Κρόκος Κοζάνης: Γιατί αυξάνεται 10% η τιμή του από τις αρχές του 2022

11 Νοεμβρίου 2021
21:19

Μειωμένη σε ποσοστό άνω του 30% αναμένεται η φετινή παραγωγή κρόκου στην Κοζάνη, με τις ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες να έχουν λαβώσει το άνθος του φυτού, όπως ανέφερε,  ο πρόεδρος του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης» Βασίλης Μητσόπουλος.

«Οι βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, σε συνδυασμό με την έντονη ομίχλη που ακολούθησε, κατέστρεψαν το άνθος του κρόκου, το οποίο έπεσε στο χώμα», σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσόπουλος και γνωστοποίησε ότι οι κροκοπαραγωγοί Κοζάνης, οι μοναδικοί επί ελληνικού εδάφους, θα επιχειρήσουν να ισοσκελίσουν τη φετινή αναμενόμενη ζημιά, με αύξηση στην τιμή του τελικού προϊόντος κατά 10%, από τις αρχές του 2022.

«Αυτή η αύξηση δεν θα μας κάνει πλούσιους, αλλά θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε μέρος των εξόδων μας, που ολοένα και αυξάνονται, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας -μεταξύ άλλων- στην αύξηση των τιμών ενέργειας, πετρελαίου και αγροεφοδίων, υπό το πρίσμα μάλιστα της έλλειψης εργατικών χεριών, «που κάθε χρόνο η εύρεσή τους γίνεται ολοένα και με μεγαλύτερη δυσκολία», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι 925 οικογένειες στον νομό Κοζάνης, καλλιεργούν συνολικά 5500 στρέμματα, με τη μέση ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται σε 2,5-3 τόνους και το κόστος παραγωγής, να διαμορφώνεται στα 400 ευρώ με 500 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα και με τη διαχείριση που κάποιος παραγωγός κάνει και υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτει φυτικό κεφάλαιο, η αξία του οποίου ανέρχεται στα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Η τιμή πώλησης ανά κιλό, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, διαμορφώνεται σήμερα στα 1200 ευρώ, ενώ το προϊόν διατίθεται κατά 70% στο εξωτερικό, κυρίως σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία και το υπόλοιπο 30% απορροφάται στην ελληνική αγορά. Για την αγορά της Κίνας και τις προσπάθειες που έγιναν για την έναρξη εξαγωγών κρόκου Κοζάνης, ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε ότι «παρά τον αρχικό ενθουσιασμό και τις υψηλές προσδοκίες, τελικά το εγχείρημα δεν απέδωσε καρπούς και όπως φαίνεται δεν θα “περπατήσει” καθόλου».

Υπογραμμίζοντας πως «κάθε πέρυσι και καλύτερα», ο κ. Μητσόπουλος επανέφερε το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον κρόκο, με στόχο να στηριχθεί το εισόδημα των καλλιεργητών και σημείωσε, ότι μόνο η παροχή οικονομικών κινήτρων θα μπορούσε να δελεάσει τους νέους να ασχοληθούν με την κροκοκαλλιέργεια, που είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως ενασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι με βάση έρευνα που έγινε, το 70% των κροκοκαλλιεργητών είναι ηλικίας από 50 έως και 75 χρόνων και πρόσθεσε ότι «αν δεν αντιστραφεί η αναλογία με τους νέους, το μέλλον της κροκοκαλλιέργειας είναι σαφές ότι απειλείται».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στην έξαρση του φαινομένου νοθείας του σαφράν διεθνώς, ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε αντιληφθεί πλήρως όλοι οι κροκοκαλλιεργητές, ότι πουλώντας χύμα προϊόν, αδικούμε εμείς οι ίδιοι το προϊόν μας και τη δουλειά μας, χάνοντας την ευκαιρία και δυνατότητα να καρπωθούμε την υπεραξία του και ταυτόχρονα να φέρουμε υψηλότερο συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη στήριξή του στη συσκευασμένη διάθεση του κρόκου Κοζάνης, επισημαίνοντας πως «προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αλλάξουμε την αναλογία χύμα διάθεσης/συσκευασμένης από 75%-25%, στο 50%-50%».

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, ήδη διπλασιάστηκε η πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια κρόκου, που πλέον ανέρχεται στα 2.000 στρέμματα κι ενώ πληρώνεται με 100 ευρώ/κιλό περισσότερο, δεν αποκλείεται αυτό το ποσό να αυξηθεί. Έσπευσε να επισημάνει ότι «όλη η καλλιέργεια στην Κοζάνη γίνεται με βιολογικό τρόπο, απλώς δεν έχουν όλοι οι παραγωγοί την απαραίτητη έγγραφη πιστοποίηση, η οποία γίνεται με έξοδα του συνεταιρισμού».

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ – amna.gr

6 σχόλια

  • Η μείωση στην παραγωγή οφείλεται μόνο στις 2 μέρες κακοκαιρία; μήπως οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού; Κάθε χρόνο έχει κακοκαιρία ( βροχές και ομίχλες) στην συγκομιδή, ποτέ δεν έμεινε αμάζευτη η παραγωγή.
    Όσο για την Κίνα δεν πειράζει να μας πουν αυτοί που πήγαν αν πέρασαν καλά… Γιατί γύρισαν και πανηγυρίζανε.
    Μια ερώτηση τόσα χρόνια γιατί ο κρόκος δεν πουλιόταν και δεν πληρώνονταν οι παραγωγοί; που οφειλόταν;

  • Εχουν ανέβει ολα τα ζαρζαβατια και τα φρούτα στο θεο και εμεις θέλετε να σας παραδώσουμε παλι τον μοχθο μας με 1000 και 1200 ευρώ το κιλό;οχι κύριε Πρόεδρε αυτα να τα ξεχασεις,η θα γίνει μια αύξηση της προκοπής η ο καθένας τον δρόμο του.

  • Γι’αυτό μια ζωή θα ήμαστε πίσω.Γιατι κοιτάμε μόνο τη τσέπη και όχι το κοινό καλό.Ο συνεταιρισμός μας έδωσε 3 εξόφλησεις σε ένα χρόνο + το χιλιάρικο και πάλι έχουμε παράπονα

  • Η αλήθεια είναι ότι με την αλλαγή της προεδρίας στον Αναγκαστικό Συνεταιρισμού Κρόκου φαίνεται φως στο Τούνελ..η προσπάθεια και η ενημέρωση που γίνεται από το προεδρείο πιστεύω και η Τιμή θα αυξηθεί και θα ασχοληθούν και νέοι άνθρωποι.Τωρα όσο για την ξηρασία όντως επιρεαζει στην ποσότητα της παραγωγής που θα λιγότερη.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.