Το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον της Πτολεμαΐδας και ευρύτερα της Εορδαίας, απεικονίζονται, με τρόπο αφηγηματικό, σε τοιχογραφία που κοσμεί τον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, μήκους δώδεκα μέτρων και ύψους δυόμισι μέτρων, δια χειρός της εικαστικού Γιώτας Καρβουνιάρη.

Το παρελθόν, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ και τα πλούσια παλαιοντολογικά ευρήματα, με σημαντικότερο το απολίθωμα του Ελέφαντα του Περδίκκα, το παρόν, εστιάζει η καλλιτέχνης, στο φυσικό κάλλος, με τα βουνά, τα δάση, την πανίδα,  ένα μέρος της οποίας  είναι η ποικιλία των φτερωτών  πτηνών που αποτυπώνονται στην τοιχογραφία, με πηγή έμπνευσης της δημιουργού, το έργο που επιτελεί ο φωτογράφος – μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος Γιώργος Κωστικίδης. Στο κέντρο του έργου της, το Μέλλον, η κ. Καρβουνιάρη, φιλοτέχνησε μία σύνθεση, αποτελούμενη από τρία αθλήματα- το τένις, το ποδόσφαιρο, και το μπάσκετ- “για τα νιάτα που κατακλύζουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, και που σαν τα πουλιά ανοίγουν τα φτερά τους, κάνουν κύκλους στη ζωή, με την ελπίδα να επιστρέψουν στην πόλη και να δώσουν πνοή ανάπτυξης και δημιουργίας”.

Η εικαστικός τονίζει με έμφαση, ως μήνυμα, ότι οι κάτοικοι  θα πρέπει  να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να τα  αναδείξουν και να τα αξιοποιήσουν.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