Συλλαλητήριο Σωματείων, στη κεντρική πλατεία Πτολεμαϊδας, το Σάββατο 20 Νοεμβρίου – “Θέρμανση φθηνή για όλο το λαό”

19 Νοεμβρίου 2021
15:00

 

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι,

            Τα κύμα ακρίβειας, το τελευταίο διάστημα, χτυπάει σκληρά τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά  που βλέπουν το εισόδημα τους να περιορίζεται από τις αυξήσεις των τιμών.  Στο Σούπερ Μάρκετ , στις μεταφορές με την τιμή των καυσίμων στα ύψη, στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κ.α. Παράλληλα οι συνέπειες της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης άρχισαν να εκδηλώνονται σε όλα τα επίπεδα δίνοντας επιπλέον χτυπήματα στο λαό της περιοχής. Η αύξηση της ανεργίας χτυπάει τα πιο αδύναμα στρώματα των εργαζόμενων που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις στη ΔΕΗ Α.Ε (οκτάμηνα , εργολαβίες) που ήδη εργάζονταν με μισθούς πείνας, αλλά και μια σειρά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα (επισιτισμός, προμηθευτές ΔΕΗ κ.τ.λ).

Ενώ  κλάδοι αυτοαπασχολούμενων (επισιτισμός, εμπόριο, κομμωτές κ.α)  χτυπιούνται από την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας που τους οδηγεί στο λουκέτο. Οι αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται περιορίζοντας το εισόδημα τους,

Μέσα σε αυτή την κατάσταση της ανεργίας και των μισθών πείνας οι συνέπειες της απολιγνιτοποίησης που αφορούν την τηλεθέρμανση, η ακρίβεια στο πετρέλαιο, η πολιτική των κυβερνήσεων για την εξασφάλιση ξύλων θέρμανσης στον πληθυσμό  βάζουν σε κίνδυνο την ικανοποίηση της ανάγκης του λαού για θέρμανση.

 Ενώ ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και θα έπρεπε όλες οι κατοικίες της πόλης μας να έχουν τροφοδοτηθεί με θέρμανση, αυτό δεν ισχύει για εκατοντάδες σπίτια, κυρίως σε πολυκατοικίες που έχουν σφραγιστεί λόγω προηγούμενων οφειλών.  Με απαράδεκτα τελεσίγραφα η ΔΕΤΗΠ απαιτεί το σύνολο των οφειλών, ενώ οι ρυθμίσεις που γίνονται αφορούν υπέρογκα ποσά μηνιαίως που δεν μπορούν να πληρωθούν από τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.  Oι εξελίξεις με την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του επιπλέον κόστους  από την αξιοποίηση των ηλεκτρολεβήτων για την παραγωγή θερμικού φορτίου για την τηλεθέρμανση, σε αντικατάσταση του ΑΗΣ Καρδιάς,  δίνει μια προσωρινή λύση μόνο για φέτος, ενω δεν αναιρεί τα προβλήματα που υπάρχουν (ίδιες τιμές σε πετσοκομμένα εισοδήματα). Για του χρόνου οί λύσεις που σχεδιάζουν (Φ.Α. βιοκαυσιμα κτλ) θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής. Δεν θα δεχτούμε λύσεις που σχεδιάζουν όπως η καύση απορριμμάτων για παροχή θερμικής ενέργειας από τη ΔΕΗ Α.Ε.

Οι κάτοικοι των χωρίων του Δήμου Εορδαίας, ενώ από νωρίς έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές θερμοκρασίες και είναι υπαρκτή η ανάγκη θέρμανσης, ακόμη δεν έχουν πάρει, όσοι δικαιούνται, τα χωρικά που τους αναλογούν. Ακόμα και αυτά όταν εξασφαλίζονται καλύπτουν ένα μέρος μόνο των αναγκών σε καυσόξυλα. Επιπροσθέτως δεν αφορούν το σύνολο των οικογενειών, παρά μονάχα συνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες, που ακόμα κι αυτοί επιβαρύνονται με κόστος συν έξοδα μεταφοράς και κοπής, επιβαρύνοντας το οικογενειακό εισόδημα που, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας και επιβαρυμένο από την ακρίβεια που χτυπάει τα λαϊκά εισοδήματα

Είναι ευθύνη του  κράτους, της  ΔΕΗ Α.Ε, της Δημοτικής αρχής και της διοίκησης της ΔΕΤΗΠ να εξασφαλίσουν αυτή τη βασική λαϊκή ανάγκη. Τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών σχετικά με τη θέρμανσή τους (όπως η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και στην τηλεθέρμανση) είναι ανεπαρκέστατα, αφορούν μόνο τους πιο εξαθλιωμένους, απορροφούν μόνο ένα μέρος των μεγάλων αυξήσεων, ενώ η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα. Την ΔΕΗ Α.Ε την ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη της, Δήμος και ΔΕΤΗΠ ποντάρουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντας τους ενοίκους των πολυκατοικιών να μαλώνουν μεταξύ τους, χωρίς να λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα των χρεών που συνεχώς αυξάνονται και συσσωρεύονται. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να κρύψουν την ευθύνη τους, ότι προώθησαν, υλοποίησαν υπερασπίστηκαν διαχρονικά την πολιτική εμπορευματοποίησης της ενέργειας και άλλων κοινωνικών αγαθών.

Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ και έχουν ΕΥΘΥΝΕΣ όσοι αναγκάζουν γέροντες και άτομα με ειδικές ανάγκες να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, ειδικά σε μια περίοδο που η πανδημία καλπάζει αυξάνοντας τις ανάγκες θέρμανσης (καραντίνα, ασθενείς που δεν βρίσκουν πρόσβαση στο ΕΣΥ για άλλες ασθένειες κτλ). Η ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

Διεκδικούμε:

  • Να ανασταλούν οι διακοπές στην τηλεθέρμανση μέχρι η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΤΗΠ να λύσουν το πρόβλημα( εξασφάλιση των απαραίτητων κονδύλιων, γενναίους διακανονισμούς, διαγραφή χρεών κ.α) με την κατανάλωση και χρέωση ανά διαμέρισμα
  • Να διευρυνθεί το κοινωνικό τιμολόγιο για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους. Πάγωμα των χρεών σε ρεύμα και τηλεθέρμανση για όλο το διάστημα της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Μέτρα προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλόμισθους και τις οικογένειες τους. Καμία διακοπή σε εργατικές – λαϊκές οικογένειες.
  • Επέκταση και σε άλλους οικισμούς του δικτύου της τηλεθέρμανσης.
  • Επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση των Δασαρχείων, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργία τους και να ανταποκρίνονται επαρκώς στο έργο τους. Να χρηματοδοτηθούν ώστε να εξασφαλίζουν φθηνή ξυλεία στα λαϊκά νοικοκυριά. Να εξασφαλίζεται φθηνη ξυλεία και για οικισμούς που δεν γειτνιάζουν με δαση.
  • Ουσιαστική ενίσχυση με οικονομική βοήθεια σε οικογένειες που δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Να καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος στο πετρέλαιο και ο ΦΠΑ στα καύσιμα και την Ενέργεια.
  • Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΔΕΗ Α.Ε, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΦΘΗΝΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ  12μ

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

 

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ)

Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ)

Συνδικάτο Επαγγελματιών Φορτηγών και λοιπών αυτοκινήτων Δυτ.Μακεδονίας
Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ)
Σύλλογος Γυναικών Πτολεμαΐδας.

4 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.