Σε αντιπροσωπεία της ΒτΕ σε διεθνή συνεργασία για το προσφυγικό ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης «Το προσφυγικό αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας. Οι πρόγονοί μας υπήρξαν θύματα γενοκτονίας»

29 Νοεμβρίου 2021
22:14

 

Σε στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωβουλής και εθνικών κοινοβουλίων, συμμετείχε ο Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. βουλευτής επισήμανε τα ακόλουθα:

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 • θα ήθελα εισαγωγικά να σημειώσω τον υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό ζήτημα και στους εκτοπισμούς ανθρώπων από τις εστίες τους, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας έχει προσφυγικά χαρακτηριστικά, όπως οι Πόντιοι, των οποίων οι πρόγονοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. Εξ΄ αρχής, λοιπόν, το ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας.
 • Το ειδικότερο θέμα των επανεγκαταστάσεων, δηλαδή της εισδοχής προσφύγων που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Καναδά, στην Αμερική κ.α,, αποτελεί πράγματι διακριτό κεφάλαιο του προσφυγικού, είναι όμως απολύτως συνδεδεμένο, για τους λόγους που θα εξηγήσω, με το συνολικό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και της εισόδου και φιλοξενίας προσφύγων σε κάθε χώρα.
 • Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και κρατών, κατέγραψαν την απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2020, σε ό,τι αφορά στις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, εξαιτίας και της πανδημίας αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της στα κράτη υποδοχής. Κατά συνέπεια, θα απαιτηθούν νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τύχουν περισσότεροι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
 • Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες και επιβάρυνση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, οι ροές στη Μεσόγειο εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, εξαιτίας και της απαράδεκτης και απάνθρωπης τακτικής της Τουρκίας να εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές για πολιτικούς σκοπούς.
 • Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την εκβιαστική στάση της και να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης του 2016, αποτρέποντας τη δημιουργία διόδων παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να επιτρέψει τις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών, τις οποίες έχει αναστείλει από τον Μάρτιο του 2020.
 • Η Ελλάδα προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις, με σεβασμό στους κανόνες του Κράτους Δικαίου και στην ανθρώπινη αξία.
 • Η χώρα μας αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία μίας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και στηρίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με τρίτες χώρες.
 • Αναφορικά με την κρίση στο Αφγανιστάν, θεωρούμε επιβεβλημένη τη διαμόρφωση μίας ενιαίας απάντησης, που θα υποστηρίζει την περιοχή και τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.
 • Η Ελλάδα έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε 819 Αφγανούς πολίτες, η ζωή των οποίων κινδύνευε από το καθεστώς των Ταλιμπάν, μέχρι να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες.
 • Με τα παραπάνω δεδομένα, η χώρα μας αδυνατεί να συμμετάσχει σε προγράμματα επανεγκατάστασης, επί του παρόντος. Ωστόσο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εκκένωσης ευάλωτων προσώπων από το Αφγανιστάν, προέβη σε σημαντικές πράξεις συνδρομής.

Συνεπώς, η Ελλάδα υποστηρίζει μία ολιστική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης από την ΕΕ, κρίσιμα κεφάλαια της οποίας πρέπει να αποτελούν από τη μία η υποστήριξη και ενδυνάμωση των νόμιμων και ασφαλών προσφυγικών οδών, όπως η επανεγκατάσταση κι΄ από την άλλη ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων παράνομων ροών, που συνιστούν από κάθε άποψη συγκοινωνούντα μεγέθη.

Με τιμή,

Ευστάθιος Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Ν. Κοζάνης

10 σχόλια

 • Ίσως να ήταν χρήσιμο να συμμετάσχεις σε αντιπροσωπεία της ΒτΕ σχετική με οινογνωσία. Έτσι, θα μπορούσες να αξιοποιηθεί πλήρως το γεγονός ότι είσαι εντελώς φελλός.

 • 1. προσφυγικό ; ! ώστε πρόσφυγες οι παράνομοι μετανάστες ;
  2. εκτός διδακτέας ύλης η γενοκτονία των Ποντίων 1918-1919 και 1919-1920 !
  Να προσέχετε λίγο κ. Πόντιε βουλευτή !

 • ωωωω μέγιστη υποκρισία…οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της ποντιακής γενοκτονίας στο ευρωκοινοβούλιο.
  Φτάνει ρε με τον σανό…..στα σημαντικά της ημέρας καλπάζει η ακρίβεια και η ανεργία Στάθη…..θα φάτε πολύ μαύρισμα έρχεται

  • Η τέχνη της υποκρισίας. Βάζουμε ένα τεράστιο ψέμα και το γαρνίρουμε με λίγη ακρίβεια.
   Ψήφισαν οι ευρωβουλευτες της ΝΔ ΌΧΙ στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;
   Αν δεν αποδείξεις αυτό που λες αυτό που κάνεις είναι ντροπή και εργαλείο για όσους την αρνούνται.

 • EΛΛHNAΣ BOYΛEYTHΣ ΣE ΔIEΘNEΣ ΦOPOYM A)KATAΦEPNEI NA ΣYNΔEΣEI TO ΠPOΣΦYΓIKO ME TH ΓENOKTONIA TΩN EΛΛHNΩN TOY ΠONTOY B)ANAΔEIKNYEI TON XEIPIΣTIKO POΛO THΣ TOYPKIAΣ AΠENANTI ΣE ΔYΣTYXIΣMENOYΣ ANΘPΩΠOYΣ Γ)ΘYMIZEI TO YΠEPMETPO BAPOΣ ΠOY EXEI ΣHKΩΣEI H XΩPA ΣTO ΠPOΣΦYΓIKO KAI Δ)EYΣTOXA ΣHMEIΩNEI OTI OI ΠAPANOMEΣ METANAΣTEYTIKEΣ POEΣ AΠOBAINOYN ΣE BAPOΣ TΩN NOMIMΩN ΠPOΣΦYΓIKΩN ΔIAΔIKAΣIΩN.
  APIΣTH EKΠPOΣΩΠHΣH!

 • ME THN TOΠOΘETHΣH AYTH O BOYΛEYTHΣ A)ΣYNEΔEΣE TO ΠPOΣΦYΓIKO ME TH ΓENOKTONIA TΩN EΛΛHNΩN TOY ΠONTOY B)ANEΔEIΞE THN AΠANΘPΩΠH ΣTAΣH THΣ TOYPKIAΣ AΠENANTI ΣE ΔYΣTYXIΣMENOYΣ ANΘPΩΠOYΣ Γ)YΠENΘYMIΣE TO YΠEPMETPO BAPOΣ ΠOY EXEI ΣHKΩΣEI H XΩPA MAΣ ΣTO ΠPOΣΦYΓIKO KAI Δ)EΠIΣHMANE EYΣTOXA OTI OI ΠAPANOMEΣ METANAΣTEYTIKEΣ POEΣ AΠOBAINOYN ΣE BAPOΣ TΩN NOMIMΩN ΠPOΣΦYΓIKΩN ΔIAΔIKAΣIΩN. APIΣTH EKΠPOΣΩΠHΣH!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.