25η Νοεμβρίου Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (γράφει η Θεοδώρα Γουλιαρου*)

25 Νοεμβρίου 2021
12:14
Κανένα σχόλιο

Η 25Η Νοεμβρίου  του 2021 είναι από τις πιο μαύρες και ζοφερές επετειακές ημέρες.

Ο απολογισμός για τις γυναίκες για τα θύματα βίας,  κάθε χρόνο είναι και χειρότερος!

Η βία κατά των γυναικών  για μία ακόμη χρονιά, αριθμεί συντριπτικά υψηλά νούμερα!

 ΕΛΕΝΗ, ΜΑΡΙΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΣΟΦΙΑ………………….. μακρύς και αδυσώπητος κατάλογος βιασμένων, κακοποιημένων, δολοφονημένων γυναικών!

Οι γυναίκες,  θύματα σωματικής, ψυχολογικής, οικονομικής και πολλών άλλων μορφών βίας από το ενδοοικογενειακό περιβάλλον τους και κυρίως από τους συζύγους ή συντρόφους τους, ζητούν δικαιοσύνη, καθώς και  κοινωνική, πολιτική  και  οικονομική στήριξη. Τα ευχολόγια και τα λόγια στήριξης στις επετείους, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά συχνά φαντάζουν και ως εμπαιγμός.

 Το φαινόμενο της βίας αφορά όλες τις γυναίκες, και οι διαστάσεις του είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες:

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστική η ανάγνωση των επίσημων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις έρευνες των διεθνών οργανισμών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σύγχρονη Ευρώπη 13 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 18 – 74 ετών έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, ενώ περίπου 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, κατά τους 12 μήνες που προηγήθηκαν των συνεντεύξεων της έρευνας.

Σε εξίσου ανησυχητικό τόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταλήγει σε ένα δραματικό απολογισμό, αποκαλύπτοντας σε έρευνά του ότι μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει δεχθεί βία από σύντροφο ή άγνωστο σε αυτή πρόσωπο και αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών συνιστά τόσο κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών όσο και μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας.

Όσον αφορά στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), κάθε μέρα κακοποιούνται σωματικά 762 γυναίκες στην Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς αυτούς οι γυναίκες που για διάφορους λόγους (π.χ. φόβος, έλλειψη ενημέρωσης, απειλές συντρόφου, οικονομικές δυσκολίες κ.λπ) δεν κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα βίας.
Επίσης πρέπει να αναγνωρίσουμε, να καταγγείλουμε, ώστε   να σταματήσουμε το ειδεχθές φαινόμενο του βιασμού σε  γυναίκες και κορίτσια, που συχνότερα πέφτουν θύματα βιασμού και άλλων ασελγών πράξεων, από το οικείο και συγγενικό περιβάλλον τους, καθιστώντας το  ακόμη δυσκολότερο στο να καταγγελθεί.

 Όμως έχουμε και νέες αρνητικές εξελίξεις.

Η καθημερινή βία εντάθηκε τον καιρό της πανδημίας και του εγκλεισμού, όπως έχουν καταγράψει όλες οι έρευνες, στο πλαίσιο της οικογένειας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Η αποκορύφωση της βίας καταγράφεται τραγικά με τις γυναικοκτονίες:  από το 2007 έως σήμερα μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα. Ο αριθμός των ανεξιχνίαστων γυναικοκτονιών είναι, προς το παρόν, άγνωστος…

Σήμερα  είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να απαιτήσουμε  να εισαχθεί στο νόμο, ο όρος ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ , δηλαδή ο φόνος λόγω φύλου, ώστε να γίνει ορατή στην κοινωνία συγκεκριμένα αυτή η εγκληματική πράξη και να τιμωρείται ως επιβαρυντική περίσταση σε σχέση με την ανθρωποκτονία, όπως αντιμετωπίζεται σήμερα.Οι γυναικοκτονίες πρέπει με σαφήνεια να θεσμοθετηθούν ως δολοφονίες λόγω φύλου και να σταματήσουν οι λανθασμένες και ιδεολογικά φορτισμένες πατριαρχικά  ορολογίες, όπως   «εγκλήματα τιμής» που  λέγονταν κάποτε, ούτε «εγκλήματα πάθους» όπως αποκαλούνταν στην συνέχεια, ούτε προφανώς ως  «οικογενειακές τραγωδίες» όπως αποκαλούνται κυρίως σήμερα.

Πρόκειται για δολοφονίες γυναικών, γιατί οι δολοφόνοι τους,  τις  θεωρούν ιδιοκτησία τους. Αντίληψη κυρίαρχη ακόμη (δηλαδή ότι οι γυναίκες ανήκουν σε κάποιον άνδρα) με «δικαίωμα» ζωής και θανάτου, επάνω τους

Μόνο  η ΜΗΔΑΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών (δεν υπάρχει λίγη ή πολύ βία), η καταγγελία, η άμεση νομική διευθέτηση, η δημιουργία και ενίσχυση των υποστηρικτικών  δομών  για τις γυναίκες με τα παιδιά τους, μπορούν να περιορίσουν το ειδεχθές αυτό φαινόμενο της βίας

Όλες και όλοι σήμερα,  ας ευαισθητοποιηθούμε και ας ευαισθητοποιήσουμε τους γύρω μας, τα παιδιά, τους μαθητές-τριες, τους εκπαιδευτικούς,  την αστυνομία, την πολιτεία γενικότερα  για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της.

                                        ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΟΥΛΙΑΡΟΥ

                                               ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

                                                     ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε.

                                         ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι