Καλλιόπη Βέττα: Απογοητευτικά τα στοιχεία για την περιφερειακή ανάπτυξη και στήριξη του Σύγχρονου Πολιτισμού από την κυβέρνηση

30 Νοεμβρίου 2021
14:03

Η Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα με αφορμή την απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου για την στήριξη του Σύγχρονου Πολιτισμού και την περιφερειακή χρηματοδότηση, δήλωσε:

«Τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσα, με τη συνυπογραφή 38 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την ανάπτυξη και στήριξη του Σύγχρονου Πολιτισμού στις Περιφέρειες της  χώρας για τα έτη 2020 και 2021, ήταν τουλάχιστον απογοητευτικά. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε, όχι μόνο η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για την περιφερειακή ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και η διάθεση ελάχιστων κονδυλίων για την στοιχειώδη στήριξή του.

Ενδεικτικά, μόνο, παραθέτω, από την απάντηση:

–  Για δράσεις Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου διατέθηκαν από το ΥΠΠΟΑ το έτος 2020 περίπου 4.755.000 €, εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία διοχετεύτηκαν μόνο 16.000 € (ποσοστό 0,3%).

–   Για το σύνολο των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού (μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, βιβλίο, παιδιά, ΑμεΑ κ.λπ) διατέθηκαν κατά το έτος 2021 περίπου 10.780.000 €, εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία διοχετεύτηκαν μόνο 156.000 € (ποσοστό 1,4%).

–   Για τις δράσεις Άυλης και Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς διατέθηκαν κατά τα δύο έτη, 2020 & 2021, κονδύλια περίπου 2.021.000 , εκ των οποίων στη Δυτική Μακεδονία διοχετεύτηκαν μόνο 14.000 € (ποσοστό 0,7%).

–   Για τις παραπάνω, ενδεικτικά αναφερόμενες, δράσεις είχαν κατατεθεί συνολικά 41 προτάσεις για δράσεις στη Δυτική Μακεδονία εκ των οποίων εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ μόλις οι 21, κάτι που καταρρίπτει τον ισχυρισμό του Υπουργείου ότι δεν κατευθύνθηκαν πόροι στην περιφέρεια λόγω «έλλειψης αιτημάτων».

Τα στοιχεία καταδεικνύουν την αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού για το σύνολο σχεδόν των 11 Περιφερειών της χώρας που παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα (πλην Αττικής και Κ. Μακεδονίας), παρότι σε αυτές διαμένει ο μισός πληθυσμός τις χώρας.

Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. η έλλειψη οποιασδήποτε πολιτιστικής πολιτικής είναι προφανής. Το μόνο που έσπευσε να κάνει ήταν να καταργήσει από την πρώτη μέρα τις έτοιμες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφερειακή ανάπτυξη του Σύγχρονου Πολιτισμού.

Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν προχώρησε ούτε σε κάποιον άλλον σχεδιασμό. Διότι, πολύ απλά, δεν την ενδιαφέρει ούτε ο Σύγχρονος Πολιτισμός, ούτε η πολιτιστική κληρονομιά, όπως με οργή και απόγνωση διαπιστώνουν καθημερινά οι πολίτες της χώρας. Το μόνο που την απασχολεί είναι η διευθέτηση και η προώθηση των ημετέρων και των φιλικών της συμφερόντων.

Όμως, με την απαραίτητη κινητοποίηση και συνδρομή όλων των προοδευτικών πολιτών, το καθεστώς αυτό, σύντομα, θα είναι παρελθόν.»

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.