Ήρθε, είδε και απήλθε, ο κ. Μητσοτάκης από τη Δυτική Μακεδονία.

Οι πολίτες βέβαια δε περίμεναν και τίποτα περισσότερο από έναν τουρίστα πρωθυπουργό, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η “εικόνα του”, που προβλήθηκε και θα προβληθεί από τα τοπικά και ιδιαίτερα από τα πανελλαδικά ΜΜΕ και κυρίως από τα κανάλια της τηλεόρασης.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας ήταν απέναντι. Και είναι απέναντι, γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι το σοκ που συντελείται στη περιοχή, μετά την απόφαση του για την αποβιομηχάνιση της περιοχής και το ξεκλήρισμα της ΔΕΗ, που για 70 χρόνια αποτέλεσε την ενεργειακή πηγή της χώρας.

Η κοινωνική αποδιάρθρωση και περιθωριοποίηση, η οικονομική ασφυξία, η περιβαλλοντική καταστροφή των ανοιχτών ορυχείων, είναι η σύνοψη μιας πραγματικότητας που συντελείται, με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν έγιναν σοφότεροι σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Κάθε άλλο μάλλον, ενισχύθηκαν οι έντονες επιφυλάξεις για το μέλλον της περιοχής, για το μέλλον των παιδιών τους, για την ανεργία που μαστίζει, κυρίως τους νέους ανθρώπους και πως με σεμινάρια θα καταπολεμηθεί η ανεργία.

Ιδιαίτερα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, μάταια περίμενε από την έλευση του πρωθυπουργού, έστω και μια εξαγγελία για τα προβλήματα που μαστίζουν τη περιοχή και τις ανύπαρκτες υποδομές του αγροτικού τομέα που υπολείπονται κατά πολύ της υπόλοιπης χώρας.

Αντί για εξαγγελία, έστω και ενός έργου για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε «να χρυσώσει το χάπι», εξαίροντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, από τα ελάχιστα φωτεινά παραδείγματα συνεργατισμού για όλη τη χώρα.

Ο ίδιος και η κυβέρνησή του όμως, αντί να στηρίξουν και να βοηθήσουν τέτοιες προσπάθειες, βάζουν ιδιώτες από τη πίσω πόρτα και με το πιο επίσημο τρόπο (με το νόμο που ψήφησε πρόσφατα αυτή η κυβέρνηση), να αλώσουν κι αυτούς τους συνεταιρισμούς που έχουν απομείνει.

Και δεν είναι μόνο αυτό.

Ξεπουλά και τα νερά. Ένα αγαθό που ανήκει στη κοινωνία και δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός, το παραδίδει σε ιδιώτες, με τη νέα μέθοδο των ΣΔΙΤ. Και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτούς τους όρους να το εξηγήσουμε. Βάζει τα λεφτά το κράτος για αρδευτικά έργα και φράγματα και μπαίνει ιδιώτης να διαχειριστεί το έργο χωρίς να βάλει τίποτα…..

Η αρχή έγινε με τα νερά του ποταμού Νέστου και με ένα αρδευτικό 50.000 στρεμμάτων, που θα δοθεί σε ιδιώτες και ακολουθούν άλλα 16 τέτοια μεγάλα έργα που θα γίνουν και θα διαχειρίζονται με τον ίδιο τρόπο, αντί να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Αντί λοιπόν να στηρίξουν συνεργατικά σχήματα και να εξυγιάνουν τους ΤΟΕΒ, που διαχειρίζονται συλλογικά αυτά τα έργα, τα δίνουν σε ιδιώτες.

Στο τομέα της κτηνοτροφίας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Οι καταγγελίες από τοπικούς φορείς είναι βαρύτατες και συγκεκριμένες, για παράνομες επιδοτήσεις επιτήδειων, για αδικίες σε βάρος των πραγματικών παραγωγών, που όσο κι αν προσπαθούν να τα αποκρύψουν η δικαιοσύνη πλέον έχει αναλάβει το ρόλο της.

Τα σχέδια για τους βοσκότοπους που εξήγγειλε ο πρώην αγροτικός υπουργός κ. Βορίδης, μετά «βαΐων και κλάδων», από δω, από την έδρα της περιφέρειάς μας, έχουν μείνει κενό γράμμα.

Ποιο είναι τελικά το αναπτυξιακό σχέδιο για τη περιοχή μας? Απάντηση δεν υπήρξε, ούτε από τον πρωθυπουργό, ούτε από τα μέλη της κυβέρνησής του.

Το νέο παραγωγικό μοντέλο που επιφυλάσσεται για τη περιοχή, θολό και ασαφές.

Είναι νωπή εξάλλου η κυνική δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανική Bild, ότι οι κάτοικοι στη Κοζάνη και τη Φλωρινα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν!!!!

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