Η Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του κοινωνικού κράτους

16 Νοεμβρίου 2021
18:56

Η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Διαμαντοπούλου, ορίστηκε σήμερα Πρόεδρος της Υψηλού Επιπέδου Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.

Αποστολή της Επιτροπής είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής για την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έως το 2030, λαμβάνοντας υπόψιν τις επιπτώσεις των μεγάλων προκλήσεων του 21ου αιώνα, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η κλιματική αλλαγή και οι ριζικές αλλαγές στις μορφές εργασίας.

Η Επιτροπή καλείται να αναλύσει τις επιπτώσεις των κυρίαρχων τάσεων megatrends) της εποχής μας στο κοινωνικό κράτος. Συγκεκριμένα:

* τις δημογραφικές αλλαγές, με συρρίκνωση του παραγωγικού ανθρώπινου δυναμικού και τη γήρανση του πληθυσμού.

* τον μετασχηματισμό των αγορών εργασίας που επιφέρει η ψηφιακή (4η Βιομηχανική επανάσταση) και η πράσινη μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των νέων μορφών σχέσεων απασχόλησης (platform workers, click workers, crowd workers)

* την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων κινδύνων που αναδείχθηκαν από την εμπειρία της πανδημίας.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εστιάσει στην εμπειρία του COVID19 και στη διάδραση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, με άλλες κοινωνικές πολιτικές όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές για άτομα με αναπηρία και η μακροχρόνια φροντίδα.

Στο τέλος του 2022, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα σύνολο προτάσεων πολιτικής για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους έως το 2030.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες (Berlaymont), η Πρόεδρος, Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

“Οι εξελίξεις τον 21ο αιώνα χαρακτηρίζονται από  την ταχύτητα και την αβεβαιότητα. Το Δελφικό παράγγελμα “Καιρόν Γνώθι”, δηλαδή να γνωρίζει κανείς καλά τις προκλήσεις της εποχής του, παραμένει επίκαιρο. Η μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, η ψηφιακή μετάβαση (4η βιομηχανική επανάσταση), η επιβεβαίωση της σημασίας του ρόλου του κράτους στην κοινωνική προστασία και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που ήδη καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Το κοινωνικό κράτος δεν μένει βέβαια ανεπηρέαστο από τις εξελίξεις. Η κοινωνική προστασία είναι το διαμάντι στο στέμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.  Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαμορφώσει σαφείς και καινοτόμες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους στην ΕΕ έως το 2030. Στόχος μας είναι, το κοινωνικό κράτος να καταστεί βιώσιμο και ανθεκτικό και να ανταποκρίνεται στις μεταβαλλόμενες και όλο και πιο απαιτητικές συνθήκες. Η σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την σύσταση της Επιτροπής μας, κατά την Πορτογαλική Προεδρία, το 2021,  η αποφασιστικότητα και  η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι υψηλού κύρους προσωπικότητες που συμμετέχουν στην Επιτροπή μας,  αποτελούν εγγύηση ότι ο στόχος αυτός, παρότι δύσκολος, θα επιτευχθεί”.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit, δήλωσε: “Η πανδημία του COVID19 ανέδειξε τη σημασία των αποτελεσματικών συστημάτων κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους στην άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών μιας κρίσης. Σήμερα, πρέπει να εργαστούμε για να καταστήσουμε το κοινωνικό κράτος, κατάλληλο για το μέλλον. Ο στόχος μας για το μέλλον της Ευρώπης είναι σαφής: Οφείλουμε να παρέχουμε κοινωνική προστασία σε όλους, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τη φτώχεια, να μειώσουμε τις ανισότητες και να ενδυναμώσουμε όλους τους Ευρωπαίους, ώστε να μετέχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Ανυπομονώ να ενώσω τις δυνάμεις μου με την Υψηλού Επιπέδου Επιτροπή στην κοινή προσπάθεια να διασφαλίσουμε μια ισχυρή κοινωνική Ευρώπη, για το μέλλον.”

