ’ όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Κοσμίδης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι αδιαφόρησε να εξασφαλίσει τη συνέχεια του προγράμματος κι ότι έφερε τα πράγματα προ τετελεσμένων γεγονότων, για να τους πει, ότι τους είπε κι ο Συντονιστής της Δομής (πρόσωπο που ορίστηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή),  ότι υπάρχουν άλλα 100 άτομα που περιμένουν, να εργασθούν με τίτλο κτήσης, για 300 ευρώ. “Ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο για να πάρουν, άλλοι, τη δουλειά. Εγώ είμαι κατά της πρότασής σας και στέκομαι στο πλευρό των εργαζομένων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δ. Κοσμίδης. Έντονη η αντίδραση κι από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μ. Καραμπατζιά, ο οποίος προχώρησε σε μια πιο σοβαρή καταγγελία.  Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο του είπε: “Όσο ήσασταν στην Κύπρο στείλατε το Συντονιστή να εκβιάσει τους εργαζομένους λέγοντάς τους, εδώ και τώρα υπογράψτε ή “γεια σας”, απολύεστε, θα πάρουμε άλλους. Αυτό λέγεται κοινωνικός αυτοματισμός”, ενώ όταν προκλήθηκε από το Δήμαρχο να προτείνει αυτός μια λύση με τις συμβάσεις, ο κ. Καραμπατζιάς του είπε μπορεί να φέρει εργατολόγο που θα τους υποδείξει πως μπορούν να κάνουν τις συμβάσεις κι ότι το(ν) συμβουλεύουν λάθος. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι και στο παρελθόν είχαν δουλέψει χωρίς να έχουν πληρωθεί για διάστημα 5 μηνών και πως η συμπεριφορά που είχαν από το Συντονιστή της Δομής, την περασμένη Παρασκευή, ήταν εξευτελιστική.

Δεν πάρθηκε κάποια συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το θέμα δεν ήταν προγραμματισμένο για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απλώς, έγινε σχετική ενημέρωση, με τον Δήμαρχο Βοΐου, στο τέλος, να διαβεβαιώνει πως μόλις έρθουν τα χρήματα και συνεχιστεί το  πρόγραμμα οι ίδιοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τη δουλειά τους, θέτοντας όμως, ταυτοχρόνως, το ερώτημα, τι θα γίνει με τη Δομή το μεσοδιάστημα;

kozan.gr

8 σχόλια

  • Όπως ανέφερα στο Δημοτικό Συμβουλιο , ο Δημος Βοιου δεν μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους με τίτλο κτήσης (πρώην επαγγελματική δαπάνη).
    Αρα κατά την άποψη μου η πρόταση για απασχόληση με επαγγελματική δαπάνη δεν είναι εφικτή.

  • Ας πληρώσουν οι ΜΚΟ τα έξοδα, τόσα χρήματα εξάλλου λαμβάνουν. Ας δώσουν και κανένα ευρώ από τα ταμεία τους για να αποδείξουν την πονοψυχία τους.

  • Εγώ δεν κατάλαβα ποτέ γιατί όταν κάνεις τα χαρτιά σου για μια συμβαση ορισμένου χρόνου, όταν λήγει ο ορισμένος χρόνος νομίζεις ότι σου χρωστάνε νομιμοποίηση.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.