Κόρη της Μάνας Γης. Αποστολή της να φέρει στο καλάθι του κοσμάκη όλα τα αγαθά της φύσης. Πληθωρική η παρουσία της, με χίλια πρόσωπα: ηλιοκαμένα, νεανικά και γέρικα. Άλλα τόσα μάτια έξυπνα, ζωηρά και φωνές, που συναγωνίζονται σε τόνο και δύναμη να τραβήξουν την προσοχή του πελάτη.

Προικισμένη με όλα τα χαρίσματα του Έλληνα: εμπορικό δαιμόνιο, καταφερτζής, έξυπνος, και ευρηματικός. Παινεύει τα δικά του, προβάλλει τα καλύτερα, χτυπάει στο ευαίσθητο σημείο της γαστρονομικής ανάγκης για νοστιμιά, εξαίρει  την εμφάνιση, τη μοναδικότητα, τη φρεσκάδα. Όλα είναι τα καλύτερα.

Στρώνει ένα τεράστιο πολύχρωμο χαλί: φρούτα και ζαρζαβατικά της εποχής, ντόπια και εισαγόμενα και παρακεί είδη ρουχισμού και οικιακής χρήσης για κάθε βαλάντιο.

Με χέρια δυνατά, σκληραγωγημένα, πρόωρα γερασμένα  παίρνει από τη μεγάλη ποδιά της τα προϊόντα της και τα τακτοποιεί στους πάγκους, να φαίνονται καθαρά, γιατί όχι και να κρύψει τις ατέλειες, να χτυπήσουν στο μάτι του περαστικού, που συγκρίνει και διαλέγει.

Τότε αμέτρητα χέρια απλώνονται για να ψάξουν, να βρουν την καλύτερη ευκαιρία. Ένα ειρηνικό πανηγύρι με άγραφους νόμους στήνεται χρόνια τώρα σε μια σταθερή μέρα, εκείνη της λαϊκής.

Και ήρθε το σιδερένιο χέρι του νόμου, να επιβάλλει την τάξη με τους όρους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι άνθρωποι της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας πολύ απέχουν από το να χειρίζονται  μια ηλεκτρονική πλατφόρμα  και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με άγριες  ποινές. Και αυτή  όμως  αγνοεί τον κόπο και την αγωνία του βιοπαλαιστή, που πασχίζει να φέρει τα αγαθά της φύσης έτοιμα στον άνθρωπο της πόλης.

Η Κόρη της Γης ταράζεται στο άκουσμα της είδησης. Και σέρνει κραυγή αγωνίας. Ποιοι είναι αυτοί που θα καταργήσουν την αποστολή της, να φέρνει η ίδια στους ανθρώπους της πόλης τα αγαθά της Μάνας Γης;

Κι εμείς θα πορευτούμε σχεδόν μόνο με την τυποποιημένη, απρόσωπη αγορά των σουπερμάρκετ, έρμαια των κανόνων της, στην κούρσα με τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις και την απειλή της έλλειψης στην αγορά των βασικών αγαθών;

Κοζάνη 6-11-2021

Γκουτζιαμάνη Γιάννα