Ελεύθεροι – φυλακισμένοι;;!! (γράφει η Ελένη – Αναστασία Πεχλιβανίδου)

28 Νοεμβρίου 2021
20:27

 

 

Τι ορίζουμε σαν ελευθερία λοιπόν; Το δικαίωμα μας ή κατάσταση κατά τη οποία μπορούμε να πράττουμε χωρίς περιορισμούς. Όταν δεν επικρατούν εξωτερικοί περιορισμοί, όταν δεν καταπατάμε τις ελευθερίες άλλων ανθρώπων. Έχουν ειπωθεί πολλές απόψεις για το τι ορίζει ο καθένας ελευθερία. Για εμένα η αληθινή, η πραγματική, αυτή που με εκφράζει είναι:  Ελευθερία, η δύναμη, το δικαίωμα  να ενεργείς, να μιλάς ή να σκέφτεσαι όπως επιθυμείς.

Επίκαιρο όσο ποτέ, ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια με την εμφάνιση του covid και τον τελευταίο χρόνο με την εμφάνιση του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός συνιστά, ίσως το αποτελεσματικότερο «όπλο» πρόληψης της μετάδοσης ασθενειών, συνεπώς και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η διενέργειά του, ωστόσο, εξαρτάται από την ελεύθερη βούληση του προσώπου . Το ίδιο ισχύει για κάθε ιατρική πράξη, με βάση την ιατρική δεοντολογία και τις θεμελιώδεις αρχές της ενημέρωσης και της συναίνεσης. Ο εμβολιασμός δεν γίνεται να είναι υποχρεωτικός, αφού κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στην αρχή της ανθρώπινης αξίας και στην προσωπική ελευθερία.

Τα εμβόλια εδώ και αρκετά χρόνια αποτελούν πεδίο αντιπαραθέσεων μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας και των πάσης φύσεως αντιεμβολιαστικών κινημάτων, με τους τελευταίους να προσπαθούν, είτε να απομειώσουν την χρησιμότητά τους, είτε να τα εντάξουν ως κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου μιας παγκόσμιας ελίτ που προσπαθεί να «ελέγξει την ανθρωπότητα». Σε αυτό το σημείο, δέον κρίνεται να αναφερθεί ότι η αξία των εμβολίων κατά την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας του υγιώς σκεπτόμενου κόσμου, καθώς και του ίδιου του γράφοντος, είναι αναντίρρητη. Αναμφισβήτητα, το πολυπόθητο εμβόλιο κατά του νέου κορωναϊού, θα αποτελέσει κατάκτηση της επιστήμης και ακολούθως ολόκληρης της ανθρωπότητας, καθώς θα διαφυλάξει τα υπέρτατα αγαθά της ανθρώπινης ζωής και της υγείας, ενώ ταυτόχρονα θα επαναφέρει την ομαλότητα στην καθημερινότητά μας. Κρίσιμος είναι ο διαχωρισμός μεταξύ ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού με καθολική ισχύ κατά του Covid, ο οποίος με ταυτόχρονη δυνητική ποινικοποίηση της άρνησης εμβολιασμού και η οποία δυνητικά μπορεί να μεταβληθεί σε υποχρέωση, καθώς και της προσωπικής αυτονομίας.

Βασικές αρχές του εθνικού επιχειρησιακού σχεδίου είναι οι εξής:

  • Υγειονομική ασφάλεια
  • Ηθική και ακεραιότητα
  • Διαφάνεια
  • Χρηστή διαχείριση
  • Συντονισμός και συνεργασία
  • Εγρήγορση και ευελιξία και προσαρμοστικότητα

Πόσες από αυτές τις αρχές συναντήσαμε; Πόσες από αυτές έγιναν πράξη; Γιατί ονομάστηκε ελευθερία; Γιατί ενώ εμβολιαστήκαμε δεν πήραμε την ελευθερία μας πίσω; Στα πόσα εμβόλια θα αποκτήσουμε την ελευθερία μας; Σε πόσο διάστημα θα σταματήσουμε να νιώθουμε σαν φυλακισμένοι; Και άλλα χιλιάδες ερωτήματα μου δημιουργούνται κάθε μέρα, που τις απαντήσεις θα τις πάρουμε μετά από χρόνια. Θα δείξει η ιστορία, μετά από χρόνια, όπως έδειξε με όλες τις άλλες πανδημίες που περάσαμε σαν ανθρωπότητα.

Απλά, όταν ακούω την λέξη ελευθερία μου έρχεται πάντα παρέα με ή θάνατος. Ελευθερία ή θάνατος είναι εθνικό σύνθημα της Ελλάδας. Διαδόθηκε ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 (1821-1829), οπότε χρησιμοποιήθηκε ως πολεμική ιαχή και αναγραφόταν σε πολεμικές σημαίες του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας.   Η επίσημη όμως χρήση του στο Ελληνικό Κράτος ως εθνικού συνθήματος έγινε αρκετά αργότερα. Το σύνθημα συνδέεται σήμερα με την λαϊκή δοξασία ότι οι εννέα συλλαβές του, συνδέονται με τον αριθμό των λωρίδων που υπάρχουν στην ελληνική σημαία, με την λέξη «ελευθερία» να συμπληρώνει τις πέντε γαλάζιες και τις λέξεις «ή θάνατος» να συμπληρώνουν τις τέσσερις λευκές λωρίδες.

Υπέρ ή κατά του εμβολίου, δεν δέχομαι δύο πράγματα, την λέξη υποχρεωτικότητα και την χρήση της  λέξης ελευθέριας !!!!

                                                          Πεχλιβανίδου Ελένη – Αναστασία

18 σχόλια

  • Τι θελει να πει τελικα η ” ποιητρια”,ομολογω πως δεν καταλαβα.Ισως επειδη ειμαι μονο της θυραθεν βασικης εκπαιδευσης.

