Tα SOS της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές στη σύσκεψη κορυφής με Σκρέκα για τη διαχείριση της κρίσης

24 Νοέμβριος 2021
13:48

Ο ομαλός εφοδιασμός του Συστήματος το τρίμηνο Δεκεμβρίου- Φεβρουαρίου θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης που συγκαλεί το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τη συμμετοχή της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων που συντονίζει η ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ. Παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία ειδικά σε ότι αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου, δεδομένης της ύπαρξης πολλαπλών πηγών προμήθειας, ωστόσο η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τρομάζει και ως εκ τούτου μεγάλο βάρος θα πέσει στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες «έσωσαν» το σύστημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του παρατεταμένου καύσωνα.

Έτσι κεντρικό θέμα στη σημερινή σύσκεψη θα είναι οι ενέργειες της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της λειτουργίας, όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων, οι οποίες κουβαλούν την ευαισθησία των πολλών χρόνων ζωής τους. Το προηγούμενο δίμηνο η ΔΕΗ έκανε συγκρατημένη χρήση της λιγνιτικής παραγωγής της, παρά το γεγονός ότι ήταν κερδοφόρα λόγω των υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Η επιλογή αυτή έγινε κατά πρώτον για να είναι διαθέσιμες οι λιγνιτικές μονάδες τους δύσκολους μήνες της βαρυχειμωνιάς, δεύτερον για να μην καταναλώσει ώρες από το διαθέσιμο χρόνο ζωής τους και τρίτον για να αποθεματοποιήσει λιγνίτη.

Νέο πεδίο στο Ορυχείο Αχλάδας

Επιπλέον για να διασφαλιστεί η επάρκεια καυσίμου φαίνεται ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι έτοιμος να υπογράψει απόφαση για το άνοιγμα ενός νέου πεδίου στο ορυχείο Αχλάδας Φλώρινας για την επαρκή τροφοδοσία της Μελίτης, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο παράτασης των ωρών λειτουργίας των παλαιότερων μονάδων του συγκροτήματος του Αγ. Δημητρίου.
Πάντως η εξέλιξη της κατάστασης εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από τις καιρικές συνθήκες και από το πόσο βαρύς θα είναι ο επερχόμενος χειμώνας.
Η επιστολή της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ για την διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων που κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΕΝ προειδοποιεί για τα εξής:

Η αρχική προδιαγραφή για την διαθεσιμότητα των λιγνιτικών μονάδων ( Αγ Δημήτριος 1,2,3, 4 και 5, Μελίτης και Μεγαλόπολη 4), είναι η περιβαλλοντική προσαρμογή που εμπίπτει στο καθεστώς παρέκκλισης με βάση σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Το συγκεκριμένο ζήτημα επικεντρώνεται στις μονάδες 1 και 2 του Αγ. Δημητρίου, για τις οποίες έχει περιοριστεί σημαντικά ο επιτρεπόμενος χρόνος λειτουργίας τους, εξαιτίας της εντατικότερης  λειτουργίας τους την περίοδο του καύσωνα.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει επίσης ότι τα αποθέματα λιγνίτη είναι περιορισμένα και παράλληλα υφίσταται πρόβλημα τροφοδοσίας με λιγνίτη. Λόγω της εκτός προγράμματος εντατικοποίησης των λιγνιτικών το τελευταίο διάστημα, τα αποθέματα λιγνίτη εμφανίζονται σε χαμηλά σχετικά επίπεδα στους σταθμούς Μελίτης και Μεγαλόπολης.

Σημαντικά προβλήματα για βασικές λιγνιτικές

Ειδικότερα στην Μελίτη, σημειώνει ότι διαπιστώνονται προβλήματα τροφοδοσίας, λόγω αδυναμίας του βασικού συμβατικού προμηθευτή. Πρόκειται για τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, τα οποία τροφοδοτούν σε ποσοστό 75% τον ΑΗΣ Μελίτης. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είναι έτοιμος να υπογράψει απόφαση για το άνοιγμα ενός νέου πεδίου στο ορυχείο Αχλάδας Φλώρινας για την επαρκή τροφοδοσία της Μελίτης.

Η Μεγαλόπολη 3 επίσης δεν είναι διαθέσιμη , λόγω σοβαρής βλάβης σε λέβητα . Η ΔΕΗ έχει ζητήσει την διακοπή της λειτουργίας της και την ανάκληση της άδειας παραγωγής της. Η διαθεσιμότητα της πέμτης μονάδας του ΑΓ. Δημητρίου τέλος, θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των εργασιών της περιβαλλοντικής αναβάθμισης, που αναμένεται μέσα στο δεύτερο δεκαπανθήμερο του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα ΔΕΗ αναφέρει, ότι η διαχείριση των λιγνιτικών με εντατικούς ρυθμούς, αναμένεται να κλυδωνίσει την αξιοπιστία τους, καθώς βρίσκονται στην φάση αποόσβεσης του δυναμικού τους και θα δώσουν crash test για την εύρυθμη λειτουγρία τους. Τα υψηλά κρούσματα πανδημίας στην περιοχή της Δ.Μακεδονίας είναι ένα ακόμα ζήτημα που δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες για την σταθερή υποστήριξη του προσωπικού.

Προς τα 300 ευρώ/MWh οι τιμές της χονδρικής

Για σήμερα 24/11 οι χονδρικές τιμές του ρεύματος έχουν καταγράψει νέο ρεκόρ στην ελληνική αγορά ενώ έχουν εκτιναχθεί στα ύψη σε όλη την Ευρώπη γεγονός που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις οφείλεται όχι μόνο στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αλλά και σε προβλήματα στην πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία σήμερα η χονδρική τιμή φθάνει στα 295,82 ευρώ/MWh, στην Ελβετία έφθασε στα 308,99 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 289,27 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 273,89 ευρώ/MWh και στην Αυστρία και την Ουγγαρία τα 282,69 ευρώ/MWh. Στην ελληνική αγορά η χονδρική τιμή έφθασε στα 281,03 ευρώ/MWh καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ενώ η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης για σήμερα είναι της γειτονικής Σερβίας με 310,63 ευρώ/MWh.

Σε ότι αφορά την ελληνική αγορά αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα είναι στο 45,9%, των ΑΠΕ στο 33,6%, του λιγνίτη στο 8,5% και των υδροηλεκτρικών των οποίων τα αποθέματα μειώνονται και ως εκ τούτου δεν χρησιμοποιούνται στο 1,5%. Σημαντικό επίσης είναι το μερίδιο των εξαγωγών στο 14,2% αφού λόγω των διασυνδέσεων η ενέργεια ρέει προς τις ακριβότερες αγορές.

www.worldenergynews.gr

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι