Η Α. Τερζοπούλου για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ΠΕ Κοζάνης σήμερα Παρασκευή 26.11: “Xρειαζόμαστε χρόνο για ν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, που εμείς δεν τις πετροβολούμε. Σας ζητούμε να μας τον δώσετε , παρατείνοντας την λειτουργία των λιγνιτικών μας μονάδων (V μονάδα Πτολεμαΐδας και 5η Αγ.Δημητρίου) για 15 τουλάχιστον χρόνια ακόμη”

26 Νοεμβρίου 2021
09:36
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Σας καλωσορίζουμε στην άλλοτε ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας.  Πιστεύουμε  πως είμαστε ικανοί και άξιοι και πάλι να δημιουργήσουμε ,στεκόμενοι  όρθιοι,  σε πείσμα  των κοσμογονικών αλλαγών που κτυπούν και την δική μας πόρτα.
Η κλιματική αλλαγή και η πανδημία που είναι παιδί της, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που βιώνει σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα και είμαστε απ αυτούς που το έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει.
Είστε ένας σύγχρονος Πρωθυπουργός , ακομπλεξάριστος μεγαλοαστός , διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης.
Γνωρίζουμε όλα τα προγράμματα,  τις αποφάσεις του Υπουργικό Συμβουλίου καθώς και όλα τα χρηματοδοτικα εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΠΔΕ , το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης , για μια ομαλότερη μετάβαση της λιγνιτικής περιοχής μας σε απολιγνιτοποίηση.
Δεν δεχόμαστε και είναι πολύ υποτιμητικό για εμάς να θεωρούμε τους ανθρώπους της περιοχής μας  πειραματόζωα,  λυπούμαστε πολύ γι αυτό και για όσους το εκστομίζουν.
Ωστόσο με αφορμή την σημερινή σας επίσκεψη για την απολιγνιτοποίηση  έχουμε κάποια εύλογα ερωτήματα να σας θέσουμε και αναμένουμε την απάντησή σας.
1. Γιατί η   V μονάδα Πτολεμαιδας , που στοίχισε 1,5 δισεκ.ευρω και πλέον καθώς επίσης και η 5η μονάδα του Αγ.Δημητρίου στην οποία γίνεται πολυδάπανη αποθείωση ,  πρέπει να κλείσουν το αργότερο  μέχρι το 2028?  Όταν είναι συμφωνημένο να είναι μηδενικό το λιγνιτικό  αποτύπωμα το 2050?
2. Το κράτος έχει ή  δεν έχει συνέχεια; Όταν το 2013  η Γεν.συνέλευση και το Δ.Σ της ΔΕΗ αποφάσιζαν ότι η κατασκευή της  V λιγνιτικής μονάδας είναι στρατηγική επιλογή , γιατί σήμερα αποφασίστηκε  να λειτουργήσει με φυσικό αέριο, το οποίο μάλιστα είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο αλλά εισαγόμενο;
3.Η λειτουργία των ανωτέρω λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδεινώσει  αποδεδειγμένα την παγκόσμια  κλιματική αλλαγή;
Έχουμε βεβαία την πεποίθηση, παρ όλο τον ορυμαγδό των προτάσεων και των προγραμμάτων που καταρτίζει η Κυβέρνηση σας , ότι δεν προλαβαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα δεκα πεντε (15) χρόνια ούτε τεχνογνωσία ούτε καινοτομίες. Πολύ δε περισσότερο η Κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται, όπως το κλείσιμο όλων των λιγνιτικων μονάδων, για να προλάβουμε ακραία καιρικά φαινόμενα .
Απαιτείται  οπωσδήποτε ένας περιβαλλοντικός μετασχηματισμός ,αλλά χρειαζόμαστε χρόνο για ν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος, που εμείς δεν τις πετροβολούμε.
Σας ζητούμε να μας τον δώσετε , παρατείνοντας την λειτουργία των λιγνιτικών μας μονάδων (  V μονάδα Πτολεμαιδας και 5η Αγ.Δημητρίου) για 15 τουλάχιστον χρόνια ακόμη.
Πτολεμαιδα 25.11.2021
Για την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Εορδαίας
Αθηνά Τερζοπούλου

5 σχόλια

  • κ. Τερζοπούλου,
    όταν οι ενέργειες της κυβέρνησης ανεβάζουν την τιμή του ρεύματος στα 385€/MWh, δυναμιτίζοντας την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, δεν πας παρακαλώντας. Ρίχνεις την κυβέρνηση και πας για την επόμενη!

  • μην παρακαλάς ξέρεις ότι μας έχει γραμμένους…άλλωστε το είπε σε συνέντευξη στην Γερμανία…οι άνθρωποι στις περιοχές πυ θα κλείσουν εργοστάσια θα βρούνε κάτι άλλο να κανουν για να ζήσουν…απλά και ξεκάθαρα ο κούλης σας…..

  • Έγγραψε η επιστήμονας : «Η κλιματική αλλαγή και η πανδημία που είναι παιδί της, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που βιώνει σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα και είμαστε απ αυτούς που το έχουμε πλήρως συνειδητοποιήσει.»
    Μήπως μπορεί να μας πει από πού προκύπτω αυτό;

  • Αφού τα ξέρεις όλα αυτά μπορείς να μας πει πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με την «Δίκαιη Μετάβαση» στο χρονικό διάστημα που χιλιάδες χάθηκαν;

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.