  • ..Και άλλα χιλιάδες ερωτήματα μου δημιουργούνται κάθε μέρα, που τις απαντήσεις θα τις πάρουμε μετά από χρόνια. …..
    ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΜΥΑΛΟ !
    Αυτό οι κορωνοψέκες δεν μπορούν να το καταλάβουν.
    Είναι πολύ ύποπτη η υστερία υπέρ των εμβολίων και η προκλητική πανδημία αυταρχισμού κατά των ανεμβολίαστων για covid 19.

  • Αν κατάλαβα καλά η κ. Πεχλιβανίδου με ευγενική γλώσσα μας λέει:
    Στη (Νέο)Δημοκρατική Ελλάδα όλα μυρίζουν καταστολή, φίμωση, στέρηση ελευθερίας.

  • Τα παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο, εδώ και δεκαετιες εμβολιάζονται υποχρεωτικα με εγκεκριμένα εμβόλια κατά ασθενειών ώστε να προστατευτούν τα ίδια και τα λοιπά μέλη της μικρής κοινωνίας του σχολείου. Ξαφνικά εν έτη 2021 εμφανίστηκαν τα αντιεμβολιαστικα κινήματα πρεσβεύοντας τα δικαιώματα που αναφέρετε στο κείμενο. Σε μια οργανωμένη κοινωνία η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Που ήταν λοιπόν τα κινήματα αυτά προ 10,20,30 ετών? Αυτοί που εμβολιαστηκαν είναι πειραματόζωα ή κοινωνικά υπεύθυνοι? Αυτοί που δεν εμβολιαστηκαν είναι ελεύθεροι σκεπτόμενοι ή κοινωνικά ανεύθυνοι? Πόσες αρρώστιες ξεχασε η ανθρωπότητα χάρη στα εμβόλια?

    • Η ενημέρωσή σου είναι σε επίπεδο νηπιαγωγείου.

      Εμβολιάστηκες για το τομάρι σου, κι όχι από κοινωνική ευαισθησία, πανικόβλητος από την επικοινωνιακή υστερία και ζητάς ….προστασία από μένα !!!! .

  • Να σου θυμησω ότι η Ελευθερία μας σταματάει εκεί που αρχίζει βη ελευθερία του άλλου….στον πόλεμο δεν είσαι ελεύθερος να χρησιμοποιήσεις το όπλο σου , όταν έχεις ευθύνη για τον συν στρατιώτη… νομίζω ότι πάνω από όλα έχουμε επιλεκτική μνήμη…και νοημοσύνη…τα καλά και συμφέροντα…στο σπίτι ? μας…όχι στους δημόσιους χώρους… αυτοί ανήκουν σε όλους και η χώρα έχει κανόνες… οφείλει και υποχρεώσεις… έτσι είναι η ζωή δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

  • Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας,
    «Δεν έχω λόγο να κάνω την τρίτη, τέταρτη, πέμπτη δόση, για να κερδίσω την ελευθερία μου, καθώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε για το εμβόλιο.

  • Τα ίδια και τα ίδια λες βρε κορίτσι μου εδώ και μήνες μέσα από τα άρθρα σου στο Kozan.gr .Καθημερινά πεθαίνουν δεκάδες συμπολίτες μας από αυτόν το κ@@@ιο και εσυ επιμένεις να μιλάς για ατομική ελευθερία ,δικαιώματα αντί να καλείς τους ανεμβολιαστους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας και να εμβολιαστούν ,μπας και τελειώσουμε κάποια στιγμή με αυτό το πράγμα .

    • να ακολουθήσουν τιςοδηγίες της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας ……

      αν δεν κατάλαβες ότι η παγκόσμια ιατρική κοινότητα είναι διχασμένη έχεις σοβαρό πρόβλημα.

      • Δεν είναι διχασμένη, απλώς μια μειοψηία που διαφωνεί κάνει πολύ θόρυβο για να δημιουργήσει μαντρί ανεμβολίαστων για προσωπικό όφελος (πολιτικό, οικονομικό κτλ)

        • πράγματι, πολύ θόρυβο κάνει ο Νομπελίστας καθηγητὴς Λοὺκ Μοντανιὲ, ενώ το εξαδάκτυλο πλαστικό παγώνι δεν κάνει θόρυβο !!
          Είσαι ακόμα στην κούνια που σε κούναγιε !

          • Άκου τον ΠΟΥ.Δεν σου φτάνει ? Άντε μας έχετε πρήξει με το θράσος σας και τις ψεκασμένες θεωρίες σας .

    • Αν εσύ έχεις μάθει να κάνεις τουμπεκί και σου καταπατανε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες σου είναι πρόβλημα σου. Υπάρχουν και άνθρωποι που πέρα από την βελόνα που καίγεσαι εσύ και μερικοί άλλοι δεν τα έχουν ξεχάσει να τα διεκδικούν αυτά και κάνουν ότι μπορούν για αυτό ακόμα και με ένα απλό άρθρο.
      Εσύ κάνε κριτική εκ του ασφαλούς απ’τον καναπέ σου όπως πάντα κλασσικά.

  • Αφού μας κάνεις μάθημα ιστορίας για το πως καθιερώθηκε η λέξη ελευθερία θα πρεπε να ξέρεις πως υπάρχει και το θηλυκό του “ο γράφων ” που είναι “η γράφουσα”(την κλίση καντην μονη σου)…οπότε αυτό…”καθώς και του ίδιου του γράφοντος”,είναι λάθος διατυπωμένο…θα μου πεις εδω σκαλωσα από όλο το κείμενο; ε να μην επεκταθώ στα υπόλοιπα….

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.