41 σχόλια

 • Φιντέλ Κάστρο…καλό ταξίδι και παρε μαζί σου τις ψευδαισθήσεις και τα υπέροχα ψέμματα της νιότης μας.
  Η Εξαπατημένη από τον Κάστρο κυρία, δεν πέρασε και άσχημα. Από τα 26 της χρόνια έχει καταλάβει τις πιο υψηλές θέσεις της κρατικής ιεραρχίας (Νομάρχης, Γενική Γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας, Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Υπουργός Παιδείας) Ωστόσο, κάποια στιγμή στην Λέσχη Μπίλντερμπεργκ γνώρισε την Θάτσερ και τον Πινοσέτ, τομ Μέιτζορ, τον Μητσοτάκη τον Άδωνη και την παρέα του, και κατάλαβε φαίνεται ότι όλα ήταν «ψευδαισθήσεις και υπέροχα ψέμματα».

  • Ναι ρε’συ Ηλιάνα έπρεπε να συχνάζει στα Εξαρχεια με Αλέκση , Καρανίκα , κυρ Αλέκο Φλαμπουράρη , Πολάκη , κυρία Τασία και πολλά ακόμα λουλούδια του Συριζαιϊκου μπαχτσέ για να είναι γνήσια σοσιαλίστρια η Άννα Διαμοντοπούλου.

   • Να χαίρεσαι την παρέα της. Τώρα εάν είσαι από αυτούς που την καλωσορίζουν Νεοφιλελευθερισμό Χαλάλι σου.
    Ούτε στις χειρότερες σκέψεις δεν θα φανταζόσουν την κατάντια κάποιων εκ των εκσυγχρονιστών του Σημίτη. Η Άννα Διαμαντοπούλου, ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής των “Education Leaders Awards”, βράβευσε την “Ελληνική Αγωγή” του Άδωνη Γεωργιάδη. Η ελληνική αγωγή απέσπασε 4 βραβεία. Το πρώτο χρυσό ήταν για την «Καινοτομία στη διδασκαλία». Σε αυτό η σχολή βραβεύτηκε για την «εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας». Το δεύτερο χρυσό αφορούσε την «επένδυση ανά τομέα εκπαίδευσης», το ασημένιο τη «βέλτιστη μαθησιακή εμπειρία», το δε χάλκινο την «εκπαίδευση εξ αποστάσεως». Ανακηρύχθηκε δε μάλιστα ως Ιδιωτικό Κέντρο Εκπαίδευσης της Χρονιάς

  • Αυτή έστω και αργά κατάλαβε τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις εσύ?
   Ακόμα και ο Αλέξης μίλησε για αυταπάτες το 2015

   • Συμπολίτη Συμπολίτισσα . Εγώ εάν τρέφω ψευδαισθήσεις κοροϊδεύω τέλος τέλος μόνο τον εαυτό μου. Το να πορεύεσαι μια ολόκληρη ζωή πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι επάγγελμα που η κυρία το άσκησε με μεγάλη επιτυχία. Το να αγοράζεις φύκια και να νομίζεις ότι είναι μεταξωτές κορδέλες είναι το πρόβλημα.

    • Αγαπητή Ηλιάνα συμφωνώ ότι η κυρία πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.Είμαι στην ίδια ηλικία και γνωρίζω πολύ καλά την πορεία της και έχω έρθει σε αντιπαράθεση μαζί της για τα φίκια που πλάσαρε
     ως μεταξωτές κορδέλες.Προσωπικά δεν αγόρασα φύκια.Υπάρχει όμως το ρήμα μετανοώ που ετυμολογικά σημαίνει νοώ μεταγενέστερα και ο καθένας μπορεί να νοήσει μεταγενέστερα.

 • Δε μπορω να καταλαβω γιατι ο πρωθυπουργος προτεινε την κ. νυν προεδρο κι οχι την κ.Διαμαντοπουλου για Π.τ.Δημοκρατιας;

  • Επειδή η #NotMyPresident ξέπλυνε τις ανεμογεννήτριες, ενώ η Υπουργός που δεν μοίρασε βιβλία στους μαθητές δεν ασχολήθηκε μ’ αυτές (ακόμα).

 • Μα πόσο πλακάκια με όλους μπορεί να τα κάνει αυτή ;;;Σιγά το έργο που πρόσφερε στην Ελλάδα και της δίνουν τέτοια θέση κ στην ευρώπη.βλεπω έχουν αυστηρά κριτήρια επιλογής….

