Στην καρδιά του Ξινόμαυρου και της κόκκινης πιπεριάς ξεναγηθηκαν η Υφυπουργός Τουρισμού κα.Ζαχαρακη, η πρόεδρος του ΕΟΤ κα.Αντζελα Γκερεκου, οι Πρόξενος Ρωσίας, Ιταλίας και άλλα και όσοι βρέθηκαν στο 2ο Συνέδριο Οινοτουρισμού και άλλων μορφών τουρισμού που διοργανώνεται στο Αμύνταιο Φλώρινας.

Η αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στις γύρω αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύπτουν καλλιέργεια αμπελιού και οινοποίηση χιλιάδων χρόνων. Ο τόπος αυτός άλλωστε φτιάχτηκε για να καλλιεργηθεί το αμπέλι… Περιτριγυρισμένο από 4 λίμνες, το οροπέδιο του Αμυνταίου- λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υδάτινων αυτών όγκων.
Πέρα ομως από τα κρασιά οι επισκέπτες δοκίμασαν τοπικά προϊόντα στην λιθόκτιστη εργαστηριακή μονάδα παραγωγής και ανάδειξης της γνήσιας κόκκινης πιπεριάς Φλωρίνης δίπλα στη λίμνη Βεγορίτιδα στους Πρόποδες γνωστών χειμερινών προορισμών της Βίγλας και του Καϊμακτσαλάν.

Ο συνδυασμός των παραδοσιακών κρασιών, των Τοπικών προϊόντων, των ιστορικών Μνημείων και των ορεινών όγκων και των λιμνών της περιοχής σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