 • Μαζί με το Λοβέρδο η Διαμαντοπουλου θα στηρίξει πάσει θυσία και όποτε χρειαστεί , το ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ . Αυτή είναι η ουσία της συμφωνίας μεταξύ τους ..!
  Η πτώση είναι βαθειά και κατακόρυφη.!!!

 • Σιγά που την ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διαμαντοπουλου το Κοινωνικό Κράτος..!
  Για την παραπέρα αποδόμηση του κοινωνικού Κράτους θα αγωνιστεί και για την ατομική της «εξυπηρέτηση».
  Αυτό επιτάσσει ο άκραίος Νεοφιλελευθερισμός , που αποτελεί την κυρίαρχη τάση της Ε Ε και του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ . Αυτό το ρόλο καλείται να παίξει η κυρία…

  • Α καλά εσύ ζεις σε άλλο πλανήτη. Έπρεπε να μην κάνει την κωλοτουμπα ο Αλεκσης και να βγαίναμε από την ΟΝΕ ,τότε ίσως καταλαβαίνετε εσυ και οι όμοιοι σου την αξία που έχει για τον κάθε πολίτη η ΕΕ. Σαν χώρα της υποσαχαριας Αφρικής θα ήμασταν.

   • ας είμασταν σαν την ισλανδία έστω
    αλλά στη χώρα που κυβερνά κάποιος που δεν έχει πληρώσει ποτέ ούτε τον καφέ του…..

    • Δηλ. σύμφωνα με εσένα η Ελλάδακαι η Αγγλία είναι ακριβώς οι ίδιες χωρες ? Έχουν την ίδια οικονομία ,τον ίδιο πρωτογενή τομέα ,κ.α ? Επίσης να σου θυμίσω ότι η Αγγλία δεν ανήκε στην ΟΝΕ .

 • Όταν στα 26 χρόνια σου, εν έτει 1985, μια από τις σπάνιες συνέργειες των ισχυρών της εποχής Αντώνη Λιβάνη, Μένιου Κουτσόγιωργα, Μαργαρίτας Παπανδρέου σε κάνει νομάρχη -και σου βαράνε προσοχές στρατηγοί, μητροπολίτες και οι τοπικές αρχές- επόμενο είναι να σου ανεβεί ο δείκτης φιλοδοξίας.

 • Τυχαία διάβασα την ανάρτηση και τα σχόλια…
  μπαίνω στο site γιατί η Κοζάνη είναι η γενέθλια γη μου..
  Ζω και εργάζομαι εκτός
  Απλά κατάλαβα καλύτερα γιατί η Ραχήλ Μακρη διέπρεψε και αναδείχτηκε ΦΗΦΙΣΤΗΚΕ από τους συμπολίτες μου….
  Τόση κακία, τόσος φθόνος, τόση απαιδευσιά……
  με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων

  Μια μεγάλη απογοήτευση
  ΣΙΩΠΗ
  ….

 • Η καλύτερη άσκηση για να κρίνουμε τους άλλους είναι να κοιτάμε τον εαυτό μας κάθε μέρα στον καθρέφτη και να βλέπουμε πόσα μπράβο εμείς πήραμε και γιατί….
  Ευτυχώς η κυρία με όλα τα κοσμητικά επίθετα που της στολίζουν οι συμπατριώτες της έχει πάρει πολλά μπράβο στη ζωή της, έχει διαπρέψει διεθνώς και με θέσεις και με έργο…. ευτυχώς ξέφυγε από τη μιζέρια των μικρόψυχων…. Θα περίμενε κανείς να είναι περήφανοι οι συμπατριώτες της αλλά φαίνεται ο καθείς μετριέται με το μέγεθός του….

 • Η καλύτερη άσκηση για να κρίνουμε τους άλλους είναι να κοιτάμε τον εαυτό μας κάθε μέρα στον καθρέφτη και να βλέπουμε πόσα μπράβο πήραμε και γιατί….
  Ευτυχώς η κυρία με όλα τα κοσμητικά επίθετα που της στολίζουν οι συμπατριώτες της έχει πάρει πολλά μπράβο στη ζωή της, έχει διαπρέψει διεθνώς και με θέσεις και με έργο…. ευτυχώς ξέφυγε από τη μιζέρια των μικρόψυχων…. Θα περίμενε κανείς να είναι περήφανοι οι συμπατριώτες της αλλά φαίνεται ο καθείς μετριέται με το μέγεθός του….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.